Συγχαρητήρια, φόβος, ελπίδα για τον Ντόναλντ Τράμπ!

0

trumpΜετά το πρώτο μούδιασμα από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, οι παγκόσμιοι ηγέτες στέλνουν συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στο νικητή, άλλοι εκφράζοντάς του την χαρά τους, ενώ άλλοι περιορίζονται στο να διατυπώνουν ευχές για αγαστή συνεργασία.

Συγχαρητήρια για την «ξεκάθαρη» νίκη του στέλνει στο νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με δήλωσή του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

«Το εκλογικό σώμα μίλησε. Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ είναι ξεκάθαρη και πρέπει να γίνει σεβαστή. Συγχαίρω τον ίδιο και το Ρεπουμπλικάνικο κόμμα για τη νίκη τους», αναφέρει στη δήλωσή του. Συνεχίζοντας, ο Μ. Σουλτς υπογραμμίζει πως ο Ντ. Τραμπ κατάφερε να γίνει ο κύριος εκφραστής των «φόβων εκατομμυρίων Αμερικανών». «Οι ανησυχίες αυτές πρέπει τώρα να αντιμετωπιστούν με αξιόπιστες πολιτικές και προτάσεις», σημειώνει.

Ο Γερμανός σοσιαλιστής σημειώνει επίσης πως ο νέος Πρόεδρος θα έχει το δύσκολο έργο να ενώσει ένα «διαιρεμένο έθνος», ενώ προσθέτει πως αυτή τη στιγμή παραμένουν αναπάντητες οι περισσότερες ερωτήσεις σχετικά με την με την εξωτερική προοπτική της μελλοντικής προεδρίας Τραμπ. «Από τη Συρία στο Ιράκ, από την Ουκρανία στην Λιβύη, ο ρόλος του Τραμπ στη διπλωματία και την επίτευξη συμφωνιών θα δοκιμαστεί από την πρώτη μέρα και θα απαιτήσει το σωστό μίγμα της υπευθυνότητας, της συγκράτησης και της ηγεσίας», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΚ και προσθέτει: «Η παγκόσμια πολιτική απαιτεί τη συνεχή προσήλωση των ΗΠΑ για έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας. Από την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, στη δέσμευσή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, ο κόσμος περιμένει και ελπίζει μια εξωστρεφή προεδρία που θα στοχεύει στη διαμόρφωση διεθνών σχέσεων και στην προάσπιση των αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΚ αναφέρει πως η ΕΕ είναι «ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ», τονίζοντας πως «μαζί, οι οικονομίες μας αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% του συνόλου του παγκόσμιου ΑΕΠ και σχεδόν το ένα τρίτο των ροών του παγκόσμιου εμπορίου». «Οι σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ είναι ένα βασικό συστατικό της παγκόσμιας σταθερότητας. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να διατηρήσει αυτή τη σχέση. Ελπίζουμε ότι το ίδιο ισχύει και για το μέλλοντα Πρόεδρο των ΗΠΑ», καταλήγει ο Μ. Σουλτς.


Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, που είχε εκφράσει ανοικτά την υποστήριξή του στη Χίλαρι Κλίντον, συνεχάρη σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και τόνισε ότι οι σχέσεις Ιταλίας- ΗΠΑ παραμένουν ισχυρές.

«Του εύχομαι τα καλύτερα. Η ιταλοαμερικανική φιλία είναι ισχυρή», δήλωσε ο Ρέντσι κατά την έναρξη ομιλίας του στη Ρώμη.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ήταν ένας από τους λίγους ηγέτες σε όλο τον κόσμο που είχαν εκφράσει την υποστήριξή τους προς την Κλίντον και οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης έσπευσαν να τον καταδικάσουν την Τετάρτη, λέγοντας ότι παίρνοντας σαφή στάση αποδυνάμωσε τη διεθνή θέση της Ρώμης.


Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ συνεχάρη τον νικητή των εκλογών στις αμερικανικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ διατυπώνοντας την ελπίδα οτι “το Βέλγιο και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται κοινές αξίες, όπως η ελευθερία και η ανοχή. ”

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας σημαντικός σύμμαχος για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στον κόσμο” αναφέρει επίσης στην επιστολή του ο Βέλγος πρωθυπουργός , επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ μια ισχυρή ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Καταλήγοντας ο Σαρλ Μισέλ εκφράζει την ελπίδα οτι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το εγχείρημα της ενωμένης Ευρώπης και να εγγυώνται την κοινή ασφάλεια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.


Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν συνεχάρη σήμερα τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. “Τι σπουδαία νέα. Η δημοκρατία είναι ακόμη ζωντανή”, είναι το μήνυμα που ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook.

O ‘Ορμπαν είχε δηλώσει τον Ιούλιο ότι τα σχέδια του Τραμπ για τη μετανάστευση και την εξωτερική πολιτική είναι “ζωτικής σημασίας” για την Ουγγαρία, ενώ αυτά της Δημοκρατικής αντιπάλου του Χίλαρι Κλίντον είναι “φονικά”.

Ο ‘Ορμπαν ήταν συνεπώς ο πρώτος αρχηγός ευρωπαϊκού κράτους που εξέφρασε σαφή προτίμηση για κάποιον μεταξύ των δυο υποψηφίων.

Κατά το παρελθόν, ο ‘Ορμπαν εκνεύρισε τους εταίρους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την πολιτική του, πολύ πρόσφατα με τη σκληρή του στάση απέναντι στη μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, διαφωνώντας με τα σχέδια της ΕΕ για την επανεγκατάσταση των προσφύγων και υψώνοντας τείχος κατά μήκος των νοτίων συνόρων της Ουγγαρίας.

