O λογοτέχνης της ροκ μουσικής, Leonard Cohen, του οποίου τα τραγούδια συνδύασαν θρησκευτικές απεικονίσεις με θέματα τη λύτρωση και την σεξουαλική επιθυμία και του έφεραν την αναγνώριση των κριτικών και των ακροατών του, πέθανε στα 82 του χρόνια, σύμφωνα με μια ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του στο Facebook.
Η λιτή ανακοίνωση αναφέρει, «Είναι με βαθύτατη λύπη που ανακοινώνουμε ότι ο θρυλικός ποιητής, τραγουδοποιός και καλλιτέχνης Leonard Cohen απεβίωσε. Έχουμε χάσει έναν από τους πιό αξιοθαύμαστους και παραγωγικούς οραματιστές. Ένα μνημόσυνο θα λάβει χώρα στο Λος Άντζελες στο μέλλον. Η οικογένειά του ζητά να σεβαστείτε την ιδιωτική της ζωή κατά τη διάρκεια του πένθους της».
Ο Cohen, με καταγωγή από το Κεμπέκ, ήταν ήδη αναγνωρισμένος ποιητής και λογοτέχνης όταν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1966 στα 31 του χρόνια για να κάνει καριέρα στη βιομηχανία της μουσικής.
Μάλιστα, μόλις ανακοινώθηκε ο θάνατος του το βράδυ της Πέμπτης, πολλές δεκάδες οπαδοί του συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα μπροστά από το σπίτι του στο Μόντρεαλ για να αποτίσουν φόρο τιμής στον τραγουδιστή και ποιητή.
Στα πέτρινα σκαλοπάτια του σπιτιού του, οι οπαδοί του Kohen άναψαν κεριά και εναπόθεσαν μερικά λουλούδια, καθώς και ένα καπέλο, σαν αυτό που αγαπούσε να φορά.
https://www.youtube.com/watch?v=IEVow6kr5nI
Στο φανάρι του δρόμου μια αφίσα αποδείκνυε την αγάπη που είχε η πρωτεύουσα του Κεμπέκ για το είδωλό της που γεννήθηκε πριν 82 χρόνια σε ένα δυτικό προάστιο της πόλης.
Άνθρωποι από διάφορες γενιές απέτισαν φόρο τιμής στον τραγουδοποιό, με την ησυχία να σπάει μόνο από τον ήχο γνωστών του τραγουδιών, όπως το «Suzanne», το «So long, Marianne» ή το «Seems so long ago, Nancy» που ακούγονταν από τα κινητά τηλέφωνα.
Στην πόρτα της εισόδου του σπιτιού είχε αναρτηθεί ένα σκοινί με τους στίχους του τραγουδιού «Hallelujah», ίσως μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του που κυκλοφόρησε το 1984.
Στην γενέτειρα του Κοέν του Μόντρεαλ ο δήμαρχος Denis Coderre ανακοίνωσε ότι σήμερα οι σημαίες στην πόλη θα κυματίζουν μεσίστιες προς τιμήν του.
Οι συγκρίσεις με τον Bob Dylan δεν άργησαν να έρθουν, για τη λυρική δύναμη των στίχων των τραγουδιών του.
Παρότι επηρέασε πολλούς μουσικούς και του αποδόθηκαν πολλές τιμές, όπως η εισαγωγή του στο Rock & Roll Hall of Fame και η απονομή του μεταλλίου Order of Canada, της δεύτερης υψηλότερης διάκρισης σε πολίτη του Καναδά, τα τραγούδια του Cohen με την folk-rock μουσική του και τα ενίοτε σκοτεινά συναισθήματα έμπαιναν στα τσαρτς της μουσικής πολύ σπάνια.
Το πιό γνωστό τραγούδι του, «Hallelujah», στο οποίο ανακαλεί τον βασιλιά Δαβίδ της Βίβλου και όπου παραλληλίζει την σωματική έλξη με την επιθυμία για πνευματική σύνδεση, έχει διασκευαστεί εκατοντάδες φορές από πολλούς καλλιτέχνες, από τότε που πρωτοεμφανίστηκε το 1984.
Ο Cohen είχε εκδόσει τον τελευταίο μεγάλο δίσκο του, τον 14ο, πριν από λίγο καιρό ενώ είχε εμφανιστεί στη σκηνή στις αρχές του χρόνου.
Η Ύδρα του Leonard Cohen…
Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1960, έξι μέρες μετά τα 26α γενέθλιά του, ο Leonard Cohen αγόρασε ένα σπίτι στην Ύδρα με 1500 δολάρια, χρησιμοποιώντας ένα μέρος από τα χρήματα που του άφησε πεθαίνοντας η γιαγιά του. «Αυτό ήταν μία καλή συμφωνία για ένα μυστήριο μέρος με ασυνήθιστους ανθρώπους», όπως είπε αργότερα ο ίδιος. Ένα λευκό, τριώροφο, παλιό σπίτι με πέντε δωμάτια χωρίς ρεύμα και νερό. Ωστόσο, ήταν ένας ιδιωτικός χώρος εργασίας με ένα -ας το πούμε στούντιο- στον τρίτο όροφο και μία μεγάλη ταράτσα που πέρναγε αρκετές ώρες… από τα 7 περίπου χρόνια που έμεινε μόνιμα στο νησί…