Φαινόμενα κακοδιαχείρισης στον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας καταγγέλλει ο υποψήφιος δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος και δεσμεύεται για διαφανή διαχείριση των οικονομικών ενάντια σε κάθε τύπου κατάχρηση και διαπλοκή. Όσον αφορά στο γήπεδο της ΑΕΚ, τονίζει ότι η κατασκευή του πρέπει να συνάδει με την προστασία του άλσους και την τήρηση των πολεοδομικών κανόνων.
Συνέντευξη στην ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ avgi.gr
* Ποιο το στίγμα της “Δύναμης Πολιτών”, καθώς έχετε απέναντί σας ένα οργανωμένο πελατειακό σύστημα όπως η περίπτωση Τομπούλογλου;
Ο κ. Τομπούλογλου, που εμφανίστηκε να χρηματίζεται, αποσύρθηκε πριν ένα μήνα από τη διεκδίκηση της δημαρχίας, αλλά τη θέση του πήρε ο κ. Γιωργαμλής. Σε κάθε περίπτωση, εμείς πιστεύουμε ότι η διαφθορά και η διαπλοκή δεν εστιάζεται μόνο σε ένα πρόσωπο, γιατί το φαινόμενο είναι πολύ πιο βαθύ. Συγκεκριμένα, υπάρχουν επτά υποψήφιοι και απ’ αυτούς οι πέντε εμφανίζονται ως “ανεξάρτητοι”, ενώ οι περισσότεροι έχουν υπόγεια στήριξη από ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΔΗΜ.ΑΡ., ακόμη και τη Χρυσή Αυγή. Τώρα ντρέπονται να πουν από ποιους στηρίζονται και κοιτάζουν μέσα από υπόγειες διαδρομές και υπουργικά γραφεία να λάβουν πολιτική στήριξη και χρηματοδότηση. Εμείς έχουμε ένα διακριτό πολιτικό στίγμα και πρέπει να πέσουν οι μάσκες, γιατί η μόνη μας δέσμευση είναι απέναντι στους πολίτες.
* Τα οικονομικά του δήμου σε τι κατάσταση είναι;
Θα λέγαμε σε κακή κατάσταση, που οφείλεται πρωτίστως στην οικονομική αφαίμαξη της αυτοδιοίκησης από την κεντρική εξουσία. Όμως τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρουν οι προηγούμενες διοικήσεις, οι οποίες προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις πελατειακές τους σχέσεις και να κάνουν έργα βιτρίνας, άφησαν στον δήμο χρέος ύψους 11,5 εκατ. ευρώ. Μετά την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών, το χρέος περιορίστηκε στα 7 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν, όμως, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους που δεν έχουν ακόμη τιμολογηθεί κι αυτό το ανακαλύπτουμε μιλώντας με επαγγελματίες της πόλης, στους οποίους ο δήμος δεν έχει εκδώσει ούτε καν τιμολόγια για τις υπηρεσίες τους ή τη διάθεση υλικών και τροφίμων. Κακοδιαχείριση έχουμε συναντήσει και στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, όπου εντοπίσαμε ότι αγοράζονταν ακόμη και σερβιέτες! Ένα σοβαρό πρόβλημα, όμως, αυτή τη στιγμή προκύπτει από τις αμοιβές ειδικών συμβούλων νομικών προσώπων, που κόστισαν στον δήμο ένα εκατομμύριο ευρώ για την τελευταία τετραετία. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να πληρώσουμε κανέναν πρόεδρο ή ειδικό σύμβουλο που δεν θα είναι κοινωνικά χρήσιμο το έργο του και ότι στις αμοιβές των αιρετών θα υπάρξουν περικοπές τουλάχιστον 20% και τα χρήματα που περισσεύουν θα προορίζονται για κοινωνικές δράσεις.
Θα διεκδικήσουμε να αλλάξει η μνημονιακή πολιτική, που έχει οδηγήσει τους δήμους σε μαρασμό. Θα έρθουμε ακόμη και σε ρήξη με την όποια κυβέρνηση, προκειμένου να αποδοθούν τα οφειλόμενα στους δήμους. Από εκεί και πέρα, θα κάνουμε διαχείριση με διαφάνεια και με λογοδοσία στην κοινωνία. Ούτως ή άλλως ο συμμετοχικός προϋπολογισμός είναι στο πρόγραμμά μας.
