«Εμπρός της ΑΕΚ παλικάρια»… Το πιο γνωστό τραγούδι της ΑΕΚ, το οποίο πρωτοτραγουδήθηκε το 1971 και έμελλε να μετατραπεί στον ύμνο του συλλόγου, έπειτα από 42 χρόνια ηχογραφήθηκε ξανά στο στούντιο από τους Μίμη Παπαϊωάννου και Χρήστο Νικολόπουλο.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο παλαίμαχος άσος της Ένωσης στην εφημερίδα «Espresso», για το πώς προέκυψε αυτή η νέα ηχογράφηση, ο Παπαϊωάννου τόνισε: «Ήταν κάτι που το είχαμε συζητήσει με τον Νικολόπουλο για πρώτη φορά καμιά δεκαριά χρόνια πριν, αλλά τότε δεν μπήκαμε τελικά στο στούντιο. Επίσης το συζητήσαμε ξανά και πριν από 4-5 χρόνια, αλλά και πάλι δεν φτάσαμε έως το στούντιο. Αυτήν τη φορά όμως θα γίνει πραγματικότητα η νέα ηχογράφηση του ύμνου». Τι άλλαξε; «Ο Νικολόπουλος βρέθηκε κάπου αυτές τις μέρες με τον Μελισσανίδη και το θέμα πήγε στον ύμνο της ΑΕΚ. Τότε του είπε ο Μελισσανίδης: “Άντε κάντε το, τι περιμένετε;” Και ήρθε και με έπιασε και μου λέει: “Ξεκινάμε, λοιπόν; Το θέλει και ο πρόεδρος». Φυσικά και δεν θα έλεγα “όχι”, αφού το σκεφτόμασταν τόσο καιρό».
Ποια θα είναι η διαφορά της παλιάς με τη νέα ηχογράφηση; «Τα μηχανήματα που είχαμε εκείνη την εποχή δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που υπάρχουν τώρα. Θέλουμε να το κάνουμε πιο δυνατό το τραγούδι. Να έχει καλύτερη ακουστική και να το απολαμβάνει ο κόσμος. Να το ακούει και να ξεσηκώνεται. Θα σείεται το γήπεδο όταν θα παίζει στα μεγάφωνα! Το ΟΑΚΑ είναι ένα μεγάλο, αχανές στάδιο και η υπάρχουσα ηχογράφηση δεν βοηθάει. Ο Μελισσανίδης πιστεύει κι εκείνος το ίδιο και προέτρεψε τον Νικολόπουλο να πιάσουμε δουλειά άμεσα. Αυτό σκεφτόμασταν τόσα χρόνια, μια πιο δυνατή και καθαρή εκτέλεση, και τώρα θα γίνει πραγματικότητα».
Ο Παπαϊωάννου ρωτήθηκε αν ο Τίγρης σκέφτεται από τώρα το πώς θα ακούγεται ο ύμνος και στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ: «Εγώ δεν έχω μιλήσει ακόμα απευθείας μαζί του για τον ύμνο. Δεν ξέρω λοιπόν τι σκέφτεται, αλλά φαντάζομαι κι εγώ πως σίγουρα θα αγωνιά να ακουστεί το “Εμπρός της ΑΕΚ παλικάρια” μέσα στο καινούργιο γήπεδο της ομάδας μας». Όσο για το πότε θα είναι έτοιμη η νέα ηχογράφηση; «Σε λίγες ημέρες. Ήδη έχουμε μπει στο στούντιο», είπε ο Παπαϊωάννου, ενώ όταν τον ρωτήσαμε αν θα υπάρχει κάποια αλλαγή ή, κάποια άλλη συμμετοχή, μας επισήμανε: «Θα είναι το ίδιο τραγούδι, οι ίδιοι στίχοι, απλώς θα ακούγεται πολύ πιο δυνατά και καθαρά. Εγώ θα τραγουδάω και ο Νικολόπουλος θα παίζει μπουζούκι. Υπάρχει μια σκέψη για να βάλουμε και μια κοπέλα στα φωνητικά, αλλά δεν το έχουμε αποφασίσει ακόμα. Θα το δούμε αυτές τις μέρες».
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ
Ο ύμνος της ΑΕΚ, που έχει ζωή -αισίως- 42 ετών, φέρει την υπογραφή του Στέλιου Καζαντζίδη στη μουσική και του Χρήστου Κολοκοτρώνη στους στίχους. Η ιδέα για τη σύνθεση του τραγουδιού «γεννήθηκε» στη μεγάλη περιοδεία του Καζαντζίδη στη Γερμανία το 1965, όταν εμφανιζόταν εκεί σε διάφορες πόλεις μαζί με τον Νικολόπουλο στο μπουζούκι και τον Παπαϊωάννου στο τραγούδι. Τον ύμνο, λοιπόν, εμπνεύστηκαν οι Καζαντζίδης και Κολοκοτρώνης και σταδιακά ταυτίστηκε με την ΑΕΚ – τελικά έμελλε να γίνει και το σήμα κατατεθέν της.
Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και την περίοδο διοίκηση τους δικεφάλου από τον Ντέμη Νικολαΐδη που επιχείρησε να αντικαταστήσει τον ιστορικό ύμνο με μια δημιουργία του Φοίβου, το κιτρινόμαυρο κοινό δεν αποδέχτηκε ποτέ αυτήν την αλλαγή. Έτσι με την απομάκρυνση του Ντέμη, το 2009, ο παλιός ύμνος του συλλόγου επανήλθε στο ΟΑΚΑ.