Στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας της Τετάρτης (12/10), το 1ο & 2ο Θέμα ημερησίας διάταξης αφορούσαν το άλσος Νέας Φιλαδέλφειας:
- Έγκριση υποβολής αιτήματος στο Υ.Π.ΕΝ. για την παραχώρηση της κυριότητας του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας.
- Έγκριση σύναψης και όρων προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας για το έργο «Προστασία, Διαχείριση και Ανάπλαση Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας», συνολικού προϋπολογισμού 800.000,00 € (συμ/νου ΦΠΑ 24%).
Για το 1ο θέμα η διοίκηση του δήμου εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει την διεκδίκηση της κυριότητας του άλσους με τα παρακάτω επιχειρήματα:
Όπως γνωρίζετε, το Άλσος Ν. Φιλαδέλφειας, έχει παραχωρηθεί στο Δήμο μας, εδώ και πολλές δεκαετίες. Σύμφωνα με τη Μελέτη Διαχείρισης για το Άλσος που εγκρίθηκε με την με αρ.πρωτ.1727/ 25-08-2016 απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς του Άλσους έχει ως εξής:
Οι διαμορφωμένοι χώροι του Άλσους εντός περίφραξης έχουν έκταση 415 στρεμμάτων. Τα 122 στρέμματα έχουν παραχωρηθεί από το Υπουργείο Γεωργίας στο Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας κατά κυριότητα με την απόφαση 12419/1041/2-5-1969, ενώ τα υπόλοιπα έχουν παραχωρηθεί κατά χρήση στο διηνεκές με την με αριθ. 19223/1463/2-7-1970 απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, με την προϋπόθεση ο Δήμος να προβαίνει σε ενέργειες και μέτρα για τη βελτίωση και συμπλήρωση των αναδασώσεων και τον εξωραϊσμό και την προστασία του Άλσους.
Επίσης με την υπ’ αριθμόν 63434/918/19-5-1956 απόφαση του Υπουργού Γεωργίας παραχωρήθηκε στην Ε.Μ.Υ. έκταση περίπου 1,6 στρεμμάτων για την εγκατάσταση μετεωροσκοπίου. Πρόσφατα μετά από ενέργειες περίπου ενάμισυ χρόνου, κατορθώσαμε η συγκεκριμένη έκταση με το κτίριο που υπάρχει μέσα, να επιστρέψει από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο Υπουργείο Ενέργειας – Περιβάλλοντος που είναι πλέον υπεύθυνο για τα Δάση και από κει να παραχωρηθεί στον Δήμο μας.
Όλοι γνωρίζουμε ότι το Άλσος πάντα βρισκόταν στην ευθύνη του Δήμου και των κατοίκων και ότι η δημιουργία του συμπίπτει με την δημιουργία του προσφυγικού οικισμού και της Ν. Φιλαδέλφειας. Το 1985, ο αείμνηστος Δήμαρχος Σάββας Σταματιάδης, παρουσιάσθηκε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αττικής, ζητώντας την παραχώρηση και των υπολοίπων στρεμμάτων του Άλσους κατά κυριότητα. Η επιχειρηματολογία του όπως τη διαβάζουμε στα πρακτικά, αφορά την προστασία και την φροντίδα του Άλσους από το Δήμο και το λαό της Φιλαδέλφειας αλλά και τις συχνές απόπειρες της Πολιτείας να παραχωρεί και να αποχαρακτηρίζει τμήματα του Άλσους. Τότε το Νομαρχιακό συμβούλιο που δεν ήταν εκλεγμένο, αρνήθηκε επί της ουσίας το ομόφωνο αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Επανερχόμαστε σήμερα για να ζητήσουμε εκ νέου την παραχώρηση της κυριότητας για ολόκληρο το Άλσος, στον Δήμο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος. Το Άλσος σήμερα, παρά τα υπαρκτά προβλήματα της έλλειψης προσωπικού, είναι ένας από