Αυτοεπισκευαζόμενη άσφαλτος: Η νέα τεχνολογία που κλείνει μόνη της τις λακκούβες

0

Μια επαναστατική καινοτομία έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην κατασκευή δρόμων, προσφέροντας μια λύση που θα μπορούσε να βάλει τέλος στις λακκούβες. Ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο ανέπτυξαν ένα πρωτοποριακό είδος ασφάλτου που έχει την ικανότητα να αυτοεπιδιορθώνεται, χάρη στη χρήση ειδικής βιομάζας και ανακυκλωμένου πετρελαίου. Το νέο αυτό υλικό υπόσχεται μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για τα οδοστρώματα, σημαντική μείωση των εξόδων συντήρησης και μεγαλύτερη φιλικότητα προς το περιβάλλον σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους ασφαλτόστρωσης.

Οι δρόμοι καθημερινά υφίστανται φθορά λόγω της αυξανόμενης κυκλοφορίας και των έντονων μεταβολών της θερμοκρασίας. Η άσφαλτος, που περιέχει πίσσα ως βασικό συνδετικό στοιχείο, χάνει σταδιακά την ελαστικότητά της με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας στην εμφάνιση μικρορωγμών. Παρότι αυτές οι ρωγμές είναι αρχικά αόρατες, αν αφεθούν χωρίς επισκευή, μπορούν να εξελιχθούν σε σοβαρές λακκούβες, προκαλώντας προβλήματα στους οδηγούς και αυξάνοντας τις ανάγκες συντήρησης.

Για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Swansea και το King’s College του Λονδίνου αξιοποίησαν την τεχνητή νοημοσύνη, αναλύοντας την αλληλεπίδραση οργανικών μορίων με την άσφαλτο. Βασιζόμενοι στις ιδιότητες φυτικών σπόρων, οι οποίοι διαθέτουν πορώδη δομή και μπορούν να απορροφούν υγρά όπως ένα σφουγγάρι, δημιούργησαν ένα καινοτόμο μείγμα. Οι σπόροι αυτοί, αφού εμποτίστηκαν με ανακυκλωμένο πετρέλαιο, ενσωματώθηκαν στο ασφαλτικό υλικό.

Όταν το οδόστρωμα υποστεί ρωγμές, το λάδι που περιέχουν οι σπόροι απελευθερώνεται και «γεμίζει» τη φθορά μέσα σε μία ώρα, κλείνοντας αποτελεσματικά τις ρωγμές πριν αυτές εξελιχθούν σε λακκούβες. Εκτός από την ικανότητα αυτοεπιδιόρθωσης, αυτή η νέα μορφή ασφάλτου προσφέρει και οικολογικά οφέλη, μειώνοντας την ανάγκη για αργό πετρέλαιο και αξιοποιώντας βιοαπόβλητα που θα κατέληγαν στα σκουπίδια.

Παρότι η έρευνα βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η τεχνολογία αυτή έχει τεράστιες προοπτικές για τη βιωσιμότητα των υποδομών. Αν η εφαρμογή της αποδειχθεί αποτελεσματική σε πραγματικές συνθήκες, θα μπορούσε να φέρει μια επανάσταση στην οδοποιία, συμβάλλοντας σε πιο ανθεκτικούς και περιβαλλοντικά βιώσιμους δρόμους.

Προηγούμενο άρθροΛΑΣΥ: Μεγάλες οι ευθύνες Κυβερνήσεων-Δημοτικών Αρχών για το Γυμναστήριο του Ιωνικού.
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.