– Το εκλογικό σύστημα της «απλής αναλογικής» -που φαίνεται ότι θα εφαρμοστεί στις επόμενες Δημοτικές εκλογές- έχει «ανοίξει την όρεξη» σε παλιούς και νέους παράγοντες της πόλης μας, οι οποίοι και φιλοδοξούν να εξασφαλίσουν θέση/εις στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο…
– Με την «απλή αναλογική», η παράταξη τού δημάρχου που θα εκλεγεί ΔΕΝ εξασφαλίζει την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, αλλά θα χρειάζεται -ο δήμαρχος- να συνασπιστεί με παρατάξεις ή μεμονωμένους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης για να μπορέσει να διοικήσει…
– Ρεπορτάζ της FX-news για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο και συγκριτικός πίνακας με τη νέα κατανομή εδρών…
Ρεκόρ υποψηφίων δημάρχων στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, φαίνεται ότι θα έχουμε στις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν -σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών κ. Πάνου Σκουρλέτη- τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο του 2019 με το εκλογικό σύστημα της «απλής αναλογικής»… Εκλογικό σύστημα το οποίο ΔΕΝ εξασφαλίζει την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου στην παράταξη τού δημάρχου που θα εκλεγεί, όπως ίσχυε έως σήμερα, αλλά θα χρειάζεται -ο δήμαρχος- να συνασπιστεί με παρατάξεις ή μεμονωμένους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης!!! Οπότε ο ρόλος των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης αναβαθμίζεται και επί της ουσίας …θα κρατούν «τα κλειδιά» του επόμενου δημάρχου!
Όπως καταλαβαίνετε, με την «απλή αναλογική», έχει «ανοίξει η όρεξη» σε μικρά εξωκοινοβουλευτικά κόμματα αλλά και σε παλαιούς και όψιμους παράγοντες της πόλης μας, που φιλοδοξούν πλέον να εξασφαλίσουν θέση/εις στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο…
«Απλή Αναλογική»
Ο εκλογικός νόμος την «ενισχυμένης αναλογικής» που ισχύει σήμερα για την ανάδειξη του Δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων προβλέπει:
- Στον 1ο γύρο κατανέμονται οι μισές έδρες του οικείου συμβουλίου αναλογικά μεταξύ όλων των συνδυασμών που συγκεντρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων.
- Στον 2ο γύρο, ο οποίος πραγματοποιείται μεταξύ των δύο πρώτων συνδυασμών, μόνο αν κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει το 50%+1 των ψήφων, κατανέμονται οι υπόλοιπες έδρες του οικείου συμβουλίου, κατά τρόπο ώστε ο επιτυχών συνδυασμός να έχει τουλάχιστον τα 3/5 των εδρών, ανεξάρτητα από το ποσοστό που αυτός συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο…
Σύμφωνα με την πρόταση αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου της τοπικής αυτοδιοίκησης (Καλλικράτης) του Υπουργού Εσωτερικών κυρίου Πάνου Σκουρλέτη και του Γ.Γ. του υπουργείου κυρίου Κώστα Πουλάκη, που αναμένεται να ψηφιστεί από την Βουλή μετά το Πάσχα, καθιερώνεται η «απλή αναλογική» για την εκλογή των δημοτικών συμβουλών.
Όπως αναφέρει η «πρόταση αναθεώρησης»:
Με δεδομένο ότι το εκλογικό σύστημα είναι ο βασικός μηχανισμός εξασφάλισης της δημοκρατικής αντιπροσώπευσης, καθώς και το ότι ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εξ ορισμού, προσφέρεται για την καλλιέργεια κουλτούρας διαλόγου και αναζήτησης συναινέσεων:
- Καθιερώνεται ως σύστημα εκλογής των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων η απλή αναλογική.
- Ενισχύονται τα δικαιώματα και ο θεσμικός ρόλος της
- μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου.
- Θεσμοθετείται η συμμετοχή των εργαζομένων στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν τη λειτουργία του Δήμου.
- Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές προτείνεται να αποσυνδεθούν από τις ευρωεκλογές και προτείνεται να διεξάγονται κάθε τέσσερα (4) – ή κάθε πέντε (5), αν επιλεγεί αυτή η λύση – χρόνια στο τέλος Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου, όπως στο προηγούμενο καθεστώς (προ 2010 ), και οι νέες δημοτικές αρχές θα αναλαμβάνουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου του επόμενου της διεξαγωγής των εκλογών έτους.
- Το όριο εκλογικής ενηλικότητας θα είναι 17 ετών, σε εναρμόνιση προς τη ρύθμιση που υιοθετήθηκε πρόσφατα και για τις εθνικές εκλογές, με το ν. 4406/2016.
Παράδειγμα
Για να διαπιστώσετε τις αλλαγές που θα φέρει η «απλή αναλογική» ως προς την κατανομή των εδρών στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, θα κάνουμε την σχετική σύγκριση με δείγμα τα αποτελέσματα των εκλογών του 2014 στον Δήμο μας τις έδρες που τελικά έλαβαν οι παρατάξεις και αυτές που θα λάμβαναν με το εκλογικό σύστημα της «απλής αναλογικής» που φαίνεται ότι θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές του 2019:
«Ζυμώσεις»…
Η εφαρμογή της απλής αναλογικής συνεπάγεται τη δημιουργία πλειοψηφιών συνασπισμού. Ο ρόλος πλέον των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης αποκτά ουσιαστικό αντικείμενο… Ήδη σε σπίτια, καφετέριες αλλά και κομματικά γραφεία της πόλης μας, έχουν πραγματοποιηθεί «μαραθώνιες» συζητήσεις και σύμφωνα με πληροφορίες μας έχουν υπάρξει τουλάχιστον δύο «συγκλίσεις» που ενδεχομένως να μετασχηματιστούν σε νέες δημοτικές παρατάξεις…
Εάν ψηφιστεί -όπως φαίνεται- η «απλή αναλογική», οι παρατάξεις που θα συμμετάσχουν στις εκλογές του 2019 ενδέχεται -μαζί με τις υπάρχουσες- να ξεπεράσουν τις δέκα (10)! Βλέπετε, με το νέο εκλογικό νόμο, υπάρχει περίπτωση, δημοτική παράταξη που θα λάβει ποσοστό 3% (575 ψήφοι), ο επικεφαλής της να εξασφαλίσει έδρα στο νέο δημοτικό συμβούλιο!