Αγαπημένα ροφήματα που βρίσκονται σε κάθε κυλικείο, εστιατόριο ή περίπτερο, φαίνεται πως κρύβουν κινδύνους για την υγεία, προκαλώντας σοβαρές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και οι καρδιοαγγειακές παθήσεις. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine, η κατανάλωση σακχαρούχων ποτών σχετίζεται με 2,2 εκατομμύρια νέα περιστατικά διαβήτη τύπου 2 και 1,2 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρδιοαγγειακών νοσημάτων κάθε χρόνο παγκοσμίως.
Ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, ο αντίκτυπος είναι ιδιαίτερα έντονος. Στην υποσαχάρια Αφρική, για παράδειγμα, διαπιστώθηκε ότι τα σακχαρούχα ποτά ευθύνονται για πάνω από το 21% των νέων περιστατικών διαβήτη, ενώ στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική το ποσοστό αυτό φτάνει το 24% για τον διαβήτη και το 11% για τις καρδιοαγγειακές παθήσεις.
Χώρες όπως η Κολομβία, το Μεξικό και η Νότια Αφρική είναι ιδιαίτερα επηρεασμένες, με την κατανάλωση αυτών των ποτών να έχει άμεση σχέση με τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων διαβήτη. Στην Κολομβία, το 48% των νέων περιστατικών διαβήτη συνδέονται με τα σακχαρούχα ποτά, ενώ στο Μεξικό το ποσοστό αγγίζει το 33%. Στη Νότια Αφρική, τα ποτά αυτά είναι υπεύθυνα για το 27,6% των νέων περιστατικών διαβήτη και το 14,6% των καρδιοαγγειακών.
Τα ποτά με πρόσθετα σάκχαρα, σύμφωνα με τους ειδικούς, χωνεύονται γρήγορα, προκαλώντας απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα, χωρίς να προσφέρουν θρεπτική αξία. Η συχνή και μακροχρόνια κατανάλωσή τους οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους και αντίσταση στην ινσουλίνη, δημιουργώντας μεταβολικά προβλήματα που ευνοούν την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιοαγγειακών νοσημάτων, δύο από τις βασικότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.