Ο Τούρκος αρχηγός στρατηγός Ακάρ… ΔΕΝ είπε ψέματα στον Έλληνα αρχηγό ΓΕΕΘΑ!
Πηγή: defence-point.gr
Μπορεί να ακούγεται περίεργα, καθώς η «συμβατική σοφία» μας ήθελε να καταλογίζουμε στον Τούρκο αρχηγό, στρατηγό Χουλούσι Ακάρ, ότι δεν συμπεριφέρθηκε έντιμα απέναντι στον Έλληνα ομόλογό του, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, καθώς το κλίμα κατανόησης που μεταφέρθηκε μετά τη συνομιλία τους και η προσδοκία άμεσης απελευθέρωσης και επιστροφής των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, δεν επαληθεύθηκε, αλλά εισήλθαμε σε μια περίοδο αβεβαιότητας, αναφορικά με την τελική έκβαση της υπόθεσης.
Η αλήθεια όμως είναι και πρέπει να ειπωθεί, ότι ο Τούρκος αρχηγός είναι πολύ πιθανό να επιθυμούσε την άμεση επιστροφή των δυο Ελλήνων, ποντάροντας στην εγγραφή υποθήκης για την επίδειξη παρόμοιας συμπεριφοράς από την πλευρά της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας, εάν τύχει και για οποιονδήποτε λόγο βρεθούν Τούρκοι αξιωματικοί στα ελληνικά χέρια.
Αυτό που ξεχνούσαμε όμως, ήταν ότι το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 άλλαξε πολλά στην Τουρκία. Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές ήταν η απόσχιση της Στρατοχωροφυλακής από το τουρκικό ΓΕΕΘΑ και η απευθείας υπαγωγή της στον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου, δηλαδή του ιδίου του Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος ελέγχοντας ένα απόλυτα μάχιμο σώμα (παραστρατιωτική δύναμη), του οποίου τον βαρύ οπλισμό και τα μέσα ενίσχυσε δραματικά, ο πρώτος στόχος που εξυπηρέτησε ήταν η ενίσχυση της προσωπικής και καθεστωτικής ασφάλειας, από το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί εκ νέου η ανατροπή του.
Η Στρατοχωροφυλακή έχει επίσης αναλάβει τον έλεγχο των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο και για τον λόγο αυτό οι Έλληνες στρατιωτικοί βρέθηκαν στα χέρια της εν λόγω δύναμης. Κατά συνέπεια, εάν υπάρχει «στήσιμο» από τουρκικής πλευράς στη σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών, η ευθύνη δεν βαραίνει το τουρκικό γενικό επιτελείο, αλλά τον «κύκλο Ερντογάν».
Εξ ου και τα δημοσιεύματα στο εξωτερικό, ότι η «νέα τουρκική εξωτερική πολιτική» δίνει έμφαση στην κράτηση αιχμαλώτων, με σκοπό την ενδυνάμωση της διαπραγματευτικής ισχύος της τουρκικής πλευράς, με τον «οριενταλιστή» και καταφανώς αντιδυτικό Ερντογάν να τα βλέπει όλα ως ένα αέναο «ανατολίτικο παζάρι».
Σε αυτό το σκηνικό, ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ δεν έχει ιδιαίτερη ισχύ απέναντι στη βούληση του «απόλυτου άρχοντα», ο οποίος παραμένει πάντα καχύποπτος ότι θα μπορούσε να υπάρξει νέα απόπειρα ανατροπής του μέσα από τις ένοπλες δυνάμεις.