Αναλυτικά το δελτίο τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης ΝΦ/ΝΧ…
Τη θωράκιση του Δήμου απέναντι σε Βιομηχανικά Ατυχήματα και την κατάσταση πέριξ του Γηπέδου και της Μπριτάνια φέρνει στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου η “Λαϊκή Συσπείρωση”.
Συγκεκριμένα, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Νίκος Σερετάκης και Δανάη Γκούμα έθεσαν τα εξής σε αντίστοιχες επιστολές τους:
Κύριε Δήμαρχε
Στις 12 Ιούνη ο εφιάλτης ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης (ΒΑΜΕ) «ξύπνησε» από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο εργοστάσιο «Pal» στην Κάτω Κηφισιά. Το τοξικό νέφος που προκλήθηκε κάλυψε μεγάλο μέρος της Αττικής. Στις 25 Ιούνη κάηκε βιομηχανία παραγωγής τσιμεντοχρωμάτων στο Μενίδι.
Είχε προηγηθεί φωτιά σε εργοστάσιο πλαστικών στον Ασπρόπυργο, που έγινε αισθητή την περιοχή ενώ στις 10 Ιουλίου ακολούθησε μεγάλη φωτιά ανάμεσα σε εργοστάσια επί της Λ. Καραμανλή στο Μενίδι, παραδίδοντας στις φλόγες αρκετά από αυτά, καθώς και νέα πυρκαγιά σε εργοστάσιο στις 2 Αυγούστου, ξανά στο Μενίδι πλησίον της λεωφόρου Κύμης.Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει επανειλημμένα επισημάνει τα τελευταία χρόνια ότι είναι εντελώς επείγουσα ανάγκη να υπάρξει συγκεκριμένος σχεδιασμός απέναντι στο απευκταίο ενδεχόμενο εκδήλωσης Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης, δεδομένης της γειτνίασης της περιοχής με σημαντικές βιομηχανικές ζώνες και περιοχές.
Όλα αυτά τα χρόνια, παρά τα αλλεπάλληλα περιστατικά που κρούουν συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου, δεν βλέπουμε καμία ουσιαστική ενέργεια από μεριάς του Δήμου, της Περιφέρειας, του Κράτους γενικότερα.
Παρακαλούμε να εισάγετε στην ειδική συνεδρίαση απολογισμού του Δημοτικού Συμβουλίου της 21ης Οκτωβρίου το θέμα:
“Σχέδιο του Δήμου για το ενδεχομένο Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης και ενέργειες της Δημοτικής Αρχής μετά τα αλλεπάλληλα περιστατικά σε όμορες περιοχές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού”.
Παρακαλώ να εισάγετε στην ειδική συνεδρίαση απολογισμού το θέμα “Η κατάσταση στον περιβάλλοντα χώρο του Γηπέδου και τη Μπριτάνια και οι ενέργειες του Δήμου”
Στις 26 Μαρτίου 2024 σας απηύθυνα τη παρακάτω γραπτή ερώτηση:
“Συνεχώς παρατηρούμε την εκτέλεση αυθαίρετων εργασιών στους προς απαλλοτρίωση χώρους της περιοχής της Μπριτάνια, που βρίσκονται ανάμεσα στο ρέμα Γιαμπουρλά και την υπογειοποιημένη οδό Πατριάρχου Κωνσταντίνου. Μετά από την ασφαλτόστρωση και περίφραξη μεγάλου τμήματος, τις προηγούμενες μέρες υπήρξε νέα παρέμβαση με στρώση πλέγματος στα πρανή του ρέματος.
Ρωτάμε λοιπόν, τι γνωρίζετε γι αυτό το θέμα;
ποιοι εκτελούν τις παραπάνω εργασίες;
Υπάρχει άδεια εκτέλεσης εργασιών;
Πως αξιολογούνται οι παραπάνω εργασίες;
Αν είναι όντως παράνομες γιατί δεν διακόπτονται;
Ποια είναι τελικά η θέση σας για την προστασία του περιβάλλοντος και των ελεύθερων χώρων;”
Από τότε έχουν περάσει 6 μήνες χωρίς να έχει δοθεί καμία απάντηση ή διευκρίνηση. Στο μεταξύ, παρατηρούμε τα εξής:
– ο προς απαλλοτρίωση χώρος που έχει ασφαλτοστρωθεί παρότι χαρακτηρισμένος “χώρος πράσινου” έχει μετατραπεί σε μόνιμο πάρκινγκ που εξυπηρετεί το γήπεδο και τα παρακείμενα καταστήματα.
– επάνω στην πλατεία της υπογειοποίησης έχει διαμορφωθεί, με ευθύνη του Δήμου που τοποθέτησε σχετικά πλαστικά κολονάκια, ένας δρόμος ουσιαστικά από όπου διέρχονται αυτοκίνητα σε καθημερινή βάση, καταστρατηγώντας το χαρακτήρα του πεζόδρομου και θέτοντας σε κίνδυνο επισκέπτες και παιδιά.
– στον πεζόδρομο της υπογειοποιημένης Φωκών, στη λεγόμενη “πλατεία του αετού”, τα τραπεζοκαθίσματα επεκτείνονται, παρότι η έκταση δημιουργήθηκε για την εκτόνωση των επισκεπτών του γηπέδου σε περιπτώσεις ανάγκης. Επιπλέον έχουν τοποθετηθεί μόνιμες κατασκευές, διαχωριστικά, ζαρντινιέρες, κατά παράβαση ακόμα και του ισχύοντος κανονισμού.
– στον χώρο μεταξύ του Γιαμπουρλά και της Μπριτάνια έχει εναποτεθεί όγκος μπάζων και σκουπιδιών. Σημειώνουμε ότι αυτό συνέπεσε χρονικά με τις μεταβολές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μπριτάνια και την κύρωση της πράξης εφαρμογής για την περιοχή.
Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τις ενέργειες που έχετε κάνει το περασμένο τρίμηνο για τα παραπάνω, και ιδιαίτερα για τα ερωτήματα που εκκρεμούν εδώ και ένα εξάμηνο.