Η Γιορτή της Μητέρας ή Ημέρα της Μητέρας είναι κινητή εορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας. Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του μήνα Μάη.
Καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες.
Το 1870 η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood με σκοπό, τα παιδιά να μην στέλνονται στον πόλεμο.
Στην Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία.
Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929 με προφανή τον συμβολισμό. Όμως κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου.
Η Google απεικονίζει την τρυφερή αυτή σχέση τοποθετώντας ένα ζευγάρι γυναικεία παπούτσια, δίπλα σε ένα ζευγάρι από παιδικές παντόφλες.
Μήνυμα ΠτΔ
Με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας, ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε σε όσα συμβολίζει αυτό το πρόσωπο, τονίζοντας πως “οφείλουμε να θυμόμαστε ότι η Μητέρα, ως πρόσωπο και πρότυπο” είναι πυλώνας για την οικογένεια και το Έθνος.
Αναλυτικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει στο μήνυμά του:
“Στην σημερινή, εξαιρετικά κρίσιμη, συγκυρία για τον Τόπο και τον Λαό μας, κατά την οποία διακυβεύονται η κοινωνική συνοχή αλλά και το αξιακό σύστημα που βρίσκεται στη βάση της ανεκτίμητης εθνικής μας κληρονομιάς και της αυθεντικής ευρωπαϊκής μας πορείας, οφείλουμε να θυμόμαστε ότι η Μητέρα, ως πρόσωπο και πρότυπο, πρωτίστως συμβολίζει και θα συμβολίζει πάντα, μεταξύ άλλων:
Το κύριο στήριγμα του θεσμού της οικογένειας, η οποία συνιστά το αδιαπέραστο ανάχωμα που ανακόπτει την διάρρηξη του κοινωνικού ιστού.
Τον πυλώνα πάνω στον οποίο βασίζεται, περισσότερο από τους άλλους, το αέτωμα της ελπίδας και της αποφασιστικότητας που πρέπει να εμπνέουν την νέα γενιά, προκειμένου να σταθεί όρθια απέναντι στην άκρως διαβρωτική καταιγίδα της απαισιοδοξίας και της αβεβαιότητας.
Το σύγχρονο «κέρας της Αμαλθείας», το οποίο τρέφει τις εύπλαστες ψυχές των παιδιών με τις αρχές και τις αξίες των ιδεωδών του Έθνους μας, συνακόλουθα δε με τις αρχές και τις αξίες που ο Πολιτισμός και η Δημοκρατία των προγόνων μας κληροδότησαν στο σύγχρονο Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα, όπως το οραματίσθηκαν και το θεμελίωσαν οι εμπνευσμένοι ιδρυτές του”.