Αναλυτικά το δελτίο τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας:
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 19/6, η Δημοτική Αρχή της ΝΔ, προωθώντας τις κυβερνητικές αποφάσεις και επιδιώξεις, έβαλε στη θέση των δύο σχολικών επιτροπών μια συμβουλευτική τριμελής επιτροπή, εκμηδενίζοντας τη συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας και αποκλείοντας τη Γ’ ΕΛΜΕ και τον ΣΕΠΕ «Αριστοτέλης».
Η κατάργηση των σχολικών επιτροπών αξιοποιείται και στο Δήμο μας για τη «στεγανοποίηση» της διαχείρισης των σχετικών με τα σχολεία κονδυλίων από τους συνδικαλιστικούς φορείς των εκπαιδευτικών και την προώθηση της λειτουργίας των σχολείων ως αυτόνομες οικονομικές μονάδες.
Η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα, να υπάρξει μια γρήγορη διαβούλευση με τους εκπαιδευτικούς και να έρθει μια νέα πρόταση με ικανή αντιπροσώπευση της εκπαιδευτικής κοινότητας και των συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτικών
Στην παρέμβασή του ο Νίκος Σερετάκης μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η κατάργηση των σχολικών επιτροπών δεν έρχεται να λύσει ζητήματα λογιστικά, γραφειοκρατίας κτλ.
Έρχεται να βάλει ένα ακόμη λιθαράκι στην κυβερνητική επιδίωξη που καταγράφηκε και στο Νόμο Κεραμέως, που θέλει τα σχολεία να λειτουργούν ως αυτόνομες οικονομικές μονάδες, και να τα βγάζουν πέρα μόνα τους αναζητώντας αριστερά δεξιά ιδίους πόρους. Δεν είναι τυχαίο ότι με αφορμή το conference league βγήκαν διάφοροι καλοθελητές που πρότειναν να γίνονται σε μόνιμη βάση πάρκινγκ τα σχολεία ώστε να έχουν έσοδα.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η κατάργηση των σχολικών επιτροπών, ώστε να μην υπάρχει καμία διαφάνεια, συζήτηση και έλεγχος επί των κονδυλίων για τα σχολεία, αλλά και οι λεγόμενες «πάγιες προκαταβολές» που ουσιαστικά λένε στις Διευθύνσεις πάρτε αυτά τα ψίχουλα και αναζητείστε. μόνοι σας τα άλλα.
Αυτή είναι μια γενικότερη επιλογή που προωθεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ στην οποία συγκλίνουν και άλλες, Σοσιαλδημοκρατικές, πολιτικές δυνάμεις.
Αυτή την πολιτική υλοποιεί η δημοτική αρχή και με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.
Ο νόμος λέει ότι θα μπορούσαμε να συγκροτήσουμε έως 2 επιτροπές δηλαδή θεωρητικά μπορούσαμε να έχουμε μία για την πρωτοβάθμια μία για τη δευτεροβάθμια όπως μέχρι σήμερα. Ακόμα, ο νόμος λέει ότι θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 3 μέλη..
Τι κάνει η Διοίκηση: αποφασίζει για μια επιτροπή και περιορίζει τη σύνθεση σε μόνο 3 μέλη, εκμηδενίζοντας την συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας και αποκλείοντας τους συνδικαλιστικούς φορείς δασκάλων και καθηγητών.
Και μάλιστα η εισήγηση για τον αποκλεισμό των συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτικών της δημόσιας εκπαίδευσης προέρχεται από έναν αντιδήμαρχο παιδείας που κατά τα άλλα είναι ….αντιπρόεδρος της ΟΙΕΛΕ!
Η δημοτική αρχή του κ Τομπούλογλου είχε όλη τη δυνατότητα να προτείνει και να εξασφαλίσει μια σύνθεση με ικανή αντιπροσώπευση της εκπαιδευτικής κοινότητας και των συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτικών. Το γιατί δεν το κάνει, είναι νομίζουμε φανερό..