Ένα γνωστό αρωματικό φυτό, που συνδέεται με τη φρέσκια αναπνοή και τη φροντίδα της στοματικής υγιεινής, μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη και να βοηθήσει στη μάχη κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με Ισπανούς επιστήμονες.
Μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Cima Universidad de Navarra αποκαλύπτει ότι η εισπνοή της μενθόλης, μιας ουσίας που προέρχεται από τα αιθέρια έλαια της μέντας, μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη και να συμβάλει στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η μενθόλη, που χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα όπως καραμέλες για το βήχα, καλλυντικά και καπνικά είδη, ξεχωρίζει για τη χαρακτηριστική αίσθηση δροσιάς και φρεσκάδας που προσφέρει. Ωστόσο, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το άρωμά της μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για τη γνωστική λειτουργία.
Σε πειράματα που διεξήχθησαν σε ζώα, διαπιστώθηκε ότι ακόμα και μια σύντομη έκθεση στη μυρωδιά της μενθόλης μείωσε τα επίπεδα της πρωτεΐνης IL-1β, η οποία σχετίζεται με φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Αυτή η μείωση οδήγησε σε βελτίωση των γνωστικών ικανοτήτων τόσο σε ζώα με νόσο Αλτσχάιμερ όσο και σε υγιή.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι η ισορροπία μεταξύ νευρικών και ανοσοποιητικών κυττάρων είναι ζωτικής σημασίας για την εγκεφαλική λειτουργία. Τα ευρήματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι οι μυρωδιές, όπως αυτή της μενθόλης, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση αυτής της ισορροπίας.
Επιπλέον, αναφέρουν ότι η απώλεια όσφρησης αποτελεί συχνό πρώιμο σύμπτωμα της νόσου Αλτσχάιμερ, γεγονός που ενισχύει τη σημασία της μελέτης. Όπως δήλωσε ο δρ. Juan José Lasarte, διευθυντής του Προγράμματος Ανοσολογίας και Ανοσοθεραπείας, «Η σύντομη έκθεση στη μενθόλη για έξι μήνες όχι μόνο απέτρεψε τη γνωστική εξασθένιση, αλλά βελτίωσε και τη γνωστική λειτουργία υγιών νεαρών ζώων».
Τα ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο Frontiers in Immunology, ανοίγουν νέους δρόμους για την κατανόηση της νόσου Αλτσχάιμερ και τη δημιουργία καινοτόμων θεραπειών.