Από τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας λάβαμε την θέση του αντιδημάρχου Παιδείας κ. Τάσου Κωνσταντινίδη, σχετικά με την συνεργασία Δήμου -Μητρόπολης για την ανέγερση νέου Βρεφονηπιακού σταθμού στο Πάρκο Μουστακλή:
Συνεργασία Μητρόπολης – Δήμου για την κατασκευή νέου Βρεφονηπιακού σταθμού
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 20ης Μαΐου 2020 (που έγινε μεν με τηλεδιάσκεψη λόγω κορωνοϊού, αλλά με την παρουσία των ΜΜΕ της πόλης και αρκετών φορέων που παρενέβησαν) ελήφθη μια πολύ σημαντική απόφαση.
Με ψήφους 18 δημοτικών συμβούλων υπέρ, προερχόμενων μάλιστα από τέσσερις διαφορετικές δημοτικές παρατάξεις, έναντι 8 (που ψήφισαν κατά) και 6 που ψήφισαν μια διαφορετική πρόταση, ενεκρίθη η συνεργασία του Δήμου μας και της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνας για την ανέγερση νέου παιδικού/βρεφονηπιακού σταθμού στη Νέα Φιλαδέλφεια (στο Πάρκο Μουστακλή). Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση η Μητρόπολη θα αναγείρει με δικές της δαπάνες (μέσω δωρεών, ιδιωτικής χρηματοδότησης κ.λπ.) τον σταθμό εντός τριών (3) ετών και θα καλύψει όλα τα (πολύ μεγάλα) λειτουργικά έξοδα του σταθμού (μισθούς, δαπάνες λειτουργίας, τροφεία, συντηρήσεις κ.λπ.) για χρονικό διάστημα 25 ετών, για το οποίο ο Δήμος της παραχωρεί τη χρήση του οικοπέδου.
Με σύμφωνη γνώμη Δήμου και Μητρόπολης μπορεί να παραχωρηθεί η ανωτέρω χρήση στη Μητρόπολη και για επιπλέον 25 έτη, με νέα απόφαση βέβαια του Δημοτικού Συμβουλίου. Στον σταθμό θα φιλοξενούνται συνολικά έως 100 παιδιά, από τα οποία 50 θα προτείνει ο Δήμος με δεσμευτική απόφασή του προς τη Μητρόπολη.
Τα παιδιά αυτά θα φιλοξενούνται δωρεάν -χωρίς οιαδήποτε αμοιβή προς τη Μητρόπολη – και με τους ίδιους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν και στους υπόλοιπους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της πόλης μας. Για όλο το ανωτέρω χρονικό διάστημα των 25 ετών της λειτουργίας του Σταθμού ο Δήμος μας δεν θα υποχρεούται σε οιαδήποτε απολύτως δαπάνη!
Τα οφέλη της ανωτέρω συμφωνίας είναι προφανή:
1) άμεση χρηματοδότηση του έργου και συντομότατη ανέγερση και λειτουργία του Σταθμού, σε αντίθεση με τις γνωστές τεράστιες καθυστερήσεις των δημοσίων έργων (εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Μητρόπολή μας κατέχει την τεχνογνωσία, καθώς έχει ήδη κατασκευάσει και λειτουργεί έναν εξαιρετικής ποιότητας παιδικό σταθμό στο Ηράκλειο Αττικής),
2) άμεση εξυπηρέτηση των οικογενειών της πόλης που μάταια προσπαθούν κάθε χρόνο να βρουν μια θέση σε κάποιον σταθμό και αναγκάζονται να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα καταβάλλοντας μεγάλες δαπάνες,
3) πολύ μεγάλη οικονομική ωφέλεια του Δήμου στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε αφού δεν θα καταβάλλει σημαντικές δαπάνες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για τη λειτουργία του Σταθμού επί 25 τουλάχιστον χρόνια.
Οπότε ανακύπτει το εύλογο ερώτημα: Γιατί υπάρχουν ακόμα αντιδράσεις κατά της ανωτέρω απολύτως δημοκρατικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου;
Η αιτία δεν είναι μόνο μία. Κατ’ αρχάς έχουμε αντιδράσεις από καθαρά αντιπολιτευτικούς λόγους.
Κάποιοι δεν θέλουν να γίνει έργο που θα “καρπωθεί” η Δημοτική Αρχή, παρά το μεγάλο όφελος που θα έχει ο δημότης αυτής της πόλης.
