Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Ετήσιου Τακτικού
Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, το οποίο κατέληξε μεταξύ των άλλων σε τρεις σημαντικές κατά πλειοψηφία αποφάσεις.
Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:
Πρώτον, η ΚΕΔΕ δεν θα συμμετέχει σε καμία συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των δημοτικών αρχών με καθιέρωση της απλής αναλογικής, πριν την ολοκλήρωση του διαλόγου για τη μεταρρύθμιση του κράτους και του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Δεύτερον, η ΚΕΔΕ ζητά την αλλαγή του νόμου για την κινητικότητα, ώστε να προβλέπεται η σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου προς διορισμό οργάνου του δήμου για την μετακίνηση των υπαλλήλων του.
Τρίτον, η ΚΕΔΕ να διεκδικήσει με κάθε πρόσφορο μέσο την υιοθέτηση των προτάσεών της για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και ένα Πρόγραμμα Υποστήριξης της Εφαρμογής τους με διασφαλισμένους πόρους. Επίσης εξουσιοδοτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, ώστε στην περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις της, να αποχωρήσει από την σχετική Επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών και να διακόψει κάθε διάλογο. Να προχωρήσει σε ενημέρωση, σε συνεργασία με τις ΠΕΔ, των τοπικών κοινωνιών και να αποφασίσει σε συνεργασία μαζί τους να προχωρήσει σε κάθε πρόσφορη μορφή αντίδρασης όπως π.χ. τη διοργάνωση τοπικών δημοψηφισμάτων.
Ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α βαθμού σκληραίνει τη στάση της και είναι αποφασισμένη να πάει σε ρήξη και σύγκρουση μαζί της, σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα της, έστειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.
Κλείνοντας τις εργασίες του ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου τόνισε χαρακτηριστικά:
«Οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού έστειλαν ισχυρό μήνυμα αγώνα και ρήξης με τις κυβερνητικές επιλογές. Δυστυχώς οι υποστηρικτές της κυβέρνησης στο Συνέδριο, όταν είδαν ότι η πλειοψηφία του σώματος τάχθηκε με τη θέση υπέρ των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, προσπάθησαν να αποδιοργανώσουν το συνέδριο. Όμως δεν τα κατάφεραν και αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν. Μετά από αυτό το πετυχημένο Συνέδριο, η Αυτοδιοίκηση ενωμένη προχωρά για τη διαφύλαξη του κύρους του θεσμού και την οικονομική της αυτοτέλεια».
Οι παρατάξεις «Νέα Αυτοδιοίκηση» με επικεφαλής τον Γ. Ιωακειμίδη και «Ριζοσπαστικό Αυτοδιοικητικό Κίνημα», απείχαν από τις ψηφοφορίες και αποχώρησαν από τις διαδικασίες, εκφράζοντας τη διαφωνία τους τόσο για τις διαδικασίες όσο το σχέδιο των αποφάσεων που κατατέθηκε στους συνέδρους καθώς περιείχε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις και δεν αποτύπωνε τον πραγματικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης.
Από την ψηφοφορία απείχε επίσης η «Λαϊκή Συσπείρωση», καταθέτοντας δικό της κείμενο θέσεων, ενώ σε ότι αφορά την ψηφοφορία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, η επικεφαλής της παράταξης Ελ. Παντελάκη, τόνισε ότι η θέση της είναι υπέρ της απλής και άδολης αναλογικής. Δικό της κείμενο κατέθεσε και η παράταξη «Συντονισμός Αιρετών» με επικεφαλής τον Τ. Κανταρά.
Αναλυτικά η απόφαση του συνεδρίου