Με τις σκηνές, τα παιδιά και το όποιο «φορητό» νοικοκυριό τους, πρόσφυγες από το Αφγανιστάν που έφθασαν στην Αθήνα από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αναζητώντας δρόμους διαφυγής προς την Κεντρική Ευρώπη, βρίσκουν τις τελευταίες ημέρες καταφύγιο στο Πεδίον του Αρεως.
Οι πρωτοφανείς εικόνες, με τους ανθρώπους να κοιμούνται όπως όπως σε αντίσκηνα μέσα στο πολύπαθο πάρκο της Αθήνας που μετατρέπεται σε προσφυγικό καταυλισμό, σκιαγραφούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει το μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού/προσφυγικού, το οποίο από βραδυφλεγής βόμβα εξελίσσεται σε ανοιχτή πληγή για τα νησιά αλλά και για την πρωτεύουσα.
Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκαλεί η τοποθέτηση της ευρισκόμενης στις Βρυξέλλες (για το θέμα της μετεγκατάστασης 16.000 προσφύγων από την Ελλάδα σε χώρες της ΕΕ) Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Ερωτηθείσα για την κατάσταση στο Πεδίον του Αρεως, η αρμόδια υπουργός φέρεται να απάντησε: «Και τι να κάνω τώρα, τι να σας πω. Πάρτε στο υπουργείο να σας εξυπηρετήσουν». Αργότερα, πάντως, από το υπουργείο Εσωτερικών διέρρεε πως είναι ενήμερο για την κατάσταση και ότι βρίσκεται ήδη σε επαφή με την περιφέρεια, τον δήμο και ΜΚΟ για την αναζήτηση λύσεων.
Δεν είναι λίγοι όσοι μιλούν για αδυναμία διαχείρισης της κεντρικής διοίκησης ενός προβλήματος που λαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις. «Η χώρα είναι παντελώς ανέτοιμη να αντιμετωπίσει το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης και των αυξημένων ροών προσφύγων» είπε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ρίχνοντας τα βέλη του στο αρμόδιο υπουργείο.
«Οι υπηρεσίες της κεντρικής διοίκησης δείχνουν σημάδια αποσύνθεσης» σημείωσε ο κ. Καμίνης, προσθέτοντας πως «δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά από το κεντρικό κράτος».
Αρχικά, περίπου 20 οικογένειες, κυρίως από το Αφγανιστάν, έστησαν τα αντίσκηνά τους στη σκιά των δέντρων του κεντρικού πάρκου, άρχισαν να απλώνουν τα ρούχα τους ανάμεσα στα δέντρα, να συνωστίζονται στις βρύσες για λίγο νερό. Ο πληθυσμός, όπως αναφέρεται, είναι μετακινούμενος, καθώς στην πλειονότητά τους πρόκειται για ανθρώπους που αναζητούν τρόπο να φύγουν από τη χώρα.
Σύσκεψη για το θέμα συγκάλεσε η αντιπεριφερειάρχης Αττικής Ερμίνα Κυπριανίδου με εκπροσώπους του Δήμου Αθηναίων, του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και ΜΚΟ. Ζήτημα όλων των αρμόδιων φορέων είναι να μη δημιουργηθούν συνθήκες μονιμότητας στον καταυλισμό.
Γι’ αυτό και αποφασίστηκε πως οι οργανώσεις που κλήθηκαν να συνδράμουν θα προσφέρουν στους πρόσφυγες τις υπηρεσίες τους -ιατρικές, υγειονομικές κ.ά.- εκτός πάρκου, σε πολυϊατρεία, κέντρα ημερήσιας υποδοχής κ.α. «Επιδιώκουμε με την υποστήριξη των ΜΚΟ την αποσυμφόρηση του Πεδίου του Αρεως» σημειώνει η αντιπεριφερειάρχης Αττικής Ερμίνα Κυπριανίδου.
Από την πλευρά του, ο Τζανέτος Αντύπας, πρόεδρος της ΜΚΟ «Praksis», εξηγεί πως «οι πρόσφυγες που αναζητούν καταφύγιο στο Πεδίον του Αρεως δεν θέλουν στην πλειοψηφία τους να κάνουν αίτημα για άσυλο, καθώς θεωρούν την Ελλάδα ως διαμετακομιστικό σημείο και αυτό δυσχεραίνει τη διαχείρισή τους».
Ολοι πάντως συμφωνούν πως είναι πλέον απαραίτητο να δημιουργηθεί ένας χώρος υποδοχής προσφύγων στην Αττική, αν και η εξίσωση δεν είναι εύκολη.
ντροπη & αισχος για την Ευρωπη & τον πολιτισμο!!!!!
ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΠΙΑ….ΑΙΣΧΟΣ?? ΝΡΟΠΗ??? ΤΑ ΕΧΕΙ ΙΣΩΠΕΔΩΣΕΙ ΟΛΑ… Η ΤΑΣΙΑ…!!!
Αισχος για την πρωτευουσα μας!!!Δεν υπαρχει κανεις να διορθωσει αυτο το χαλι???
Απορώ πως δεν την άγγιξε ο ανασχηματισμός την κυρά-Τασία. !!