Αναδημοσιεύουμε το ρεπορτάζ της εφημερίδας “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” (09/05/2014):
Δείτε επίσης: Δημοσίευμα «BOMBA» της Espresso: «ΠΕΦΤΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ», για το 3ο Γυμνάσιο Νέας Φιλαδέλφειας!!!
Σε ένα ετοιμόρροπο κτίριο, άκρως επικίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητά τους, έκαναν μάθημα οι καθηγητές και περισσότεροι από 200 μαθητές του 3ου Γυμνασίου Νέας Φιλαδέλφειας. Το σχολικό συγκρότημα, ύστερα από έλεγχο που διενήργησε η Διεύθυνση της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Νέας Ιωνίας, έχει εδώ και σχεδόν επτά μήνες (από τις 18 Οκτωβρίου του 2013) τον χαρακτηρισμό «επικίνδυνο από άποψη στατική και δομική (κοινώς ετοιμόρροπο)»!
Γονείς και μαθητές πληροφορήθηκαν την είδηση μόλις την περασμένη Κυριακή, μολονότι τόσο ο Δήμος Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, με προϊστάμενο -τότε- τον αντιδήμαρχο Νίκο Παπανικολάου, όσο και η διεύθυνση του σχολείου είναι ενήμεροι από τον περασμένο Νοέμβριο.
«Η έκθεση της Πολεοδομίας έχει κοινοποιηθεί εδώ και μήνες στον δήμο και στη διεύθυνση του 3ου Γυμνασίου, αλλά κανείς δεν μας ενημέρωσε για το σοβαρό αυτό θέμα. Το μάθαμε την περασμένη Κυριακή και αναστατωθήκαμε» λέει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας Τάσος Κωνσταντινίδης.
Διακοπή μαθημάτων
Το σχολείο, που βρίσκεται επί της οδού Ιασωνίδου 22, εκκενώθηκε προ δύο ημερών, καθώς ο Σύλλογος αποφάσισε, σε συγκέντρωση που πραγματοποίησε την Τρίτη, με την παρουσία γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών, τη μεταφορά των παιδιών στο γειτονικό κτίριο, στο οποίο στεγάζεται το 3ο Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας. «Μπροστά στον κίνδυνο να συμβεί κάτι κακό, και για να αποκλείσουμε κάθε τέτοια πιθανότητα, θεωρήσαμε σκόπιμο να αδειάσει το κτίριο και όλα τα παιδιά του Γυμνασίου να φιλοξενηθούν μέχρι το πέρας το μαθημάτων στις αίθουσες του Λυκείου» τονίζει ο κ. Κωνσταντινίδης.
Η έκθεση, η οποία συντάχθηκε ύστερα από επιτόπιο έλεγχο πολιτικού μηχανικού στις 18 Οκτωβρίου 2013, αναφέρει: «Το εν λόγω σχολικό συγκρότημα είναι επικίνδυνο από άποψη στατική και δομική (κοινώς ετοιμόρροπο) και για να αρθεί ο κίνδυνος πρέπει να γίνουν τα παρακάτω: λήψη άμεσων μέτρων ασφαλείας σύμφωνα με το άρθρο 5 του Κτιριοδομικού (άμεση υποστύλωση κόμβων, δοκών, υποστυλωμάτων και πλακών που παρουσιάζουν ρωγμές, παρακολούθηση εξέλιξης του φαινομένου εμφάνισης ρωγμών κ.ά. για την αποφυγή πρόκλησης απώλειας ανθρώπινης ζωής ή ατυχήματος». Οπως σημειώνεται, μάλιστα, «δεν επιτρέπονται ενστάσεις κατά των μέτρων ασφαλείας, τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα».
Στις 11 Νοεμβρίου 2013 η έκθεση κοινοποιήθηκε στον άμεσα αρμόδιο, αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκο Παπανικολάου. Οπως προκύπτει, χρειάστηκε ένας ολόκληρος μήνας για να κινηθούν οι διαδικασίες, αφού στις 12 Δεκεμβρίου, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών απέστειλε αίτημα προς τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (πρώην ΟΣΚ) ζητώντας να προχωρήσει στις απαραίτητες επισκευές. Ο οργανισμός απέρριψε το αίτημα του δήμου, διότι, όπως ανέφερε, «η αρμοδιότητα συντήρησης επισκευής, ενίσχυσης ανήκει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η εταιρία Κτιριακές Υποδομές μόνο κατ’ εξαίρεση αποκτά αρμοδιότητα για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών οφειλομένων σε φυσικές καταστροφές και αυτό μόνο ύστερα από Κοινή Υπουργική Απόφαση».