ΑΕΚ: Eνα τεράστιο κεφάλαιο του ελληνικού ποδοσφαίρου
H ΑΕΚ είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Ελλάδας, αλλά και αναγνωρισμένη στην Ευρώπη μετά από έξι δεκαετίες παρουσίας στις διοργανώσεις της. Το ποδοσφαιρικό τμήμα ήταν το πρώτο που συστάθηκε όταν ιδρύθηκε ο σύλλογος το 1924 και σχεδόν από την πρώτη μέρα της ύπαρξης του διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα δρώμενα του αθλήματος στην Ελλάδα και όχι μόνο.
Λίγο πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ιστορίας η ΑΕΚ μέτρα 30 εθνικούς τίτλους στο ποδόσφαιρο και αμέτρητες άλλες επιμέρους διακρίσεις όχι μόνο εντός αλλά και εκτός συνόρων. Είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που έχει φτάσει τουλάχιστον σε προημιτελική φάση και στα τρία ιστορικά ευρωπαϊκά κύπελλα (Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ, Κυπελλούχων, ΟΥΕΦΑ/Γιουρόπα Λιγκ) ενώ η πιο μεγάλη της διάκριση ήταν η συμμετοχή στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ την περίοδο 1976-77.
Η Αθλητική Ενωσις Κωνσταντινουπόλεως είναι η ομάδα που κατέκτησε το πρώτο Κύπελλο Ελλάδος το 1931 και η πρώτη που έκανε νταμπλ το 1939, επαναλαμβάνοντας τη συγκεκριμένη επιτυχία και το 1978 με την ομάδα που, για πολλούς, είναι η καλύτερη που έχει εμφανιστεί ποτέ στα ελληνικά γήπεδα. Οι «κιτρινόμαυροι» έχουν κατακτήσει 12 φορές στο Πρωτάθλημα (1939, 1940, 1963, 1968, 1971, 1978, 1979, 1989, 1992, 1993, 1994, 2018) και 15 φορές το Κύπελλο Ελλάδας (1931, 1939, 1949, 1950, 1956, 1964, 1966, 1978, 1983, 1996, 1997, 2000, 2002, 2011, 2016Π) διακρίνονταν για το όμορφο και επιθετικό ποδόσφαιρο τους, από το οποίο αναδείχθηκαν κολοσσιαίες μορφές της ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως ο Μίμης Παπαϊωάννου, ο Κώστας Νεστορίδης, ο Θωμάς Μαύρος και στα πρώτα χρόνια της ιστορίας της ομάδας ο Κώστας Νεγρεπόντης, ο Κλεάνθης Μαρόπουλος και πάρα πολλοί ακόμα μεγάλοι του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Στη μακρά ιστορική της πορεία η ΑΕΚ δεν έχει διακριθεί μόνο για τις αγωνιστικές επιδόσεις της, αλλά και για το ήθος και τις αρχές που παραδοσιακά την χαρακτήριζαν ως σύλλογο. Κορυφαία εξωαγωνιστική στιγμή της ήταν το ταξίδι στο Βελιγράδι στις 7 Απριλίου 1999, όταν αγωνίστηκε σε φιλικό αγώνα με την Παρτιζάν την εποχή των Νατοϊκών βομβαρδισμών. Ήταν μία πρωτοβουλία του Δημήτρη Μελισσανίδη, την οποία στήριξε σύσσωμος ο οργανισμός της ΑΕΚ, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί αυτό το ταξίδι που συγκλόνισε τον κόσμο.
Αλλά και μέσα στους αγωνιστικούς χώρους το fair play ήταν αυτό που πάντα χαρακτήριζε την ΑΕΚ. Κανείς δεν έχει ξεχάσει την κίνηση του Ντέμη Νικολαΐδη να υποδείξει ο ίδιος στον διαιτητή του Τελικού Κυπέλλου του 2001 ανάμεσα στην ΑΕΚ και στον Ιωνικό ότι είχε σκοράρει με το χέρι, με αποτέλεσμα το γκολ αυτό να ακυρωθεί. Αλλά και παλαιότερα υπήρξε η περίπτωση της δημόσιας παραδοχής εκ μέρους του Στέλιου Μανωλά ότι είχε εκμαιεύσει πέναλτι σε αγώνα με τη Λάρισα στη Νέα Φιλαδέλφεια, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει ο ίδιος με σοβαρή ποινή, αλλά και να περάσει πολύς καιρός μέχρι τη μέρα που η ΑΕΚ κέρδισε το επόμενο πέναλτι.
