«Εφημερίς των Κυριών: Τ’ όνειρο» της Φιλαδελφειώτισσας Έλενας Παλαιολόγου

0

Συγγραφέας του έργου είναι η Φιλαδελφειώτισσα Έλενα Παλαιολόγου*. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στην πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια και εκδότρια εφημερίδας, την Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν.

Το έργο παρουσιάζεται από τις Βίκυ Μαραγκάκη και Θεοδώρα Σιάρκου, σε σκηνοθεσία της Ισμήνης Σακελλαροπούλου.

Δύο ηθοποιοί, δύο μουσικοί, μία ερμηνεύτρια και μία περφόρμερ συναντιούνται στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο, στην παράσταση «Εφημερίς των Κυριών: Τ’ όνειρο» που παρουσιάζεται στις 5, 6, 8, 12, 13, 19, 20 Μαρτίου.

Λίγα λόγια για το έργο

Μια ιδιαίτερη παράσταση, αφιερωμένη στην πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια και εκδότρια εφημερίδας, την Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν, θα ανέβει από το τις 26 Φεβρουαρίου μέχρι και το τέλος Μαρτίου, στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Σαν σε όνειρο η Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν συναντιέται με τη λυρική ποιήτρια Σαπφώ και μέσα από τους διαλόγους τους παρουσιάζονται η ζωή, το έργο τους και οι αγώνες τους για τη χειραφέτηση της γυναίκας.

Η Καλλιρρόη Παρρέν, στην Αθήνα στα τέλη του 19ου αιώνα, αποφασίζει να ακολουθήσει το επάγγελμα της δημοσιογραφίας. Έτσι, το 1887 γίνεται η πρώτη Ελληνίδα δημοσιογράφος, εκδότρια της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Εφημερίς των Κυριών» που συντασσόταν αποκλειστικά από γυναίκες και απευθυνόταν σε γυναίκες.

Επίσης, το πάθος της για την αναβίωση και τη διατήρηση των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων την οδήγησε το 1911 να δημιουργήσει το «Λύκειον των Ελληνίδων». Η δράση της έπαιξε καταλυτικό ρόλο και στην αναγνώριση των γυναικείων δικαιωμάτων στη νεότερη Ελλάδα. Είναι αυτή που διεκδίκησε πρώτη το δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες, χρόνια πριν γίνει πραγματικότητα!

Πρώτη, επίσης, πέτυχε να επιτρέπεται στις γυναίκες να φοιτούν στο Πανεπιστήμιο και στο Πολυτεχνείο και είναι αυτή που διεκδίκησε και κέρδισε καλύτερες συνθήκες εργασίας για τις εργάτριες, όταν μπήκε μπροστά στη μεγάλη απεργία των κλωστηρίων και των υφαντουργείων του Πειραιά. Το 1918 η Καλλιρρόη Παρρέν εξορίστηκε στην Ύδρα για τα πολιτικά της φρονήματα.

Στην πλοκή του έργου συναντά την ποιήτρια Σαπφώ, στο όνειρό της, σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής της, και έχοντας ως πηγή έμπνευσης τη ζωή της μεγάλης ποιήτριας αλλά και τους αγώνες της, η Παρρέν βρίσκει τη δύναμη να συνεχίσει τον δικό της αγώνα της. Στην παράσταση ακούγονται ζωντανά μελοποιημένα ποιήματα της συγγραφέως σε πρωτότυπη μουσική σύνθεση.

Η παράσταση παρουσιάζεται από τις Βίκυ Μαραγκάκη και Θεοδώρα Σιάρκου, σε σκηνοθεσία της Ισμήνης Σακελλαροπούλου, μουσική της Αρετής Κοκκίνου με ερμηνεύτρια την Μόρφω Τσαϊρέλη. Η χορογραφία είναι της Φένιας Μπότση.

Η Έλενα Παλαιολόγου είναι ποιήτρια και στιχουργός. Γεννήθηκε στην Αυστραλία και μεγάλωσε στην Ελλάδα, αλλά μοιράζει τις δραστηριότητές της και στις δύο χώρες. Ποιήματά της έχουν βραβευτεί σε εθνικούς και παγκόσμιους διαγωνισμούς. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή «Το ξέσπασμα της Νηρηίδας» όπου μέσα βρίσκονται πολλά βραβευμένα της ποιήματα. Εμπνέεται από την »γυναίκα” ως σύμβολο μέσα στους αιώνες και περιγράφει τις πτυχές της στα ποιήματά της. Έγραψε το πρώτο της θεατρικό έργο «Εφημερίς των Κυριών τ ‘όνειρο», συγκινημένη από δύο μεγάλες προσωπικότητες της ιστορίας μας, την ποιήτρια Σαπφώ και την μεγάλη φεμινίστρια και πρώτη εκδότρια εφημερίδας αποκλειστικά για γυναίκες, την Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν.

Προηγούμενο άρθρο“Ρεζίλι”…
Επόμενο άρθροΣτις φυλακές Αδριανούπολης οι δύο στρατιωτικοί
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.