Με το παρακάτω δελτίο τύπου που λάβαμε από τον Δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, ενημερωθήκαμε για την 9η δράση του χωριού Παραγωγών (χωρίς μεσάζοντες), την Κυριακή 5 Ιουνίου 2016, στον πεζόδρομο του Άλσους:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μετά από ένα μήνα απουσίας, συνεχίζουμε με την 9η δράση του χωριού Παραγωγών, την Κυριακή 5 Ιουνίου 2016, στον πεζόδρομο του Άλσους, από τις 8:00 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι.
Με όλα τα προϊόντα που από την αρχή διατίθενται, αλλά και με νέα εποχιακά, που θα μας θυμίσουν ότι μπήκαμε στο καλοκαίρι.
Σας περιμένουμε να περάσουμε μαζί ένα όμορφο πρωινό, και παράλληλα να συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις και τις δράσεις του Δήμου για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στην Λίμνη του Άλσους.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Για τις συγκεκριμένες δράσεις, δημοσιεύθηκε αναλυτικό ρεπορτάζ του Κώστα Παπαντωνίου στην εφημερίδα “ΑΥΓΗ” (16/05/2016) με τίτλο: “Ο κόσμος τις θέλει, ο νόμος τις ακυρώνει“. Το δημοσίευμα -που παραθέτουμε αυτούσιο παρακάτω-, αναφέρει ότι, (…) οι αγορές χωρίς μεσάζοντες εξακολουθούν να θεωρούνται παράνομες σε περιοχές άνω των 3.000 κατοίκων, όπως ορίζει ο νόμος 4264 που ψηφίστηκε το 2014 επί συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, ενώ την ίδια στιγμή κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των λαϊκών αγορών με τα εξώδικα να έχουν πολλαπλασιαστεί τον τελευταίο καιρό. (…)…
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ της “ΑΥΓΗΣ“:
Ένα πρωινό του Μαρτίου ο χώρος πίσω από το νοσοκομείο Ελπίς στους Αμπελοκήπους, αντί για πάγκους με προϊόντα, γέμισε με περιπολικά. Η “επιχείρηση”, στην οποία συμμετείχαν ακόμη η δημοτική αστυνομία και αγορανομικές υπηρεσίες, αφορούσε τη ματαίωση προγραμματισμένης αγοράς χωρίς μεσάζοντες. Την είχε καταγγείλει λίγες μέρες πριν η Α’ Λαϊκή Αγορά Αθηνών με εξώδικο στη δομή αλληλεγγύης “Το Μελίσσι”.
Αν οι παραγωγοί και οι αλληλέγγυοι ήταν εγκληματίες του Ποινικού Κώδικα, αυτή η αντιμετώπιση θα είχε εξήγηση. Ωστόσο, σε μια περίοδο κρίσης, που οι παραγωγοί δυσκολεύονται να βρουν διέξοδο στην αγορά και οι καταναλωτές δυσκολεύονται να βρουν φθηνά και ποιοτικά τρόφιμα στα ράφια των σούπερ μάρκετ, το κυνήγι στις αγορές χωρίς μεσάζοντες αποτελεί την πλέον αυστηρή εξάντληση της νομιμότητας.
Στη θέση του ο νόμος Σαμαρά – Βενιζέλου
Σήμερα οι αγορές χωρίς μεσάζοντες εξακολουθούν να θεωρούνται παράνομες σε περιοχές άνω των 3.000 κατοίκων, όπως ορίζει ο νόμος 4264 που ψηφίστηκε το 2014 επί συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, ενώ την ίδια στιγμή κλιμακώνονται οι αντιδράσεις των λαϊκών αγορών με τα εξώδικα να έχουν πολλαπλασιαστεί τον τελευταίο καιρό. Σταθερή δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά αποτελεί η θεσμοθέτηση των αγορών. Ωστόσο περίπου ενάμιση χρόνο από την πρώτη μέρα αριστερής διακυβέρνησης, ο νόμος δεν έχει αλλάξει από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, επικεφαλής του οποίου είναι ο Γιώργος Σταθάκης.
Συγκεκριμένες προτάσεις για τη θεσμοθέτηση
Πρόσφατα ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνης Παπαδεράκης, που έχει αναλάβει το ζήτημα, εκφράστηκε υπέρ της θεσμοθέτησης των αγορών και της πάταξης του παραεμπορίου τόσο σε αυτές όσο και στις λαϊκές αγορές. Οι δύο πλευρές, λαϊκές και κινήματα χωρίς μεσάζοντες φαίνεται να συμφωνούν στο συγκεκριμένο σημείο. Γι’ αυτόν τον λόγο το πανελλαδικό συντονιστικό αλληλέγγυων δράσεων χωρίς μεσάζοντες, έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη θεσμοθέτηση των αγορών με κανόνες και πλαίσιο. Έτσι θα διασφαλίζεται ότι δεν θα παρεισφρέουν “επιτήδειοι” που θα εκμεταλλεύονται το όνομα των αγορών χωρίς μεσάζοντες και θα διενεργούν αγορές που δεν έχουν καμία σχέση με τη λογική και τα χαρακτηριστικά του κινήματος.
Προτείνονται οργανωμένες, συλλογικές αγορές χωρίς μεσάζοντες με “είδη διατροφής από παραγωγούς του τόπου μας”. Βασικές τους επιδιώξεις θα είναι η διάθεση ποιοτικών προϊόντων σε δίκαιες τιμές, η ενίσχυση μικρών παραγωγών και μεταποιητών αγροτικών προϊόντων, η καλλιέργεια πνεύματος αλληλεγγύης μεταξύ παραγωγών, καταναλωτών και πληττόμενων κοινωνικών ομάδων, όπως και η δωρεάν διάθεση προϊόντων ως ενίσχυση στην κοινωνία μέσω των δομών αλληλεγγύης. Οι παραγωγοί πρέπει να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που κάνουν δήλωση στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ). Δικαίωμα συμμετοχής δεν θα έχουν οι κάτοχοι παραγωγικής άδειας λαϊκών αγορών.