Από τα πρώτα χρόνια της ιστορίας της η ΑΕΚ ξεχώριζε για το ήθος της, καθώς είναι καταγεγραμμένη ιστορικά η πρωτοβουλία του εμβληματικού τερματοφύλακα της Γιώργου γιάμαλη σε αγώνα με τον Ολυμπιακό το 1929 να υποδείξει στον διαιτητή ότι η μπάλα είχε περάσει μέσα από τα τρύπια δίχτυα της εστίας του και ότι δεν είχε βγει άουτ!
Αυτό ακριβώς είναι η ΑΕΚ: ένα τεράστιο αθλητικό σωματείο, αλλά και μία διαχρονική σημαιοφόρος του ευ αγωνίζεσθαι. Οι ιδρυτές της κόμισαν στον αθλητισμό και στην κοινωνία της Ελλάδας τα ήθη και τις αξίες του μικρασιατικού Ελληνισμού που μεγαλούργησε στην απέναντι όχθη του Αιγαίου για πάνω από δυόμισι χιλιετίες, πριν έρθουν οι ορδές του Κεμάλ με το δολοφονικό τους μένος να ξεριζώσουν αυτόν το πολιτισμό.
Έδρα της ΑΕΚ ήταν, είναι και θα είναι η Νέα Φιλαδέλφεια. Ακόμα και σε αυτές τις σχεδόν δύο δεκαετίες που λείπει από την αγαπημένη μας γειτονιά, κανείς δεν έπαψε να νιώθει σαν δεύτερο σπίτι του τα ιερά χώματα στα οποία ετοιμάζεται να επιστρέψει η ΑΕΚ. Από τα εγκαίνια του 1930, μέχρι την κατεδάφιση του σταδίου που στο μεταξύ είχε διαμορφωθεί και μετονομαστεί σε «Νίκος Γκούμας», η ΑΕΚ μεγαλούργησε εκεί. Η πρόχειρη κατασκευή για αθλοπαιδιές της δεκαετίας του ‘20 είχε εξελιχθεί μέχρι τα τέλη του αιώνα σε ένα μεγαλοπρεπές στάδιο, στο οποίο έβαλαν τη σφραγίδα τους μερικοί από τους μεγάλους παράγοντες αυτού του σωματείου: όχι μόνο ο Νίκος Γκούμας που προαναφέραμε, αλλά και ο πρόεδρος «των έργων και των τίτλων» Λουκάς Μπάρλος πού άφησε προίκα τη θρυλική σκεπαστή εξέδρα, καθώς και ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Στην τριετία 1992-95, οπότε και που διετέλεσε μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ μαζί με τον Γιάννη Καρρά, το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας μετατράπηκε σε ένα στολίδι που παρείχε όλες τις σύγχρονες ανέσεις.
Δυστυχώς η ματαιοδοξία του τότε προέδρου της ερασιτεχνικής ΑΕΚ και προέδρου της υπηρεσιακής διοίκησης της ΠΑΕ το 2003 Γιάννη Γρανίτσα, οδήγησε το 2003 σε μία πολύ βεβιασμένη κατεδάφιση του γηπέδου, με σκοπό να ανεγερθεί ένα σύγχρονο γήπεδο στην ίδια θέση. Στην πορεία όμως αποδείχθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν εξασφαλισμένο και έπρεπε να έρθει μία δεκαετία αργότερα ο Δημήτρης Μελισσανίδης για να δώσει το σύνθημα της μεγάλης επιστροφής της ΑΕΚ στο σπίτι της.
Τίποτα δεν ήταν εύκολο αφού ακόμα και η πρώην δημοτική αρχή της περιοχής έβαλε τρικλοποδιές σε αυτό που θα έπρεπε να είναι κοινός στόχος όλων των δημοτών. Όλα, όμως, ξεπεράστηκαν, αφού ο διοικητικός ηγέτης της ΑΕΚ δεν έπαψε ούτε δευτερόλεπτο να πιστεύει σε αυτό το εγχείρημα και να δίνει μάχες για την επίτευξή του. Εννέα χρόνια μετά από την επιστροφή του στα διοικητικά της ΠΑΕ ΑΕΚ, η OPAP ARENA στέκει ήδη μεγαλοπρεπής στη θέση του παλιού γηπέδου και είναι θέμα χρόνου να ανοίξει τις πύλες της και να υποδεχθεί την ομάδα και τον κόσμο της ΑΕΚ.
Γράφει ο Γιάννης Μπίλιος