Από την “Λαϊκή Συσπείρωση” Λάβαμε την παρακάτω ενημέρωση:
«Όταν ο λαός θέλει, μπορεί», με επιτυχία η εκδήλωση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ
Παρουσιάστηκε η επανέκδοση ιστορικού λευκώματος που είχε κυκλοφορήσει ο 8ος Τομέας του ΕΑΜ για τον Δεκέμβρη του 1944.
Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης και υπερηφάνειας για την ηρωική 100χρονη Ιστορία του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Βόρειου Τομέα Αθήνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και των τοπικών παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ σήμερα το απόγευμα στη Ν. Φιλαδέλφεια. Παρουσία πλήθους κόσμου, όλων των ηλικιών, παρουσιάστηκε η επανέκδοση του ιστορικού λευκώματος που είχε κυκλοφορήσει ο 8ος Τομέας του ΕΑΜ μετά το Δεκέμβρη του 1944. Το «παρών» έδωσαν και εκπρόσωποι της θρυλικής «δρακογενιάς» της δεκαετίας του 1940 που σήκωσαν τρεις φορές τα όπλα ενάντια στο φασισμό, την ελληνική αστική τάξη και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους της.
Η εκδήλωση περιλάμβανε προβολή βίντεο με ιστορικό υλικό από τη δράση του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ στην περιοχή των βόρειων συνοικιών στο οποίο ξεχώριζαν οι μαρτυρίες του αντιστασιακού Γιώργου Κατημερτζή. Μετά τις ομιλίες ακολούθησε ζωντανό καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια και αφήγηση.
Τους συγκεντρωμένους καλωσόρισε η Μαίρη Σταθάκου, πρόεδρος του παραρτήματος Ν. Φιλαδέλφειας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, που στο χαιρετισμό της σημείωσε μεταξύ άλλων ότι με αυτή την εκδήλωση τιμής στους αγώνες του λαού μας, σκοπός είναι να γνωρίσουν ο νεότερες γενιές ότι με την πρωτοβουλία και την καθοδήγηση του ΚΚΕ δημιουργήθηκε το ΕΑΜ, η ΕΠΟΝ, ο ΕΛΑΣ, με ραχοκοκκαλιά τους κομμουνιστές και άλλους λαϊκούς αγωνιστές, που γι’ αυτή τους τη δράση διώχθηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα. Στάθηκε επίσης, στην αναγκαιότητα να γίνουν γνωστοί οι μεγαλειώδεις αυτοί αγώνες αντιπαλεύοντας την παραχάραξη της Ιστορίας που σήμερα προωθείται ακόμα πιο έντονα με στόχο να ξεχάσουν οι παλιοί και να μη μάθουν ποτέ οι νεότεροι την ιστορική αλήθεια.
Την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση έκανε η Μαρία Λαμπρινού, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που αναφερόμενη στο πολύτιμο περιεχόμενο του λευκώματος που επανεκδόθηκε, είπε πως μέσα στις σελίδες του υπάρχουν οι αδιάσειστες αποδείξεις ότι όταν ο λαός θέλει, μπορεί να τα βάλει και με έναν υπέρτερο εχθρό, εσωτερικό και εξωτερικό. Η Μ. Λαμπρινού αναφέρθηκε στις συνθήκες μέσα στις οποίες έδρασαν οι κομμουνιστές όλη τη δεκαετία του 1940, στον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και στα πλούσια διδάγματα που προκύπτουν για τη στρατηγική του Κόμματος στις σημερινές συνθήκες. Για παράδειγμα, υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ έχει αναγνωρίσει την ευθύνη του, καθώς κατά τη διάρκεια της κατοχής δε συνέδεσε την πάλη κατά του κατακτητή, που ήταν ηρωική και απαράμιλλη, με την πάλη για την ήττα της αστικής τάξης και των συμμάχων της.
Η Μ. Λαμπρινού, με αφορμή την επικαιρότητα στάθηκε ανάμεσα σε άλλα στην όξυνση του προσφυγικού προβλήματος, τονίζοντας ότι με τις αποφάσεις της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης εγκλωβίζονται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Σημείωσε επίσης, τους κινδύνους που εγκυμονεί για όλους τους λαούς της περιοχής η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο υπογραμμίζοντας ότι η πείρα δείχνει ότι οι λυκοσυμμαχίες δεν είναι παράγοντας ειρήνης, αλλά επεμβάσεων και εμπλοκής, επομένως μονόδρομος για το λαό είναι η πάλη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.
Για το ιστορικό λεύκωμα
Το λεύκωμα που επανεκδόθηκε από την Τ.Ο. Βορείων Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ, είχε κυκλοφορήσει σε 1500 αντίτυπα και το πρωτότυπό του βρίσκεται στο αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ. Εκτός από φόρο τιμής στα θύματα της ηρωικής πάλης των 33 ημερών του Δεκέμβρη του ’44, αποτελεί και ένα αυθεντικό υλικό που συμβάλλει στη γνωριμία με το μεγαλείο του λαϊκού ηρωισμού στις γειτονιές που κάλυπτε ο 8ος Τομέας του ΕΑΜ (Ν.Ιωνία, Ν.Φιλαδέλφεια, Ηράκλειο Αττικής). Στις σελίδες του καταγράφεται η πάλη, με λιγοστά μέσα, του εξοπλισμένου λαού. Με στοιχεία και φωτογραφίες που δόθηκαν από φωτορεπόρτερ και φιλοτεχνήθηκε από καλλιτέχνες της περιοχής, παρουσιάζοενται πλευρές της λαϊκής δράσης, όπως η οργάνωση και η συλλογικότητα, η πρωτοβουλία, η αυτενέργεια, η πολιτική επαγρύπνηση, σε έναν αγώνα που πρωταγωνιστή είχε τα πιο διαλεχτά παιδιά της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ. Μέσα στις σελίδες του γίνεται αναφορά στη δράση των Λαϊκών Επιτροπών, το στήσιμο των νοσοκομείων και γενικά το πώς εο λαός έλυνε τα προβλήματά του: Από το επισιτιστικό μέχρι τον εξοπλισμό του δικού του στρατού, του ΕΛΑΣ. Καταγράφεται επίσης, η αγριότητα και η λυσσαλέα αντίδραση της ντόπιας αστικής τάξης και των συμμάχων της για να τσακίσουν το λαϊκό κίνημα καθώς ήξερε καλά ότι δεν μπορεί να βάλει το ΚΚΕ στο χέρι, ότι το Κόμμα δεν ήταν απλά μια πρωτοπόρα αντιστασιακή δύναμη, αλλά είχε κερδίσει την πλειοψηφία των μαζών