Τα Βουρλά είναι μια πόλη της επαρχίας της Σμύρνης. Βρίσκονται στο δρόμο προς τη Σμύρνη, 38 χλμ. δυτικά από αυτήν και διατηρούν τα χαρακτηριστικά του Αιγαίου. Η ονομασία του οικισμού προέρχεται από το ελληνικό «Βρύελα», όπως την αναφέρει ο Βυζαντινός χρονογράφος του 15ου αιώνα Δούκας. Ήταν σημαντικό πολιτιστικό κέντρο, όπως αποδεικνύεται από τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις που υπολογίζονται να είναι από την εποχή του Χαλκού.
Ήταν αρχικά η περιοχή της Ιωνικής πόλης των Κλαζομενών και πιθανώς το αρχαιότερο τακτικά χρησιμοποιημένο λιμάνι στον κόσμο. Τα κομμάτια της τέχνης και του γλυπτού που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών εκτίθενται τώρα στο Λούβρο, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας και το Αρχαιολογικό μουσείο της Σμύρνης.
Τα Βουρλά είναι περήφανα ως η πόλη δύο σημαντικών ατόμων των γραμμάτων. Είναι ο τόπος γέννησης του Έλληνα ποιητή Γιώργου Σεφέρη και της “γιαγιάς” της Νέας Φιλαδέλφειας, της Φιλιώς Χαϊδεμένου, η οποία αφιέρωσε τη ζωή της στην διατήρηση της πολιτισμικής παράδοσης των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.
ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ- Έτσι έπεσαν τα Βουρλά το 1922!
Στις 12 Σεπτεμβρίου 1922, μετά την αποχώρηση των ελληνικών δυνάμεων, τα Βουρλά ανακτήθηκαν από τα τουρκικά στρατεύματα. Κατά τη διάρκεια της επανάκτησης της πόλης, πυρκαγιά κατέστρεψε εκκλησίες, σχολεία, καταστήματα και σπίτια, ενώ θανατώθηκε σημαντικός αριθμός ελληνορθοδόξων. Οι υπόλοιποι εγκατέλειψαν την πόλη και εγκαταστάθηκαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας,
Εφημερίδα του 1929 περιγράφει τις τελευταίες ώρες της ‘πτώσης’ από τους νεότουρκους (πηγή:omorfigeitonia.gr/Καισαριανή):
Έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείς. Θα μας βγουν και ήρωες οι νέο-Κλαζομένιοι.