Λίγο πριν από την “είσοδο” του φθινοπώρου και την επιστροφή των τελευταίων αδειούχων, οι μόνιμοι κάτοικοι των τουριστικών περιοχών της χώρας έρχονται, για ακόμη μια χρονιά, αντιμέτωποι με τα… απομεινάρια του καλοκαιριού.
Τη διαχείριση των κάθε λογής σκουπιδιών, που ρυπαίνουν κυρίως τις ακτές, καλείται να αντιμετωπίσει η τοπική αυτοδιοίκηση, πολλές φορές με πενιχρά οικονομικά μέσα.
“Είχαμε ζητήσει 200 άτομα για την καθαριότητα του Δήμου μας, ο πληθυσμός του οποίου από 19.000 μόνιμους κατοίκους ‘εκτινάσσεται΄’ στους 500.000 το καλοκαίρι με τους επισκέπτες. Τελικά, στις 5 Αυγούστου, μας ενέκριναν 195 άτομα, τα οποία όμως ακόμα δεν έχουν προσληφθεί γιατί απαιτούνται άλλοι δύο μήνες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας!” αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Κασσάνδρας Χαλκιδικής Βασίλης Παπαγιάννης.
Σχολιάζοντας την αντιμετώπιση της Πολιτείας, υπογραμμίζει ότι με αυτόν τον τρόπο “φαίνεται ότι μας έχουν ‘πεταμένους’ αφού και πέρσι υπήρξαν παρόμοιες καθυστερήσεις” και προσθέτει:”το παλέψαμε και τότε βέβαια με την καθαριότητα της περιοχής, όχι όμως με άριστα αποτελέσματα”.
Ικανοποιητική χαρακτηρίζει, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πολυγύρου Αστέριος Ζωγράφος την εικόνα του Δήμου του, όπου λειτουργούν δύο Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων που “δέχονται” τα σκουπίδια και των παρακείμενων δήμων που δεν διαθέτουν ΧΥΤΑ.
Επιπλέον, στον Πολύγυρο υλοποιείται τους τελευταίους δύο μήνες πρόγραμμα ανακύκλωσης και έχουν ήδη συλλεχθεί 100 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών.
“Θεωρώ ότι παρουσιάσαμε μια καλή εικόνα καθώς δεν είχαμε κανένα παράπονο, ούτε από τους επισκέπτες ούτε από τους μόνιμους κατοίκους” λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Ζωγράφος.
Μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα δίνει ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος, ο οποίος αναφέρεται στην περιβαλλοντική ευαισθησία και παιδεία των λαών που επισκέπτονται τη χερσόνησο.
“Τουρίστες από δυτικοευρωπαϊκές χώρες είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε περιβαλλοντικά ζητήματα σε αντίθεση με αυτούς από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Περιβαλλοντική συνείδηση έχουν και οι Ρώσοι επισκέπτες” τονίζει ο κ. Γιώργος.
Διευκρινίζει, πάντως, ότι η καθαριότητα των χώρων, πέρα από την ατομική ευθύνη, είναι αρμοδιότητα των Δήμων, οι οποίοι όμως έχουν πολλές ελλείψεις προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς τους καλοκαιρινούς μήνες.