Διαδοχικές συναντήσεις με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος στις 12.00 το μεσημέρι και με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελάδος στις 3.00 θα έχει αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Στις συναντήσεις θα συζητηθεί το θέμα της μεταφοράς των διαθεσίμων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδος με τη πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδικοίκησης θέλουν να εκφράσουν την ανησυχία τους στον πρωθυπουργό.
Σήμερα το πρωί, δήμαρχοι από όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν στη Βουλή και επέδωσαν στο προεδρείο της και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ψήφισμα και αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις τους σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
«Θετικό» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης το γεγονός ότι «δεν θα συμπεριληφθούν τα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη των δήμων στα χρήματα που θα κρατήσει η Τράπεζα της Ελλάδος».
Υπογράμμισε δε ότι «ο διάλογος μπορεί να βοηθήσει να αποτραπεί η συνταγματική εκτροπή», σημειώνοντας ότι η συνάντηση που περιμένει να έχει με τον πρωθυπουργό, αλλά και η συζήτηση στην Ολομέλεια, «μπορεί να βρει λύση για εθνικούς λόγους». Παράλληλα, ανέφερε ότι «η αυτοδιοίκηση πάντα βοηθούσε και θα βοηθήσει και θα παρακολουθήσουμε την Ολομέλεια της Βουλής και ό,τι άλλο χρειαστεί θα το κάνουμε. Συνεχίζουμε, και θα δικαιωθούμε».
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, περίπου 160 εκατομμύρια ευρώ έχουν κατατεθεί στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος από δημάρχους και περιφερειάρχες,
Ο κ. Μάρδας, μιλώντας στον Σκάι, είπε ότι δόθηκαν χθες στη Βουλή όλες οι απαραίτητες εξηγήσεις στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και ικανοποιήθηκε το αίτημά τους να μην μπουν στον λογαριασμό τα ανταποδοτικά τέλη.
Εκτίμησε δε ότι οι περιφερειάρχες «έχουν ικανοποιηθεί και θα έχουμε μια ευνοϊκή εξέλιξη», ενώ οι δήμαρχοι «ενδεχομένως να έχουν κάποιες ενστάσεις».
Επανέλαβε ότι η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ήταν πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και δεν ήρθε μετά από παρότρυνση των θεσμών.
Αυτό που επιδιώκεται με την εν λόγω ρύθμιση, όπως εξήγησε, είναι να δοθεί λύση σε δύο θέματα:
«Ένα βραχυχρόνιο ταμειακό και ένα πρόβλημα που έχει σχέση με τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας όπου επιδιώκεται να δημιουργηθεί η βέλτιστη δυνατή ρευστότητα στο μέλλον ώστε να αντιμετωπιστούν και ενδεχόμενα τα οποία δεν προβλέπονται, αν π.χ. δεν φτάσουμε έγκαιρα σε μια συμφωνία με σκοπό τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας έχουμε αναλάβει τη μέριμνα έτσι ώστε να υπάρχει η βέλτιση δυνατή ρευστότητα».