Η δημοσιοποίηση των απόρρητων εγγράφων σχετικά με την δολοφονία του Τζον Κένεντι έκρυβε και κάποια έγγραφα της CIA για παράλληλες έρευνες που διεξήγαγε, με ένα από αυτά να προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση.
Σύμφωνα λοιπόν με ένα εσωτερικό σημείωμα της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, ο Αδόλφος Χίτλερ όχι μόνο δεν αυτοκτόνησε, αλλά μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πέρασε αρκετούς μήνες στην Κολομβία όπου είχε διαφύγει – σύμφωνα με έγγραφο – το 1954, ξεγελώντας τις συμμαχικές δυνάμεις.
Όπως αναφέρει το έγγραφο, ο πρώην στρατιωτικός των SS, Φίλιπ Σιτροέν αποκάλυψε σε πράκτορες της CIA ότι είχε επαφές με τον Χίτλερ στην πόλη Τούνχα της Κολομβίας, όπου είχαν καταφύγει πολλοί πρώην ναζί στην περιοχή Residencies Coloniales. Τον «Αδόλφο Σάτλμαϊερ», όπως ονομαζόταν πια ο Χίτλερ, ακολουθούσε μία ομάδα Γερμανών, η οποία τον χαιρετούσε ναζιστικά αποκαλώντας τον «der Führer».Στο σημείωμα δε, υπήρχε και μία φωτογραφία του Χίτλερ μαζί με τον Σιτροέν, ενώ υπάρχει σημείωση ότι ο πρώην στρατιωτικός των SS αποκάλυψε πως ο Χίτλερ έφυγε από την Κολομβία με προορισμό την Αργεντινή τον Ιανουάριο του 1955. Η πιθανότητα αυτή έχει υπoστηριχθεί και από τον Αργεντινό συγγραφέα, Αμπέλ Μπάστι, ο οποίος σε βιβλίο του τόνιζε πως ο Χίτλερ έζησε στην Αργεντινή.
Ένας ακόμα άντρας, που αναφέρεται με την κωδική ονομασία Cimelody-3, πλησίασε πράκτορες της CIA το 1955 με την ίδια ιστορία. Ο Cimelody είπε επίσης ότι ο Σιτροέν, που ζούσε τότε στη Βενεζουέλα, επικοινωνούσε με τον Χίτλερ περίπου μια φορά το μήνα κατά τη διάρκεια των επαγγελματικών ταξιδιών στην Κολομβία. Τότε ο Σιτροέν εργαζόταν για την ναυτιλιακή εταιρία KNSM. Ο δεύτερος αυτός «μάρτυρας» έδωσε, μάλιστα, στους πράκτορες του CIA και δεύτερη φωτογραφία που απαθανάτιζε τον Σιτροέν με τον «Χίτλερ». Στο πίσω μέρος της φωτογραφίας ήταν γραμμένο το όνομα του Σιτροέν και του «Σάτλμαϊερ».
Οι πράκτορες της CIA αποφάσισαν να γράψουν μια επίσημη έκθεση για τις μαρτυρίες αυτές μετά από την επικοινωνία τους με τον Cimelody. Το έγγραφο αυτό εστάλη στους ανωτέρους τους ως «πιθανώς ενδιαφέρον». Συνοδευόταν, όμως, και από μια επιστολή στην οποία αναφερόταν: «Θεωρούμε ότι θα έπρεπε να γίνουν τεράστιες προσπάθειες για αυτό το ζήτημα με μικρές πιθανότητες να βρεθεί κάτι σοβαρό. Ετσι, θεωρούμε ότι μάλλον δεν πρέπει να κυνηγήσουμε την υπόθεση αυτή».
Η συγκεκριμένη υπόθεση αναμένεται να δημιουργήσει νέο κύκλο συζητήσεων για την κατάληξη του Χίτλερ, για τον οποίο επισήμως τονίζεται ότι αυτοκτόνησε στο Βερολίνο στις 30 Απριλίου του 1945.