Η Ιστορία της Νέας Φιλαδέλφειας: Από την Προσφυγιά στην Ανάπτυξη και τον Πολιτισμό (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

0

Μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν της Πόλης μας…

Η Γέννηση της Νέας Φιλαδέλφειας

Η ιστορία της Νέας Φιλαδέλφειας αρχίζει το 1922, όταν χιλιάδες Έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, κυρίως από τη Φιλαδέλφεια της Μικράς Ασίας (πόλη στην περιοχή της Μικράς Ασίας, γνωστή και ως «Φιλαδέλφεια», σήμερα Φιλαδέλφεια στην Τουρκία), φτάνουν στην Ελλάδα μετά την ήττα των Ελλήνων στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο και την καταστροφή της Σμύρνης.

Η ζωή τους στην Ελλάδα αρχικά ήταν δύσκολη, καθώς οι πρόσφυγες αναγκάστηκαν να εγκατασταθούν σε περιοχές με περιορισμένες υποδομές και ευκαιρίες. Ωστόσο, η δημιουργία νέων συνοικισμών, όπως η Νέα Φιλαδέλφεια, υπήρξε μια από τις πρώτες μεγάλες προσπάθειες της ελληνικής πολιτείας να ενσωματώσει αυτούς τους ανθρώπους και να τους προσφέρει νέα ζωή.

Ο Εποικισμός και η Ανάπτυξη της Κοινότητας

Η περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας ήταν ακατοίκητη πριν την άφιξη των προσφύγων, και οι πρώτοι κάτοικοί της ήταν οι πρόσφυγες που ήρθαν από τη Μικρά Ασία, οι οποίοι, εκτός από την καταστροφή των σπιτιών τους, έφεραν μαζί τους και την πλούσια πολιτιστική τους κληρονομιά. Τα σπίτια που έχτισαν ήταν απλά και ακατέργαστα στην αρχή, αλλά με τα χρόνια η περιοχή αναπτύχθηκε.

Το 1935, ιδρύθηκε ο δήμος Νέας Φιλαδέλφειας, ο οποίος βοήθησε στην οργανωμένη ανάπτυξη της περιοχής και στη δημιουργία υποδομών για την κοινότητα των προσφύγων. Παράλληλα, οι κάτοικοι της περιοχής δημιούργησαν σχολεία, εκκλησίες και πολιτιστικούς συλλόγους που διατήρησαν ζωντανές τις παραδόσεις και τη γλώσσα τους. Οι πρόσφυγες, παρά τις δυσκολίες, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια ισχυρή και δυναμική κοινωνία, που επηρεάστηκε από τις παραδόσεις της Μικράς Ασίας.

1930 : ΟΔΟΣ ΜΑΙΑΝΔΡΟΥ Ν.Φ.

Η Σύνδεση με την ΑΕΚ

Ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά και κοινωνικά γεγονότα για τη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν η ίδρυση της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινopolιτών (ΑΕΚ) το 1924. Η ομάδα της ΑΕΚ ήταν και παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας της Νέας Φιλαδέλφειας. Οι πρόσφυγες, που προέρχονταν κυρίως από τη Μικρά Ασία, δημιούργησαν την ομάδα με στόχο την αθλητική και κοινωνική ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία.

Το γήπεδο της ΑΕΚ, το οποίο κατασκευάστηκε αργότερα στη Νέα Φιλαδέλφεια, αποτέλεσε σημείο συνάντησης για τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι πίστευαν ότι η ομάδα τους εκπροσωπούσε τη δύναμη και την αντίσταση τους στην καινούργια τους ζωή, μετά την προσφυγιά. Το γήπεδο αποτέλεσε σύμβολο ενότητας και υπερηφάνειας για τους πρόσφυγες και τις επόμενες γενιές τους, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

1930 : Η ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΑΕΚ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ.

