Μήνυμα Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας κ. Γαβριήλ για την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου
«Εὐαγγελίζου γῆ, χαράν μεγάλην, αἰνεῖτε οὐρανοί Θεοῦ τήν Δόξαν…»
Αγαπητοί μου αδελφοί,
Μεγάλη και χαρμόσυνη η σημερινή ημέρα για την Εκκλησία, την Πατρίδα και το Έθνος μας!
Η εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου αποτελεί κορυφαίο εορτολογικό σταθμό για την Εκκλησία μας, διότι σηματοδοτεί την απαρχή όλων των δεσποτικών εορτών και όλων των σωτηριωδών γεγονότων που πραγματοποιήθηκαν για την απολύτρωση του ανθρωπίνου γένους.
Η σκλαβωμένη από την αμαρτία ανθρωπότητα, που περίμενε επί αιώνες το Ευαγγέλιο της λύτρωσης, ακούει σήμερα τον γλυκύ και πανευφρόσυνο χαιρετισμό του Αρχαγγέλου Γαβριήλ προς την ταπεινή Κόρη της Ναζαρέτ: «Χαῖρε κεχαριτωμένη Μαρία, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ, εὐλογημένη, σὺ ἐν γυναιξί» (Λουκ. 1, 28), κατά τον οποίο ευαγγελίζεται στην Παρθένο Μαρία την θεία σύλληψη και γέννηση μέσω Αυτής του προαιώνιου Υιού και Λόγου του Θεού, του Σωτήρα και Λυτρωτή του κόσμου.
Μέγα θαύμα και μυστήριο ανερμήνευτο, το οποίο είναι αδύνατο να κατανοήσει η ορθολογική σκέψη και η ανθρώπινη λογική.
Πράγματι, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι μυστήριο μέγα, παράδοξο και ανεξιχνίαστο, είναι όμως και Αποκάλυψη. Μυστήριο είναι η κένωση του Υιού και Λόγου του Θεού, μυστήριο και η άρρητη σύλληψή Του στην μήτρα της Παρθένου Μαρίας. Η κυοφορία μυστηριώδης, αλλά η θεία Ενανθρώπηση αποκαλυπτική, σωτήρια και λυτρωτική για τον άνθρωπο.
Στο μέγα αυτό μυστήριο της Ενανθρώπησης του Υιού και Λόγου του Θεού καθοριστικό ρόλο έπαιξε η Παρθένος Μαρία, ως εκπρόσωπος του ανθρωπίνου γένους.
Αλήθεια, πώς και με τί να ευχαριστήσουμε την Παναγία μας;
Ολόκληρη η ζωή Της ήταν μία πορεία προς την τελειότητα, προς το «καθ’ ομοίωσιν Θεού». Η Ίδια ταπείνωσε το θέλημά Της και το συμμόρφωσε με το θέλημα του Θεού. Γι’ αυτό, άλλωστε, μπόρεσε να πει με μεγαλειώδη ταπείνωση στον Ευαγγελισμό της: «Ιδού η δούλη Κυρίου, γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου» (Λουκ. 1, 38).
Ο άγιος Νικόλαος Καβάσιλας γράφει ότι εκείνα που είλκυσαν τη χάρη του Θεού στο πρόσωπο της Παρθένου ήταν: «Βίος πανάμωμος, ζωή πάναγνη, άρνηση κάθε κακίας, άσκηση όλων των αρετών, ψυχή καθαρότερη από το φως, σώμα λαμπρότερο από τον ήλιο, καθαρότερο από τον ουρανό, ιερότερο από τους χερουβικούς θρόνους. Φτερούγισμα νου, που δεν δειλιάζει μπρος σε κανένα ύψος, που ξεπερνά ακόμη και τα φτερά των Αγγέλων. Θείος έρως, που απορρόφησε και αφομοίωσε κάθε άλλη επιθυμία της ψυχής».
Αυτές οι αρετές της Παναγίας μας ήταν που έδωσαν τέλος στην κυριαρχία του κακού που καταδυνάστευε για αιώνες ολόκληρους τον άνθρωπο.
Η μεγάλη εορτή της 25ης Μαρτίου κομίζει σε όλους μας μηνύματα της άπειρης φιλανθρωπίας του Θεού. Για την πατρίδα μας φέρνει μηνύματα ελευθερίας, αφού ο κοινός εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 έχει ως κοινή αρχή και βάση το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας.
Παράλληλα, μας υπενθυμίζει την αδούλωτη ψυχή των Ελλήνων ηρώων προγόνων μας, οι οποίοι θυσιάσθηκαν «για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία», αλλά και τις τεράστιες ευθύνες που έχουμε ως λαός απέναντί τους και απέναντι στην ίδια την ιστορία μας.
Γι’ αυτό, καλούμασθε σήμερα εμείς να διδαχθούμε από τον ανίκητο ηρωισμό των προγόνων μας και να παραδειγματισθούμε από την αγάπη τους για την πατρίδα, την ενότητα και την ομοψυχία τους.
Η εθνική ενότητα είναι πλέον επιτακτική και είναι καθήκον όλων μας. Αρκεί να είναι πλήρης και ειλικρινής. Ενότητα σε κάθε τάξη και τομέα της πατρίδας μας. Ενότητα πολιτική, εκκλησιαστική, αρχόντων και αρχομένων.
Έτσι, ενωμένοι και αρραγείς, ως μία ψυχή και μία καρδιά, οι Έλληνες θα μπορούμε να ψάλλουμε: «Χαῖρε κεχαριτωμένη Μαρία, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ, εὐλογημένη, σὺ ἐν γυναιξί, καὶ εὐλογημένος ὁ καρπὸς τῆς κοιλίας σου, ὅτι Σωτῆρα ἔτεκες τῶν ψυχῶν ἡμῶν».
Ο Μητροπολίτης
† Ο Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας,
Ηρακλείου και Χαλκηδόνος Γαβριήλ