Το Παράσημο Dannebrog Δανίας
Οι Βασιλικοί Οίκοι της Ευρώπης.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
[Ο Επίλογος]
Ο εκλιπών τέως Βασιλέας Κωνσταντίνος Β΄ (1940 – 2023) από το 1964 (με την άνοδό του στον Ελληνικό θρόνο) σε όλες τις περιπτώσεις που παρουσιαζόταν με τα Παράσημα που του είχαν απονεμηθεί, έφερε και τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Dannebrog με διαμάντια (Δανία, Αρχή Απονομής).
Ο Βασιλεύς Γεώργιος Α΄των Ελλήνων, γεννημένος Πρίγκιπας της Δανίας, ήταν ο πρώτος κάτοχος του Ανώτερου Ταξιάρχη του Dannebrog με διαμάντια. Του είχε απονεμηθεί το 1871. Από το 1871 έως το 2023, απονεμήθηκε στο σύνολο των Βασιλέων που ανήλθαν – κατά το παρελθόν – στον Ελληνικό θρόνο. Τελευταίος της απονομής, υπήρξε ο εκλιπών τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄ (έως το 2023).
Το Τάγμα του Dannebrog [Order of the Dannebrog / Danish: Dannebrogordenen] εκτιμάται ως ένα σημαντικό παράσημο της Δανίας. Ιδρύθηκε το 1671, από τον Βασιλιά Χριστιανό Ε΄. Το 1842, στις βαθμίδες του παρασήμου αυτού προστέθηκε, πάνω απ’ όλες τις άλλες, πάνω και από το Μεγαλόσταυρο, η βαθμίδα του Ανώτερου Ταξιάρχη με διαμάντια, μόνο για μέχρι οκτώ (8) άτομα, προς απονομή αποκλειστικά σε Βασιλείς και Πρίγκιπες, στενά συνδεδεμένους με το Βασιλικό Οίκο της Δανίας.
Ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Dannebrog με διαμάντια, κρεμιέται στο λαιμό με τη χαρακτηριστική κορδέλα του (λευκή με κόκκινες παρυφές). Το κόσμημα φέρει το μονόγραμμα του Βασιλέως Φρειδερίκου ΙΧ [Special Class: Grand Commander (Storkommandør), wears the badge with diamonds on a necklet (gentlemen) or on a bow (ladies)].
Την υψηλή αυτή διάκριση φέρει ο εκάστοτε Βασιλιάς της Δανίας και μπορεί να την απονείμει σε άλλα επτά άτομα (ουδέποτε υπερβαίνει το συνολικό αριθμό των οκτώ τετιμημένων).
Από το 1842, έχει απονεμηθεί σε Τσάρους της Ρωσίας, σε Βασιλείς της Ευρώπης και σε Πρίγκιπες της Βασιλικής Οικογένειας της Δανίας. Από το 1842 έως και σήμερα το έχουν λάβει πολύ λίγα άτομα, συνολικά λιγότερα από πενήντα!
Το 1916, για παράδειγμα, το κατείχαν ο Βασιλιάς Χριστιανός της Δανίας, ο Τσάρος Νικόλαος Β΄της Ρωσίας, ο Πρίγκιπας Βαλντεμάρ της Δανίας, ο Βασιλιάς Χάακων της Νορβηγίας, ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος της Ελλάδος και ο Βασιλιάς Γεώργιος Ε΄της Μεγάλης Βρετανίας, οι άλλες δύο θέσεις ήταν κενές.
Έως σήμερα, το κατέχουν η Βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας, ο Βασιλιάς Κάρολος – Γουσταύος της Σουηδίας, ο Βασιλιάς Χάραλντ της Νορβηγίας, η Πριγκίπισσα Βενεδίκτη της Δανίας, ο Διάδοχος Φρειδερίκος της Δανίας, ο Πρίγκιπας Ιωακείμ της Δανίας. Το κατείχαν, ο εκλιπών Βασιλικός σύζυγος Χένρικ της Δανίας (έως το 2018) και ο εκλιπών τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄ της Ελλάδος (έως το 2023).
Τελικώς, λαμβάνοντας υπόψη το θάνατο του Βασιλικού συζύγου Χένρικ της Δανίας (Prince Henrik of Denmark) το 2018 και του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου Β΄ το 2023, παραμένουν σήμερα δύο θέσεις απονομής κενές.
Αμέσως μετά το θάνατο δικαιούχου, το διαμαντένιο κόσμημα του Dannebrog επιστρέφεται στο Βασιλέα της Δανίας (σήμερα στο βασιλικό θρόνο ευρίσκεται η Βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας) για να το απονείμει, όποτε κρίνει, σε έναν επόμενο δικαιούχο…
Για την Έρευνα και Μελέτη
Γεώργιος Φωτίου Καλογερόπουλος
Ανώτατος Αξιωματικός Κοινών Σωμάτων ε.α.
Ερευνητής Παρασήμων & Μεταλλίων
Τετιμημένων Προσωπικοτήτων
………….
Πολιτιστικός Σύμβουλος
Ηλεκτρονικής & Έντυπης Εφημερίδας
Νέας Φιλαδελφείας FX NEWS
………………………….
Βιβλιογραφία:
Εραλδικά Σύμβολα και Διάσημα του Βασιλείου της Ελλάδος, Ανδρέας Μέγκος, Εκδόσεις Στέμμα, 2015
The Orders, Medals and History of Greece, Prince Dimitri Romanoff, Balkan Heritage, Copenhagen, Denmark, 1987
List of Grand Commanders of the Dannebrog – Wikipedia
Category: Grand Commanders of the Order of the Dannebrog – Wikipedia