Η Αντιμετώπιση των Δυσκολιών

Οι πρώτοι κάτοικοι της Νέας Φιλαδέλφειας αντιμετώπισαν πολλές προκλήσεις. Χρησιμοποιούσαν τα περιορισμένα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους για να καλλιεργήσουν τη γη και να εξασφαλίσουν τη διατροφή τους, ενώ παράλληλα προσπαθούσαν να προσαρμοστούν στη νέα τους ζωή. Η περιοχή παρέμεινε αμιγώς αγροτική μέχρι τη δεκαετία του 1950, όταν η ανοικοδόμηση και η αστικοποίηση άρχισαν να αναπτύσσονται ραγδαία.

Η περιοχή γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1960 και του 1970, με την οικοδόμηση πολυκατοικιών και την αναβάθμιση των υποδομών της. Οι κάτοικοι που είχαν ζήσει τη φτώχεια και την προσφυγιά άρχισαν να απολαμβάνουν καλύτερες συνθήκες ζωής, ενώ η Νέα Φιλαδέλφεια εξελίχθηκε σε μια ζωντανή, σύγχρονη γειτονιά της Αθήνας.

Η ιστορία της Νέας Φιλαδέλφειας αποτελεί μια ιστορία αντίστασης, αναγέννησης και δημιουργίας. Η περιοχή αυτή, η οποία γεννήθηκε από την καταστροφή και τον πόνο της Μικρασιατικής Καταστροφής, εξελίχθηκε σε μια από τις πιο ζωντανές και αγαπημένες περιοχές της Αθήνας, διατηρώντας πάντα την πολιτιστική της κληρονομιά και τον αθλητικό της χαρακτήρα μέσω της ΑΕΚ και άλλων πολιτιστικών δρωμένων.

Η Νέα Φιλαδέλφεια είναι μια περιοχή που τιμά το παρελθόν της, ενώ παράλληλα ανοίγει νέους δρόμους για το μέλλον της.

1927 : ΠΑΝΑΓΙΤΣΑ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ.

Σημαντικά Μνημεία και Τοποθεσίες

Η Νέα Φιλαδέλφεια διαθέτει πολλές τοποθεσίες που αποτελούν σημεία αναφοράς για την πόλη της Αθήνας. Ο Πεζόδρομος της Νέας Φιλαδέλφειας είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της περιοχής, γεμάτος από καταστήματα, καφετέριες και εστιατόρια που προσφέρουν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Στην περιοχή υπάρχει επίσης και το Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας, ένα καταπράσινο πάρκο που παρέχει έναν χώρο για αναψυχή και φυσική δραστηριότητα στους κατοίκους, το Πάρκο Μνημείου Μικρασιατών και Αλησμόνητων Πατρίδων Το σύμπλεγμα αποτελείται από έξι παιδικές φιγούρες, τρεις γυναικείες και μια ανδρική ενός ιερωμένου. Οι τραγικές γυναικείες φιγούρες στέκουν όρθιες με τα παιδιά στην αγκαλιά  έχοντας στραμμένο το βλέμμα τους στο Αιγαίο, στη νέα γη που τους περιμένει. Το ορειχάλκινο μνημείο φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Χρήστο Μέλιο ,ενώ τον γύρω χώρο επιμελήθηκε ο αρχιτέκτονας Κ. Χριστόπουλος.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ

Η περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας έχει επίσης αναπτύξει έντονη τη σχέση της με την τέχνη και τον πολιτισμό. Με χώρους για θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και εκθέσεις, οι κάτοικοι της περιοχής συνεχίζουν να εμπλουτίζουν την πολιτιστική κληρονομιά της Αθήνας.

Το πιο διάσημο σημείο της περιοχής είναι το Γήπεδο της ΑΕΚ, το οποίο φιλοξενεί την ομάδα Αθλητικού Συλλόγου «Αθλητική Ένωση Κωνσταντινopolιτών». Έχει συνδεθεί με τον πολιτιστικό και κοινωνικό ιστό της περιοχής. Η ΑΕΚ είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Νέας Φιλαδέλφειας, και η περιοχή παραμένει για τους φιλάθλους του ποδοσφαίρου το «σπίτι» τους.

Προηγούμενο άρθροΔιοργανώνει Χριστουγεννιάτικο Bazaar με εργαστήρια για παιδιά η σχολή Χατζήβεη
Επόμενο άρθροΠωλείται διαμέρισμα στο Γαλάτσι
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.