Τον αρχαιότερο πρόγονο του ανθρώπου ανακάλυψαν οι επιστήμονες στην κεντρική Κίνα. Πρόκειται για το Saccorhytus, ένα μικροσκοπικό θαλάσσιο πλάσμα, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των δευτερόστομων από την οποία προέκυψαν τα ψάρια, με κατάληξη της εξελικτικής πορείας τον άνθρωπο.
Τα απολιθωμένα ίχνη του πλάσματος, που έζησε πριν 540 εκατ. χρόνια, βρέθηκαν “εξαιρετικά καλά διατηρημένα”, όπως σημειώνεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature, το οποίο δημοσιεύει και τις σχετικές λεπτομέρειες της ανακάλυψης.
Το Saccorhytus είχε μήκος περίπου ένα χιλιοστό και εκτιμάται ότι ζούσε σε αμμώδεις πυθμένες θαλασσών ενώ οι επιστήμονες δεν βρήκαν κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει ότι είχε πρωκτό, κάτι που υποδηλώνει ότι έτρωγε και απόβαλε την τροφή από το ίδιο σημείο.
Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι το μεγάλο στόμα του ενώ είχε συμμετρικό σώμα, το οποίο ήταν καλυμμένο από λεπτό δέρμα και διέθετε και μυς. Εκτιμάται ότι μετακινούνταν, στριφογυρίζοντας.
“Πιστεύουμε ότι ως πρώιμο δευτεροστόμιο, μπορεί να αντιπροσωπεύει την απαρχή ενός πολύ ευρέως φάσματος ειδών, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων. Όλα τα δευτεροστόμια είχαν έναν κοινό πρόγονο και πιστεύουμε ότι πρόκειται γι’ αυτό”, δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Σίμον Κόνγουεϊ Μόρις από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, μέλος της επιστημονικής ομάδας που μελέτησε το Saccorhytus.
“Το Saccorhytus μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τα πρώτα στάδια της εξέλιξης μιας κατηγορίας οργανισμών, που οδήγησε στα ψάρια και, τελικά σ’ εμάς”, πρόσθεσε ο καθηγητής Ντέγκαν Σου από το πανεπιστήμιο του Ξιάν στο Σαανξί της Κίνας, όπου βρέθηκαν τα απολιθώματα