Η τακτική κατανάλωση καφεϊνούχων αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών δεν είναι διόλου αθώα – Αντίθετα, μπορεί να επηρεάσει τόσο στην εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών, όσο και στο κατά πόσο θα αναπτύξουν ανθυγιεινές συνήθειες στο μέλλον.
Καμιά φορά οι γονείς, για να κατευνάσουν τη γκρίνια των παιδιών, που προκύπτει ως αποτέλεσμα των περιορισμών και των απαγορεύσεων, κάνουν εξαιρέσεις στους αυστηρούς κανόνες που έχουν θέσει. Μερικές από αυτές τις εξαιρέσεις αφορούν σε διατροφικές «ατασθαλίες», που επιτρέπουν στα παιδιά να καταναλώσουν παραδοσιακά «απαγορευμένα» τρόφιμα, όπως γλυκά και αναψυκτικά.
Νέα μελέτη, ωστόσο, προειδοποιεί για την υπερβολική κατανάλωση καφεϊνούχων και ενεργειακών ποτών από τα μικρά παιδιά, συνδέοντάς την με επιπτώσεις στην εγκεφαλική λειτουργία, αλλά και με την ανάπτυξη ανθυγιεινών συνηθειών, όπως η χρήση αλκοόλ από πολύ μικρή ηλικία.
Η κορεάτικη μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο Substance Use & Misuse, διαπιστώνει, ειδικότερα, ότι τα παιδιά ηλικίας 9-10 ετών που καταναλώνουν καθημερινά καφεϊνούχα αναψυκτικά έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αρχίσουν την κατανάλωση αλκοόλ μέσα σε ένα χρόνο. Η ίδια μελέτη κατέληξε, επιπλέον, στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που έχουν αυτή τη συνήθεια τείνουν να είναι πιο παρορμητικά και χαρακτηρίζονταν από φτωχότερη μνήμη εργασίας.
Στη μελέτη πήραν μέρος περισσότερα από 2.000 παιδιά από τις ΗΠΑ, με τους ερευνητές να λαμβάνουν υπόψη τους παράγοντες όπως το οικογενειακό ιστορικό χρήσης ναρκωτικών και το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των γονέων. Αξιοποιήθηκαν, επιπλέον, δεδομένα από τη Μελέτη Adolescent Brain Cognitive Development (ABCD), τη μεγάλη αμερικανική διαχρονική μελέτη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την υγεία του παιδιού.