Σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό: Κλειστά τα σχολεία μέχρι νεότερης ενημέρωσης – Τα σενάρια που βρίσκονται υπό εξέταση

0

Η επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες παραμένει αβέβαιη, καθώς οι αρμόδιες αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο διατήρησης της τηλεκπαίδευσης για αόριστο χρονικό διάστημα. Το συνεχές σεισμικό φαινόμενο που πλήττει την Αμοργό και τη Σαντορίνη έχει προκαλέσει μεγάλη κινητοποίηση στις Κυκλάδες, οδηγώντας στην αναστολή λειτουργίας των σχολείων.

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχουν διακοπεί, με τους περισσότερους δήμους να εφαρμόζουν την τηλεκπαίδευση ως προληπτικό μέτρο. Οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις και ο κίνδυνος δομικών φθορών στις σχολικές εγκαταστάσεις, που σε πολλές περιπτώσεις είναι παλαιές, έχουν καταστήσει αναγκαία την προσωρινή αυτή λύση. Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις, τα σχολεία σε Αμοργό, Σαντορίνη, Ανάφη και Ίο θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, έπειτα από εισήγηση των αρμόδιων επιτροπών του ΟΑΣΠ.

Δύο πιθανά σενάρια για τη σεισμική εξέλιξη

Όπως αναφέρει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), η εξέλιξη του φαινομένου παραμένει αβέβαιη. Δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια:

  1. Σταδιακή εκτόνωση της σεισμικής δραστηριότητας, με σεισμούς μικρότερης έντασης που μπορεί να συνεχιστούν για μήνες.
  2. Διέγερση μεγαλύτερου ρήγματος, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει έναν ισχυρό κύριο σεισμό, ακολουθούμενο από μετασεισμική ακολουθία.

Σενάρια για το μέλλον των σχολείων – Οριστική μετάβαση στην τηλεκπαίδευση;

Η αβεβαιότητα γύρω από τη διάρκεια των σεισμικών φαινομένων έχει αναδείξει σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία των σχολείων. Ένα από τα βασικά σενάρια που εξετάζονται από τις αρμόδιες αρχές είναι η αποκλειστική διεξαγωγή των μαθημάτων μέσω τηλεκπαίδευσης στις πληγείσες περιοχές. Αυτή η επιλογή θεωρείται ασφαλέστερη, καθώς επιτρέπει τον απαραίτητο έλεγχο των κτιριακών υποδομών για τυχόν ζημιές, όπως ρωγμές στα δομικά στοιχεία και καθιζήσεις.

Τη λύση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης έχει ήδη προτείνει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, τονίζοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής της, όπως είχε γίνει κατά την περίοδο της πανδημίας.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Γιώργος Καβύρης, επισήμανε ότι η απόφαση για την επαναλειτουργία των σχολείων θα ληφθεί από την Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων, σε συνεννόηση με μηχανικούς που γνωρίζουν την ανθεκτικότητα των σχολικών κτιρίων στις σεισμικές δονήσεις.

Το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη εφαρμόσει στο παρελθόν τη λύση της τηλεκπαίδευσης σε περιπτώσεις σχολείων που κρίθηκαν ακατάλληλα λόγω σεισμών ή άλλων φυσικών καταστροφών. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου, η επιλογή αυτή διασφαλίζει την εκπαιδευτική συνέχεια των μαθητών με τον πιο άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο. Αν τελικά αποφασιστεί η διατήρηση της τηλεκπαίδευσης, η επιστροφή στη δια ζώσης διδασκαλία θα πραγματοποιηθεί μόνο όταν οι αρμόδιες αρχές κρίνουν ότι η παρουσία των μαθητών στα σχολεία είναι απόλυτα ασφαλής και έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες εργασίες συντήρησης των κτιρίων.

Προηγούμενο άρθροMeteo – Καιρός: Πόσο θα κρατήσει η ψυχρή εισβολή – Πτώση θερμοκρασίας έως και 7 βαθμούς
Επόμενο άρθροΤέμπη: Στάση εργασίας στα σχολεία στις 7 Φεβρουαρίου – Οι εκπαιδευτικοί στηρίζουν τους μαθητές
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.