Νιώθετε τελευταία ότι θέλετε να πάρετε τα βουνά; Μια νεότερη μελέτη σας προτρέπει να το κάνετε, όχι μόνο για το καλό της υγείας σας, αλλά και για την ενίσχυση της δημιουργικότητας και της ευεξίας.
Επιστροφή στη φύση συνιστά νεότερη μελέτη, εάν θέλουμε να εξασφαλίσουμε μια συνολική ποιότητα ζωής με υγεία και ευεξία. Σύμφωνα με μελέτη σε 2.000 ενήλικες με τη συμμετοχή του Βρετανικού Συστήματος Υγείας (NHS) και του OnePoll, διαπιστώθηκε πως όσοι περνούσαν περισσότερο χρόνο στη φύση ήταν πιο υγιείς, πιο δραστήριοι και πιο παραγωγικοί. Ειδικότερα, οι 20 ή και περισσότερες ώρες στο ύπαιθρο συνέβαλε έως και 41% περισσότερο στην παραγωγικότητα, σε σύγκριση με τα άτομα που περνούσαν λιγότερα από 30 λεπτά την εβδομάδα σε χώρους πρασίνου.
Τα τρία τέταρτα όλων των ενηλίκων υποστήριξαν ότι ο χρόνος στη φύση ή σε χώρους πρασίνου τους έδωσε «ενέσεις» ευτυχίας, κρατώντας τους σε εγρήγορση όλη την ημέρα – ένα συναίσθημα που βιώνει το 92% εκείνων που περνούν τον περισσότερο χρόνο έξω. Εν τω μεταξύ, το 79% δήλωσε ότι τους κάνει επίσης να αισθάνονται πιο υγιείς και πιο ενεργητικοί.
Ως προς τα συνολικά οφέλη, το καθαρότερο μυαλό (44%), ο πιο ήρεμος ύπνος (28%) και το αίσθημα λιγότερου άγχους (38%) είναι επίσης μεταξύ των κορυφαίων οφελών για την υγεία που ανέφεραν οι άνθρωποι μετά την παραμονή τους σε φυσικούς χώρους, καθώς και η αίσθηση ότι αισθάνονται καλύτερα σωματικά και ψυχικά (70%). Αντίθετα, όσοι περνούσαν περισσότερο χρόνο από ό,τι θα ήθελαν σε εσωτερικούς χώρους, ένιωθαν συχνότερα υποτονικοί (37%), κουρασμένοι (25%) και απομονωμένοι (16%).
Τα συγκεκριμένα στοιχεία ακολουθούν και επιβεβαιώνουν εκείνα μιας παλαιότερης μελέτης από το φιλανθρωπικό ίδρυμα The National Academy for Social Prescribing, η οποία διαπίστωσε ότι η επαφή με τη φύση θα μπορούσε να ωφελήσει θετικά μακροπρόθεσμα την υγεία και την ευημερία.
Η μελέτη διαπιστώνει επίσης ότι όσοι περνούν περισσότερο χρόνο στη φύση, εκτός του ότι αισθάνονται πιο υγιείς, είναι πιο πιθανό να υιοθετήσουν πιο φιλικές συμπεριφορές προς το περιβάλλον. Αυτές οι συμπεριφορές περιλαμβάνουν την κατανάλωση μιας πιο φυτικής διατροφής (18%), την επιλογή να περπατούν ή να κάνουν ποδήλατο αντί να οδηγούν (31%) και την ανακύκλωση (55%).
Επιπλέον, το 54% δήλωσε ότι η στάση του απέναντι στο περιβάλλον έχει επηρεαστεί από το γεγονός ότι περνάει χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, ενώ το 13% άρχισε ακόμη και να μαζεύει σκουπίδια στους περιπάτους του. Τα δύο τρίτα δήλωσαν ότι το να περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους τους κάνει να φροντίζουν περισσότερο για την ευημερία τους, με το 46% να νιώθουν χαλαροί και το 42% να είναι πιο ήρεμοι και χαρούμενοι.
Ως προς τα πράγματα που απολαμβάνει κάποιος όσο βρίσκεται στη φύση, σε αυτά περιλαμβάνεται ο καθαρός αέρας (64%), το τοπίο (47%) και η παρατήρηση των ζώων και της άγριας ζωής (46%). Επίσης, την παρατήρηση της αλλαγής των εποχών απολάμβανε το 35%, ενώ το 11% λάτρευε τη θαλπωρή που προσέφερε ένα ζεστό παλτό.
Παρά την ικανοποίηση αυτή, όμως, από την επαφή με τη φύση, η έλλειψη πρόσβασης σε χώρους πρασίνου αποτελούσε πρόβλημα για έναν στους δέκα, μειώνοντας έτσι δραστικά το χρόνο αυτόν. Ένα άλλο 19% ένιωθε ότι δεν είχε χρόνο να βγαίνει πιο συχνά έξω, ενώ το 8% δεν ένιωθε αρκετά ασφαλής.
Τέλος, όσοι δεν περνούσαν αρκετό χρόνο σε εξωτερικούς χώρους κάθε εβδομάδα, το 34% δήλωσε ότι η καλύτερη πρόσβαση σε μια περιοχή φυσικής ομορφιάς θα τους ενθάρρυνε να περνούν εκεί περισσότερο χρόνο.