Η αντιπολιτευτική εμμονή έχει μεγάλη συμμετοχή άλλωστε και στις παρακάτω περιπτώσεις. Η δεύτερη αιτία έχει ιδεολογικές αφετηρίες. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν τη συνεργασία με την Εκκλησία εκ πεποιθήσεως, παρόλο που στις μέρες μας, όπως πολύ σωστά είπε ο Μητροπολίτης μας, κανείς δεν περισσεύει στην προσπάθεια για την βοήθεια του κοινωνικά ευάλωτου. Έτσι υπάρχουν κάποιοι που αρνούνται να αντιληφθούν το πολυδιάστατο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, που αποτελεί βασική αποστολή και μέριμνά της, και το όφελος που προκύπτει για τον δημότη από τη συνεργασία του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης με την Εκκλησία. Το κακό στην προκειμένη περίπτωση, πέραν της λανθασμένης άποψής τους, είναι ότι δεν παραδέχονται δημοσίως την αιτία της διαφωνίας τους. Φοβούνται την κοινωνική απήχηση του έργου της Εκκλησίας και του θεσμού. Η τρίτη αιτία είναι οι ανελαστικές, κατά τη γνώμη μου, θέσεις κάποιων φορέων (όπως εκπροσωπούνται), κομμάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων που δεν μπορούν να εκφράσουν διαφορετική άποψη μη τυχόν και θεωρηθούν λιγότερο «προοδευτικοί» ή «αριστεροί» απ’ όσο πρέπει.
Κατανοώ και σέβομαι τις δεσμεύσεις που ενδεχομένως έχουν ή τις ιδεολογικές αφετηρίες τους, αλλά το συμφέρον του δημότη, όπως το αντιλαμβάνεται και το εκφράζει η πλειοψηφία στη Δημοκρατία, νομίζω ότι πρέπει να υπερισχύει όλων των παραπάνω. Μια αιτία αντίδρασης ακόμη έναντι της συμφωνίας Δήμου-Μητρόπολης, που σχετίζεται βέβαια με τα προηγούμενα, είναι ο ανυπόστατος φόβος κάποιων εργαζομένων σε κοντινό δημοτικό σταθμό ότι θα χάσουν τη δουλειά τους ή συγκεκριμένες θέσεις που έχουν με τη λειτουργία του νέου σταθμού.
Επ’ αυτού τόσο ο Δήμαρχος της πόλης Γιάννης Βούρος όσο και εγώ, ως αρμόδιος αντιδήμαρχος, έχουμε επανειλημμένως και δημοσίως διαβεβαιώσει ότι όλες οι θέσεις των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου είναι εγγυημένες και ότι ο 3ος Παιδικός Σταθμός Νέας Φιλαδέλφειας δεν θα σταματήσει να λειτουργεί.
Μάλιστα γίνονται ενέργειες από τον Δήμο για τη μεταστέγαση του Σταθμού σε νέο, καταλληλότερο κτίριο.
Εν κατακλείδι, αυτό που πρέπει όλοι να καταλάβουν είναι πρώτον ότι η απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου είναι απολύτως νόμιμη και με έντονη δημοκρατική νομιμοποίηση, άρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανακαλείται με το έτσι θέλω, δεύτερον ότι η Εκκλησία είναι Ν.Π.Δ.Δ., δηλαδή δημόσιος τομέας εν ευρεία εννοία, άρα δεν εκχωρείται περιουσία του Δήμου σε οιονδήποτε ιδιώτη, όπως ψευδέστατα αναφέρουν κάποιοι, αλλά εν είδη ενοικίου παραχωρείται η χρήση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έναντι μεγάλου οφέλους του Δήμου και, τέλος, ότι Δήμος και Εκκλησία σε αγαστή συνεργασία μπορούν να βοηθήσουν το κοινωνικό σύνολο πολύ πληρέστερα.
Αυτό επιδιώκεται με τη συγκεκριμένη συνεργασία και νομίζω πως κάθε καλοπροαίρετος κριτής το έχει ήδη καταλάβει. Στους κακοπροαίρετους η απάντηση θα δοθεί από το κοινωνικό σύνολο όταν θα λειτουργήσει με το καλό ο Σταθμός.
Αναστάσιος Κωνσταντινίδης
Αντιδήμαρχος Παιδείας και Προσχολικής Αγωγής Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας