Ένας πανύψηλος κληρικός ξεχώριζε δυο – τρία κεφάλια από τους άλλους ρασοφόρους, στο συλλαλητήριο της Κυριακής 4 Φεβρουαρίου… Ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, ο επονομαζόμενος και «ψηλός» της ιεραρχίας, είναι ένας αρχιερέας που πόρρω απέχει από την κλασική και ενίοτε άκαμπτη εικόνα του δεσπότη.
Σε πολιτική αναλογία, θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο μητροπολίτης Γαβριήλ αντανακλά την τάση των τελευταίων ετών που θέλει ηγέτες πιο μικρούς σε ηλικία, πιο χαλαρούς, πιο γήινους, πιο προσιτούς, όπως ο Αλέξης Τσίπρας, ο Μανουέλ Μακρόν, ο Ματέο Ρέντσι.
Γεννήθηκε το 1976 στο Μοσχάτο και μόλις στα 38 του χρόνια βρέθηκε να διαποιμένει μια μεγάλη μητρόπολη της πρωτεύουσας.
Στο μητροπολίτη Γαβριήλ «πιστώνεται» και η προσέγγιση της Εκκλησίας με την Αριστερά, καθώς ως Aρχιγραμματέας της Συνόδου, κατάφερε να γεφυρώσει – όσο γίνεται – τις δύο πλευρές.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας και με το ΚΚΕ, τα γραφεία του οποίου βρίσκονται στη δική του μητρόπολη.
Το υπερκομματικό του προφίλ αποδείχθηκε και τη μέρα της χειροτονίας του. Παρόντες ήταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αλλά και ο Νίκος Παππάς, τότε διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα.
Ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας έχει καλές σχέσεις και με το ΠΑΣΟΚ, καθώς είχε υπηρετήσει ως συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο γραφείο της Άννας Διαμαντοπούλου.
Εξελέγη με… σταλινικό ποσοστό!
Συνήθως οι Αρχιγραμματείς εκλέγονται με υψηλά ποσοστά, αλλά ο κ. Γαβριήλ, έσπασε το ρεκόρ το 2014, όταν εξελέγη στο Θρόνο της μητρόπολης Νέας Ιωνίας, με το σταλινικό ποσοστό του 93%!
Η εκτίμηση της οποίας χαίρει ο κ. Γαβριήλ στην ιεραρχία πάντως, δεν είναι απότοκο μόνο των θέσεων στις οποίες έχει υπηρετήσει (Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, Αρχιγραμματέας της Συνόδου, μέλος πολλών Συνοδικών Επιτροπών) αλλά και των σπουδών του και – κυρίως – της προσωπικότητάς του.
Ο κ. Γαβριήλ θεωρείται γεφυροποιός και … ειρηνοποιός και με ικανότητες να διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις.
Ο εναλλακτικός ιεράρχης
Όσοι γνωρίζουν τον μητροπολίτη Γαβριήλ υποστηρίζουν ότι πιστεύει πως η Εκκλησία πέρα από την πνευματική της αποστολή, πρέπει να επιτελεί και άλλους ρόλους και ένας από αυτούς είναι η προαγωγή του πολιτισμού.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρωτοβουλία του Ιδρύματος Πολιτισμού «Ιωνία» της μητρόπολης Νέας Ιωνίας να ανεβάσει το έργο «Φιλιώ Χαιδεμένου», με πρωταγωνίστρια τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη.
Το έργο αυτό είχε και ιδιαίτερη συμβολική αξία, καθώς στη μητρόπολη υπάρχει έντονο το προσφυγικό στοιχείο, δεδομένου ότι στη Νέα Ιωνία και τη Νέα Φιλαδέλφεια ζουν πολλοί Μικρασιάτες.
Ο ίδιος ο κ. Γαβριήλ λέγεται ότι συναντά στη μητρόπολη όποιο νέο άνθρωπο θέλει να του μιλήσει, εκτός κατηχητικών και θεσμικών δομών. Ακούει ερωτήσεις, αμφισβητήσεις και δίνει απαντήσεις.
«Χαίρομαι με την αμφισβήτηση» φέρεται να λέει στους συνεργάτες του.
Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί έναν μητροπολίτη με πολύ διαφορετικό προφίλ από τους παλιότερους της ιεραρχίας.