τους πιο καθαρούς και φροντισμένους χώρους πρασίνου σε ολόκληρη την Αθήνα, χάρη στις προσπάθειες των δημοτικών υπηρεσιών περιβάλλοντος και καθαριότητας. Ο Δήμος μετά την έγκριση της διαχειριστικής μελέτης του Άλσους, προχωράει στο μεγάλο έργο της προστασίας και της ανάπλασης, προϋπολογισμού 800 χιλιάδων για το οποίο εγκρίνουμε σήμερα τους όρους της προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια. Παράλληλα έχουμε εκπονήσει μελέτη για την κατασκευή ποδηλατόδρομων και παιδικών χαρών καθώς και για τον εκσυγχρονισμό όλου του φωτισμού του Άλσους, την οποία υποβάλλαμε για χρηματοδότηση σε πρόσκληση του ΕΣΠΑ. Απομακρύναμε και θα συνεχίσουμε να απομακρύνουμε όλες τις αυθαίρετες κατασκευές από το Άλσος. Ξεκινάμε τις μελέτες για νέο νόμιμο μικρότερο αναψυκτήριο στο χώρο του παλιού Κενταύρου. Τέλος στο Άλσος πρόκειται να λειτουργήσουμε Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με χρήση της δυνατότητας για έρευνα και εφαρμογή στο πεδίο, γεγονός που ευελπιστούμε ότι θα προσδώσει μεγάλη εμβέλεια στο Κέντρο και επισκεψιμότητα στο Άλσος και την πόλη.
Συνοψίζοντας: Η ιστορία και η φυσιογνωμία της πόλης, του Άλσους και του προσφυγικού οικισμού, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Ο Δήμος διαχρονικά έχει αποδείξει την ικανότητά του να διαχειρίζεται και να προστατεύει το Άλσος. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, γνωρίζουμε την σημασία που έχει για την περιοχή μας, αυτός ο πολύτιμος χώρος που επιδρά καθοριστικά στην ποιότητα του περιβάλλοντος και της ζωής των κατοίκων. Οι μεγάλες προσπάθειες που καταβάλει ο Δήμος, για να προστατεύσει την ακεραιότητα του Άλσους, να το φροντίσει και να το βελτιώνει για να απολαμβάνουμε όλοι την ευεργετική του επίδραση, έχουν ως αποτέλεσμα την σημερινή εικόνα αλλά και τις μελλοντικές προοπτικές που έχουν δρομολογηθεί.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, θεωρούμε ότι έχουμε χρέος να ζητήσουμε ομόφωνα και να θέσουμε ισχυρά την διεκδίκησή μας για την οριστική παραχώρηση της κυριότητας ολόκληρου του Άλσους στον Δήμο Φιλαδέλφειας –Χαλκηδόνος.
Σημ. Εγκρίθηκε ομόφωνα από το σώμα
Το 2ο θέμα για το άλσος ήταν πιο “χειροπιαστό“. Και εξηγούμε. Μετά από πολύμηνες ενέργειες του Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, έγινε επικαιροποίηση της μελέτης ανάπλασης του άλσους (Μελέτη που είχε πραγματοποιηθεί και πληρωθεί από το Δ.Ν.Φ. το 2008 επί δημαρχίας Σταύρου Κόντου) και έγκρισής του από το δημοτικό συμβούλιο τον Ιούλιο του 2016 (δείτε ΕΔΩ). Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ενέκρινε το έργο συνολικής δαπάνης 800.000 ευρώ (δείτε ΕΔΩ) και ακολούθως έγινε η σύναψη των όρων της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, όπου εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα (εξαίρεση Λαϊκή Συσπείρωση-ΚΚΕ) στο συμβούλιο της Τετάρτης (12/10) από το σώμα. Η τελευταία εκκρεμότητα για να ξεκινήσει η ανάπλαση του άλσους είναι ο μειοδοτικός Διαγωνισμός για την ανάληψη του έργου και τέλος η υλοποίησή του.
Δείτε το σχετικό Βίντεο-ρεπορτάζ της Fx από το δημοτικό συμβούλιο: