Πώς η τεχνολογία μπορεί να κάνει την πόλη μας πιο ανθρώπινη
Ισως η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες πόλεις αφορά στο να γίνουν πιο ανθρώπινες, δηλαδή να εξασφαλίσουν καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες τους αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον, και να το πράξουν αυτό με ένα βιώσιμο κόστος. Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν τις πόλεις να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις και ήδη ενεργοποιούν το επόμενο κύμα των δημόσιων επενδύσεων μέσω της Τεχνολογίας των “Έξυπνων Πόλεων”.
Όλα αρχίζουν με τα δεδομένα. Οι σύγχρονες πόλεις, σε όλη την έκταση της λειτουργίας τους, δημιουργούν ωκεανούς από δεδομένα. Η ανάγνωση των δεδομένων αυτών μέσω κατάλληλων αισθητήρων, η συλλογή τους μέσω σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών δικτύων και η παραγωγή πληροφοριών μέσω της επεξεργασίας τους από εφαρμογές πληροφορικής που υλοποιούν έξυπνους αλγορίθμους, απαρτίζουν την Τεχνολογία των “Έξυπνων Πόλεων”.
Η γνώση και η πληροφορία που παράγεται από τα δεδομένα αυτά μπορούν να βοηθήσουν τις δημοτικές αρχές να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα σε έκτακτες καταστάσεις, να κατανείμουν τους πόρους του δήμου με σύνεση και να σχεδιάσουν αποδοτικότερα τις δράσεις τους για το μέλλον. Mε αυτό τον τρόπο μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους και ταυτόχρονα να προστατέψουν το περιβάλλον.
Επιπλέον, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει εντάξει στην καθημερινότητα της την χρήση έξυπνων συσκευών (smartphones, tablets κλπ.) και των εφαρμογών τους, είναι πια εφικτό η πληροφορία που παράγεται, από τις εφαρμογές των “Έξυπνων Πόλεων”, να διατίθεται σε πραγματικό χρόνο στα χέρια των κατοίκων, των επιχειρήσεων της πόλης αλλά και των επισκεπτών της, προσφέροντας τους τη δυνατότητα να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις και να διαδραματίζουν πιο ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της συνολικής απόδοσης της πόλης.
Σήμερα στις περισσότερες πόλεις του ευρωπαϊκού βορρά, αλλά και σε κάποιους πρωτοπόρους δήμους στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα στον δήμο Τρικκαίων, υλοποιούνται εφαρμογές της τεχνολογίας των «Έξυπνων Πόλεων».
Ο δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας έχει να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά προβλήματα που αποτελούν κοινό τόπο για όλες τις σύγχρονες πόλεις όπως για παράδειγμα:
- Τη μείωση του Περιβαλλοντικού Αποτυπώματος της πόλης.
- Τη βελτίωση των κοινωνικών δομών και υποστήριξης ιδιαίτερων κοινωνικών ομάδων.
- Την αμεσότερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ του δήμου και των πολιτών.
Η πόλη μας θα μπορούσε, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων Ευρωπαϊκών πόλεων, να βελτιώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα με την χρήση έξυπνων λαμπτήρων στον δημοτικό φωτισμό αλλά και έξυπνων κάδων σκουπιδιών μέσω των οποίων βελτιστοποιείται ο διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων καθώς και τα δρομολόγια συλλογής τους. Επίσης, θα μπορούσε να βελτιώσει το κοινωνικό της πρόσημο χρησιμοποιώντας έξυπνες εφαρμογές διαχείρισης υπηρεσιών φροντίδας στο σπίτι και να επανιδρύσει την σχέση της με τους πολίτες της με την βοήθεια εφαρμογών ψηφιακού πολίτη. Όμως η πόλη μας έχει να αντιμετωπίσει και πολύ σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από τις ιδιαιτερότητες της όπως για παράδειγμα:
- Η ήδη εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση της κυκλοφορίας και της στάθμευσης στην πόλη, η όποια αναμένεται να επιβαρυνθεί περαιτέρω ιδιαίτερα κατά τις ημέρες λειτουργίας του νέου γηπέδου της Α.Ε.Κ.
- Οι ειδικές απαιτήσεις επιτήρησης και διαχείρισης του χώρου του άλσους.
Τα παραπάνω δύο προβλήματα θα μπορούσαν να λυθούν κατά ένα μέρος από την τεχνολογία των έξυπνων πόλεων.
Για παράδειγμα, ένα σύστημα έξυπνης στάθμευσης θα μπορούσε να διαχειρίζεται σε πραγματικό χρόνο τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης για τους επισκέπτες. Μέσω εφαρμογής στο κινητό του τηλέφωνο, ο επισκέπτης θα μπορεί να ζητά μια θέση στάθμευσης και το σύστημα να τον καθοδηγεί στην κοντινότερη ελεύθερη θέση. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο οι επισκέπτες θα εξυπηρετούνται καλύτερα και γρηγορότερα αλλά και οι δρόμοι της πόλης δεν θα επιβαρύνονται με επιπλέον κίνηση.
Σε σχέση με το άλσος μας, που αποτελεί το στολίδι της πόλης, θα μπορούσε να υλοποιηθεί σύστημα με δίκτυο έξυπνων αισθητήρων και ειδικό λογισμικό το οποίο θα παρέχει έγκαιρη και έγκυρη προειδοποίηση κινδύνου πυρκαγιάς σε κεντρικό σημείο ελέγχου.
Για την υλοποίηση εφαρμογών και συστημάτων «Έξυπνων Πόλεων» υπάρχει πληθώρα χρηματοδοτικών εργαλείων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους δήμους. Αρχικά τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ επιδοτούν το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης. Επίσης, ειδικά για την υλοποίηση συστημάτων που βελτιώνουν το Περιβαλλοντικό αποτύπωμα της πόλης, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) υλοποίει το χρηματοδοτικό πρόγραμμα “Green Cities”. Τέλος για τις ανταποδοτικές εφαρμογές «Έξυπνων Πόλεων», δηλαδή τις εφαρμογές που κατά την λειτουργία τους προκύπτει οικονομικό όφελος, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και η μορφή Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Σήμερα βιώνουμε μόνο μια προεπισκόπηση της Τεχνολογίας των «Έξυπνων Πόλεων» καθώς οι εφαρμογές της περιορίζονται μόνο από τις προκλήσεις που αυτές καλούνται να αντιμετωπίσουν όπως επίσης και από την φαντασία και την καινοτομία των δημοτικών αρχών και των εταιριών που ασχολούνται με την συγκεκριμένη τεχνολογία. Καθώς οι πόλεις γίνονται πιο έξυπνες, γίνονται όλο και πιο ζωντανές, πιο ανθρώπινες μειώνοντας ταυτόχρονα το αρνητικό τους αποτύπωμα στο περιβάλλον. Η τεχνολογία των «Έξυπνων πόλεων» θα μπορούσε τελικά να κάνει το αστικό περιβάλλον έναν ευχάριστο χώρο για να ζει κανείς, έναν τόπο που οι κάτοικοί του θα μπορούν να αποκαλούν “κατ’ οίκον”.
*Ο Νικηφόρος Κορρές γεννήθηκε το 1969 στην Νέα Φιλαδέλφεια, είναι μόνιμος κάτοικος του δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, είναι παντρεμένος και έχει δύο κόρες. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην επιστήμη του ηλεκτρολόγου μηχανικού (MSc) από το Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ της Μεγάλης Βρετανίας και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Διοίκηση Επιχειρήσεων για Στελέχη (MBA) από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Εργάζεται για περισσότερα από 25 χρόνια στον τομέα των τηλεπικοινωνιών σε έναν από τους μεγαλύτερους Ομίλους Τεχνολογίας της Ελλάδας. Έχει διατελέσει στέλεχος στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης τηλεπικοινωνιακών προϊόντων όπως και στο τμήμα τεχνοοικονομικής ανάλυσης, σχεδίασης και υλοποίησης τηλεπικοινωνιακών λύσεων μεγάλης κλίμακας.
Σήμερα ασχολείται, ως Τεχνικός Διευθυντής, με την υλοποίηση και λειτουργία των Αγροτικών Ερυζωνικών Δικτύων (Rural Broadband), ένα έργο που επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται με την μορφή Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ.)
Διαβάστε επίσης:
“Πόλης Ενότητα”: Βίντεο της ομιλίας του Τάσου Κωνσταντινίδη στα εγκαίνια των γραφείων (photos)