Όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος Πολ Βαλέλι στη βρετανική εφημερίδα Independent οι συμμαχίες στην Μέση Ανατολή αλλάξανε εν μία νυκτί, με απρόβλεπτα αποτελέσματα.
«Το Ισραήλ απάντησε με αγριότητα στις παλαιστινιακές επιθέσεις. Τα χειρότερα φαίνεται ότι δεν έχουν έρθει ακόμη. Είναι λάθος να λέγεται όπως ισχυρίζονται πολλοί ότι πρόκειται για επίδειξη ανδρείας από πλευράς του πολεμοχαρούς πρωθυπουργού του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου ενόψει των εκλογών, σε δύο μήνες.
Μετά τη δολοφονία του Αχμέντ Αλ Τζαμπαρί, στρατιωτικού ηγέτη της παλαιστινιακής φράξιας που ελέγχει τη Γάζα από το 2007, εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πια κόκκινες γραμμές και δεσμεύτηκε ότι θα ξεκινήσουν και πάλι οι επιθέσεις αυτοκτονίας που τρομοκρατούσαν τις ισραηλινές πόλεις πριν από μία δεκαετία. Οι πιθανότητες αντίστασης, είπε, είναι πλέον απεριόριστες. Ο κόσμος θα πρέπει να πάρει στα σοβαρά αυτή τη δήλωση», λέει ο Βαλέλι.
Οπως εξηγεί, η Μέση Ανατολή αλλάζει και μαζί με αυτήν και οι ισορροπίες. «Η Αίγυπτος, ο άλλοτε μεγάλος σύμμαχος των Αμερικανών και ο λιγότερο εχθρικός γείτονας των Ισραηλινών έχει πλέον πρόεδρο από τη μουσουλμανική αδελφότητα η οποία πέρασε δεκαετίες να επιτίθεται στον προηγούμενο ηγέτη της Αιγύπτου για την ειρηνευτική συμφωνία που είχε υπογράψει με το Ισραήλ. Ο παλαιστινιακός αγώνας είναι πιο δημοφιλής από ποτέ στον αραβικό κόσμο», επισημαίνει ο συντάκτης της βρετανικής εφημερίδας.
Υπάρχει όμως, όπως υπογραμμίζει ο Βαλέλι, άλλος ένας πολύ σημαντικός παράγοντας και αυτός είναι «ο αγώνας εξουσίας μεταξύ των ίδιων των Παλαιστινίων, ανάμεσα στους ηγέτες της Χαμάς στη Γάζα και σε εκείνους που βρίσκονται εξόριστοι στο Κάιρο και ανάμεσα στη Χαμάς και το κίνημα της Φατάχ που ελέγχει τη Δυτική Οχθη.
Η Φατάχ, πεπεισμένη πλέον ότι οι ατέλειωτες ειρηνευτικές συνομιλίες με αμερικανική πρωτοβουλία αποτελούν απλώς κάλυψη ώστε να συνεχίζει το Ισραήλ να χτίζει παράνομους εποικισμούς στην παλαιστινιακή γη, σκοπεύει στο τέλος του μήνα να καταθέσει αίτημα στον ΟΗΕ να υπαχθεί η Παλαιστίνη υπό καθεστώς παρατήρησης ως ανεξάρτητο κράτος. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στους Παλαιστινίους να συμμετέχουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και να καταθέσουν ένα πλήθος εγκληματικών υποθέσεων κατά ισραηλινών στρατιωτών και αξιωματικών.
Σε αυτή την περίπτωση, το εβραϊκό κράτος πρόκειται να βρεθεί υπό πολιορκία πολύ περισσότερο από ό,τι με μερικούς πυραύλους και η πλάστιγγα της εξουσίας θα μπορούσε να μετακυλήσει από την Χαμάς στην Φατάχ».
Οπως είναι λογικό Ηνωμένες Πολιτείες και Ισραήλ αντιτίθενται με κάθε μέσο στην αίτηση της Φατάχ. «Η Βρετανία, αναποφάσιστη όσον αφορά το ζήτημα, θα καταλήξει στο τι θέση θα πάρει όταν συζητήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ για τη Γάζα, είναι όμως πιθανό, οι Παλαιστίνιοι να έχουν αρκετή υποστήριξη από τον υπόλοιπο ΟΗΕ ώστε να τα καταφέρουν», καταλήγει ο Βαλέλι.
Το σίγουρο, ότι όσο το μέτωπο αυτό είναι ανοιχτό, Ιράν και Συρία βρίσκονται έξω από το κάδρο της δημοσιότητας.