Στους 121 έχουν φτάσει οι νεκροί της γρίπης και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω ως το τέλος του μήνα, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ ο αριθμός πλησιάζει επικίνδυνα τον αντίστοιχο που είχε καταγραφεί κατά την πανδημία του 2009 (180 νεκροί), όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Έθνους.
Σε κάθε νεκρό αναλογούν φέτος τρεις ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα οι οποίοι χρειάζονται νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Επίσης σε κάθε ασθενή με γρίπη που καταγράφεται επίσημα αναλογούν 99 ακόμη άνθρωποι οι οποίοι έχουν νοσήσει στο… πόδι.
Σημειώνεται πως τις περασμένες εβδομάδες η εκτίμηση του ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν ότι η γρίπη βρίσκεται σε ύφεση, αλλά στις τελευταίες αναφορές κάνουν λόγο για «δραστηριότητα που παραμένει σε μέτρια επίπεδα».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας 36 άνθρωποι νοσηλεύονταν σε κάποια ΜΕΘ. Από την αρχή της περιόδου, 314 έχουν εκδηλώσει σοβαρές επιπλοκές και εισήχθησαν στην εντατική.
Πρώτοι σε θανάτους
Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή «πρωταθλήτρια» και στους θανάτους. Από τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας (ΙΣΑ) ανακοινώθηκε ότι οι θάνατοι από γρίπη έως το τέλος Μαρτίου ήταν:
Στη Γαλλία 52 με πληθυσμό 65 εκατομμύρια. Στην Ισπανία 155 με 46 εκατομμύρια πληθυσμό. Στη Ρουμανία τέσσερις θάνατοι με 21,5 εκατομμύρια. Τέσσερις θανάτους είχε και η Σουηδία, η οποία έχει παρόμοιο πληθυσμό με την Ελλάδα, και εννέα θανάτους η Ιρλανδία με πληθυσμό 4,5 εκατομμύρια.
Επικαλούμενο ευρωπαϊκές μελέτες, το προεδρείο του ΙΣΑ σημειώνει ότι περισσότερο από όλο τον πληθυσμό πλήττονται τα παιδιά 5 έως 14 ετών, στα οποία και κρίνεται απαραίτητος ο εμβολιασμός.
Σε μεγάλο κίνδυνο βρίσκονται, επίσης, οι χρονίως πάσχοντες και τα υγειονομικά επαγγέλματα, όπου η εμβολιαστική κάλυψη δεν ξεπέρασε το 35%.
Επτά στους δέκα ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, για τις οποίες συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη. Δύο στους τρεις είναι άνδρες, ενώ η μέση ηλικία είναι τα 56,9 έτη.
Τέσσερα στα πέντε κρούσματα οφείλονται στον πανδημικό ιό της γρίπης Α (Η1Ν1).