Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 μηνών βρέθηκε ηδιαφορά απόδοσης (spread) των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, ενώ οι τιμές των ομολόγων έφθασαν στο υψηλότερο σημείο μετά από 17 μήνες. Οι εξελίξεις αυτές είναι τα πρώτα θετικά νέα μετά από πάρα πολύ καιρό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν προκαλούν εφησυχασμό στο οικονομικό επιτελείο, καθώς η Ελλάδα έχει μπροστά της μακρύ δρόμο να διανύσει έως ότου ανοίξουν ξανά οι αγορές τους κρουνούς του δανεισμού για τη χώρα.
Είναι ενδεικτικό ότι παρά τη βελτίωση του spread, εάν σήμερα δανειζόταν η Ελλάδα για 10 χρόνια, θα κατέβαλε επιτόκιο της τάξης του 11,3%. Αντιθέτως, το κόστος δανεισμού της χώρας αυτή τη στιγμή μέσω του προγράμματος στήριξης είναι το ίδιο με αυτό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF) και κινείται στα επίπεδα του 2%.
Πάντως, τα «καλά νέα» των τελευταίων δύο ημερών οδήγησαν στη μείωση των spreads και στην αύξηση των τιμών των ελληνικών ομολόγων. Σε αυτά περιλαμβάνονται:
1. Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά 6 κατηγορίες από τον οίκο Standard&Poor’s.
2. Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ότι θα κάνει και πάλι δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για να παρέχει ρευστότητα σε όσους της τα ενεχυριάζουν (δηλαδή τις ελληνικές τράπεζες αυτή την περίοδο). Αρα, θα γίνει ευκολότερη η χρηματοδότηση των τραπεζών και κατ’ επέκταση η σταδιακή στήριξη της πραγματικής οικονομίας.
3. Η απόφαση της Ευρωζώνης για διάθεση των δόσεων προς την Ελλάδα. Το επιχείρημα αυτό το επικαλέστηκε και η S&P. Μάλιστα, σε χθεσινή της έκθεση και η Fitch χαιρέτισε την αποφασιστικότητα των κρατών της Ευρωζώνης να αναλάβουν δράση και να αποφύγουν διάσπασή της, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της απόφασης την αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος και την αποφυγή ενός Grexit. Πάντως, η Fitch επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι υλοποίησης του προγράμματος παραμένουν, ενώ προς το παρόν δεν αλλάζει τη δική της βαθμολογία για την ελληνική οικονομία.
4. Η επιτυχής ολοκλήρωσης του προγράμματος επαναγορών. Η επίτευξη των στόχων άνοιξε τον δρόμο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας από Ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Επίσης, οι επενδυτές που δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα, έχουν μεγαλύτερες προσδοκίες ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την εξυπηρέτηση του χρέους του τα επόμενα χρόνια με αποτέλεσμα η τιμή των ελληνικών ομολόγων να προσεγγίσει καλύτερα επίπεδα από αυτή που εξασφαλίζει το πρόγραμμα επαναγοράς, όπως αναφέρει και η Εurobank στο εβδομαδιαίο δελτίο της. Κάτι που έχει αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα.
5. Το χαμηλό επίπεδο δανειακών αναγκών ολόκληρης της Ευρωζώνης για το 2013. Σε έκθεσή της η Fitch σημειώνεται ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα χρειαστούν λιγότερα δάνεια το επόμενο έτος, γεγονός που διευκολύνει τη βελτίωση του κλίματος γενικότερα και κατ’ επέκταση και για την Ελλάδα. Το 2013 η χώρα θα χρειαστεί δάνεια ίσα με το 23% του ΑΕΠ της (ποσοστό που είναι χαμηλότερο από αυτό της Κύπρου).
Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν οδηγήσει τις τιμές των ομολόγων σε ένα μικρό ράλι τις τελευταίες δύο μέρες. Η τιμή του 10ετους ομολόγου αυξήθηκε στις 50,4 μονάδες χθες, όταν η τελευταία φορά που βρέθηκε σε αυτά τα επίπεδα (50,5 μονάδες) ήταν στις 18 Ιουλίου 2011. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, η υψηλότερη τιμή ήταν στις 2 Φεβρουαρίου 2011 (73,9 μονάδες) και η χαμηλότερη την 1η Ιουνίου 2012 (13,5%). Δηλαδή, εάν κάποιος είχε αγοράσει 10ετες ελληνικό ομόλογο 1η Ιουνίου φέτος και τα πούλαγε χθες θα είχε κέρδος 273,3%.
Επίσης, το spread των 10ετων ομολόγων υποχώρησε στις 992 μονάδες βάσεις και βρέθηκε για πρώτη φορά κάτω από τις 1.000 μονάδες μετά την 14η Απριλίου του 2011 (996 μονάδες). Το υψηλότερο σημείο ήταν στις 8 Μαρτίου 2012 (3.804 μονάδες) και το χαμηλότερο στης 11 Ιανουαρίου 2010 (220 μονάδες).