“Η μεταναστευτική και η εξωτερική πολιτική που υποστηρίζει ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ είναι καλή για την Ευρώπη και ζωτικής σημασίας για την Ουγγαρία”, είχε δηλώσει ο ‘Ορμπαν τον Ιούλιο.


Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι συνεχάρη σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, λέγοντας ότι η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα παραμείνουν «ισχυροί και στενοί εταίροι στο εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα».

«Θα ήθελα να συγχαρώ τον Ντόναλντ Τραμπ που εξελέγη νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ύστερα από μια σκληρή εκστρατεία», δήλωσε η Μέι σε ανακοίνωση.

«Η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν μια διαρκή και ειδική σχέση με βάση τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του επιχειρείν. Είμαστε και θα παραμείνουμε ισχυροί και στενοί εταίροι στο εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα», δήλωσε η Μεί.

«Ανυπομονώ να εργαστώ με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οικοδομώντας αυτούς τους δεσμούς προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ευημερία των εθνών μας τα επόμενα χρόνια».


Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέστειλε σήμερα συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Ντόναλντ Τραμπ για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις θα βελτιωθούν.

Ο Πούτιν “εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συνεργασία προκειμένου να εξέλθουν οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες από την παρούσα κατάσταση κρίσης”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα “πως θα υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον, που θα βασίζεται στις αρχές της ισότητας και του αμοιβαίου σεβασμού και θα λαμβάνει πραγματικά υπόψη τις θέσεις αμφότερων των πλευρών προς το συμφέρον των λαών (τους) και της διεθνούς κοινότητας”, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.


Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε θετικά βήματα στη Μέση Ανατολή και στον σεβασμό των βασικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών σε όλον τον κόσμο.

“Ελπίζω πως αυτή η επιλογή του αμερικανικού λαού θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνουν θετικά βήματα στον κόσμο όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες, τη δημοκρατία και τις εξελίξεις στην περιοχή μας”, ανέφερε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη.


Ο πρόεδρος των Φιλιππινών Ροντρίγκο Ντουέρτε εξέφρασε “θερμά συγχαρητήρια” στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και προσβλέπει να εργαστεί μαζί του για την προαγωγή των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε σήμερα o υπουργός αρμόδιος για την επικοινωνία του προέδρου Μάρτιν Άνταναρ.

Ο Ντουέρτε που εξέφραζε σχεδόν καθημερινά την οργή του με τη διακυβέρνηση Ομπάμα και είχε απειλήσει επανειλημμένα να θέσει τέρμα σε μια από τις πιο σημαντικές συμμαχίες της Ουάσινγκτον στην Ασία, χαιρέτισε την επιτυχία του δημοκρατικού συστήματος των ΗΠΑ και τον αμερικανικό τρόπο ζωής, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Ντουέρτε “προσβλέπει στη συνεργασία με την επερχόμενη κυβέρνηση για την προαγωγή των σχέσεων Φιλιππινών-ΗΠΑ που εδράζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, στο αμοιβαίο όφελος και στην κοινή δέσμευση στα δημοκρατικά ιδεώδη και στην κυριαρχία του κράτους δικαίου”, τόνισε ο ‘Ανταναρ.


Παράλληλα ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ συνεχάρη τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ λέγοντας πως ο Ρεπουμπλικανός νικητής των αμερικανικών προεδρικών εκλογών είχε απήχηση στους Αμερικανούς που ήθελαν να δουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναμειγνύονται λιγότερο στο εξωτερικό.

“Η απήχηση που είχε στους Αμερικανούς που έχουν αφεθεί πίσω –εκείνους που θέλουν να δουν την κυβέρνησή τους να εστιάζει περισσότερο στα συμφέροντα και στην ευημερία τους και να εμπλέκεται λιγότερο σε ξένες επεμβάσεις που αποδείχθηκε ότι είναι εναντίον των συμφερόντων των ΗΠΑ– οδήγησε στο να κερδίσει ο Τραμπ τον Λευκό Οίκο”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Νατζίμπ.

Ο Νατζίμπ είπε ότι προσβλέπει σε μια συνέχιση της εταιρικής σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες υπό την προεδρία του Τραμπ.


Η παλαιστινιακή προεδρία κάλεσε σήμερα τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να εργαστεί για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει με το Ισραήλ, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που εγκυμονούν, αν παραμεληθεί το παλαιστινιακό ζήτημα.

“Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με τον εκλεγμένο πρόεδρο στη βάση μιας λύσης δύο κρατών ώστε να ιδρυθεί ένα παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Παλαιστινιακής Αρχής Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα. “Η αστάθεια θα συνεχιστεί στην περιοχή και στον κόσμο αν δεν υπάρξει λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα”.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε ότι το παλαιστινιακό κίνημα αναμένει ότι οι ΗΠΑ, υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, θα διατηρήσουν την ίδια αντιπαλαιστινιακή θέση.

“Ο παλαιστινιακός λαός δεν υπολογίζει ιδιαίτερα σε μια αλλαγή πολιτικής από πλευράς της αμερικανικής προεδρίας, καθώς η αμερικανική πολιτική για το παλαιστινιακό ζήτημα χαρακτηρίζεται σταθερά από την προκατάληψη”, δήλωσε ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσης που έχει υπό τον έλεγχό της τον θύλακα της Λωρίδας της Γάζας και θεωρείται τρομοκρατική από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

“Ελπίζουμε τουλάχιστον ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ να επανεξετάσει και να εξισορροπήσει αυτή την πολιτική για το παλαιστιναικό ζήτημα”, τόνισε.

ΠΗΓΗnooz.gr
Προηγούμενο άρθροΝτόναλντ Τραμπ ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ!
Επόμενο άρθρο“Οι Τοπικοί μας Τράμπ!”
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.