* Ποια η θέση σας για το γήπεδο της ΑΕΚ;
Η διοίκηση της ΑΕΚ εδώ και έξι μήνες θέλει να κτιστεί το γήπεδο. Εμείς ως παράταξη από την πρώτη στιγμή έχουμε πει “ναι” στο γήπεδο και να οικοδομηθεί στον χώρο που έχει παραχωρηθεί στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ και το έργο να γίνει με σεβασμό στο περιβάλλον, τους πολεοδομικούς κανόνες και το Σύνταγμα. Αυτό το επισημαίνουμε γιατί υπάρχει το κακό προηγούμενο με το σχέδιο Γρανίτσα, όταν το 2003 έκανε την εγκληματική ενέργεια να γκρεμίσει το προηγούμενο γήπεδο της ΑΕΚ και στη θέση του ήθελε να χτίσει ένα μεγαθήριο με πληθώρα πολεοδομικών και περιβαλλοντικών παραβάσεων. Τότε το ΣτΕ έκρινε το σχέδιο αντισυνταγματικό. Γι’ αυτό και εμείς ως παράταξη εστιάζουμε και στις προϋποθέσεις κατασκευής του γηπέδου. Ξέρουμε ότι έχουμε να κάνουμε με επιχειρηματίες, που πολλές φορές εκμεταλλεύονται το αίσθημα των οπαδών, για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Εμείς θέλουμε το γήπεδο να γίνει με σεβασμό στην πόλη και να λειτουργήσει ως μέσο αναβάθμισής της.
* Τι προβλέπει το υπάρχον σχέδιο;
Με σχέδιο νόμου που κατατέθηκε τον Φεβρουάριο και εκτέθηκε σε διαβούλευση μόλις για έξι μέρες προβλεπόταν ότι θα δεσμευτούν έξι στρέμματα δάσους. Με το πρόσφατο ρυθμιστικό σχέδιο στο άλσος εισάγονται ειδικές χρήσεις, πράγμα που συνιστά τον Δούρειο Ίππο, που ανοίγει τον δρόμο για τη δόμησή του. Πιστεύουμε ότι το γήπεδο μπορεί να κατασκευαστεί στον υπάρχοντα χώρο, καθώς μέχρι πριν από 10 χρόνια εκεί υπήρχαν δυο γήπεδα. Μας προκαλεί απορία γιατί αυτή την στιγμή δεν αρκεί η έκταση και πρέπει να δεσμευτεί δασική έκταση και να περιοριστεί σημαντικός “πνεύμονας” για την περιοχή.
* Τι οραματίζεστε σε σχέση με τους ελεύθερους χώρους;
Πιστεύουμε ότι ο ποταμός Ποδονύφτης πρέπει να πάψει να αποτελεί εστία μόλυνσης και μέσα από μικρές αναπλάσεις να αναδειχθεί η περιβαλλοντική αξία του και γι’ αυτό είμαστε σε συνεργασία με το 5ο Διαμερισματικό Συμβούλιο της Ανοικτής Πόλης. Επίσης, υπάρχουν δημόσιοι χώροι πρασίνου, που είναι θύματα καταπάτησης, καθώς ο δήμος δεν έχει δείξει ουσιαστικό ενδιαφέρον.
* Τι επεξεργάζεστε για τη διαχείριση των απορριμμάτων;
Εμείς πιστεύουμε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να γίνει υπό δημόσιο φορέα και κρίνουμε ότι πρέπει να γίνει διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Δεν θέλουμε αυτές οι υπηρεσίες να είναι σε χέρια ιδιωτών. Σε κάθε περίπτωση αυτό είναι ζήτημα που χρειάζεται την συμμετοχή των πολιτών, αλλά και της Περιφέρειας και ελπίζουμε στο τιμόνι της να βρεθεί η Ρένα Δούρου.