Οι αγορές θα διεξάγονται με άδεια από την οικεία Περιφέρεια και ο χώρος διεξαγωγής μπορεί να είναι δημόσιος ή ιδιωτικός. Η άδεια θα έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι μηνών και θα είναι δυνατόν να ανακαλείται για σοβαρό λόγο που θα συνοδεύεται από αιτιολογημένη απόφαση του Περιφ. Συμβουλίου. Την πραγματοποίησή τους μπορούν να αναλάβουν μέλη ενώσεων προσώπων, πρωτοβουλιών κατοίκων, κινημάτων ή νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, των οποίων ο καταστατικός σκοπός και η βασική επιδίωξη είναι οι δράσεις αλληλεγγύης, η στήριξη ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, η προώθηση των ιδεών του συνεργατισμού, της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας και του συλλογικού οφέλους και τέλος το δικαίωμα της αδιαμεσολάβητης και ελεύθερης επιλογής του καταναλωτή.
Σε κινητοποιήσεις αν δεν αλλάξει κάτι
Η επιβεβαίωση από τον Αντώνη Παπαδεράκη πώς η κυβέρνηση εξακολουθεί να βλέπει θετικά τις αγορές χωρίς μεσάζοντες θεωρείται σημαντική, όμως όχι και αρκετή. Εάν δεν υπάρξει θεσμοθέτηση των αγορών, οι συλλογικότητες προειδοποιούν πως θα υπάρξουν κινητοποιήσεις και πιέσεις προς την κυβέρνηση. Τα μέλη των αγορών χωρίς μεσάζοντες τονίζουν ακόμη ότι η θεσμοθέτηση πρέπει να είναι πολύ ακριβής, χωρίς “παραθυράκι” που θα επιτρέπει τον εκφυλισμό και εν τέλει την απαξίωσή της. Παράλληλα χαρακτηρίζουν κορυφαία πράξη δημοκρατίας τη θεσμοθέτηση των αγορών χωρίς μεσάζοντες, μιας δομής από τα κάτω που εξυπηρετεί αποτελεσματικά τις ανάγκες παραγωγών και καταναλωτών τα τελευταία πέντε χρόνια.
“Τα λεφτά πάνε σε καλή μεριά και όχι στο… Λουξεμβούργο”
Η σημασία των αγορών χωρίς μεσάζοντες αντανακλάται στη στήριξη που έχουν από τις τοπικές κοινωνίες. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι περνούν από τις αγορές που διοργανώνονται στα Πατήσια και τους Αμπελόκηπους.
Στα Πατήσια, πριν από το εξώδικο της Α’ Λαϊκής Αγοράς Αθηνών, κάθε μήνα μέχρι και τον Μάρτιο γινόταν η αγορά στο Κτήμα Δρακόπουλου. Σε αυτή συμμετείχαν 27 παραγωγοί με διαφορετικά προϊόντα, η επιλογή των οποίων γινόταν με “σφιχτά κριτήρια”, όπως λέει στην “Α” η Μαρία Ανδρούτσου εξηγώντας ότι ο στόχος ήταν “να μην υπάρχει ανταγωνισμός”. Από τα προϊόντα που έφερναν, ένα ποσοστό τους το έδιναν οι παραγωγοί για τη σίτιση 50 οικογενειών. Ο κόσμος αγκάλιασε την πρωτοβουλία και κάθε φορά μοίραζε χωρίς να συμμετέχει στην ομάδα εθελοντών τους καταλόγους με τα προϊόντα από πολυκατοικία σε πολυκατοικία.
Το ενδιαφέρον του κόσμου αποδίδεται στα χαρακτηριστικά των αγορών, σύμφωνα με τον Κώστα Ψιούρη, που συμμετέχει στο δίκτυο αλληλεγγύης – αντίστασης Αμπελοκήπων και έβλεπε επίσης στις αγορές που διοργανώνονται εκεί περισσότερους από 1.000 ανθρώπους. “Έρχονται σε επαφή με τον παραγωγό, ενώ ξέρουν ότι η προσπάθεια διοργανώνεται από ανθρώπους όπως εκείνοι, καταναλωτές δηλαδή. Έπειτα βρίσκουν μικρότερες τιμές και νομίζω ότι αντιλαμβάνονται πως τα λεφτά που δίνουν πάνε σε καλή μεριά και δεν την κάνουν για… Λουξεμβούργο”.
Το πνεύμα της αλληλεγγύης φαίνεται σε κινήσεις όπως των παραγωγών που συμμετείχαν σε αγορές στη Νέα Φιλαδέλφεια. “Δώρισαν σμήνη μελισσών σε ανέργους για να κάνουν κυψέλες μέσα στο άλσος. Είναι κάτι πραγματικά συγκινητικό” λέει ο Κ. Ψιούρης. “Οι αγορές χωρίς μεσάζοντες μας έχουν βοηθήσει ουσιαστικά” τονίζει από την πλευρά του ο μελισσοκόμος στα Δερβενοχώρια Αττικής Πάνος Μουρίκης. “Μπορούμε να διαθέτουμε τα προϊόντα μας σε καλύτερες τιμές και πληρωνόμαστε στην ώρα μας, κάτι που δεν συμβαίνει όταν υπάρχουν μεσάζοντες…”, εξηγεί.