Στον πρώτο γύρο των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών η αποχή των ψηφοφόρων έφτασε το 40% προκαλώντας απογοήτευση στα επιτελεία των κομμάτων.
Τα Νέα σκιαγραφούν το προφίλ των ψηφοφόρων που λένε «ναι» στην αποχή και αντί να πάνε στην κάλπη προτιμούν με αυτό τον τρόπο να δείξουν την οργή τους ή την αδιαφορία τους για το πολιτικό σύστημα.
Οι τρεις τύποι της αποχής
Ο προδομένος
Η ηλικία του είναι 55-65 ετών, έχει εισόδημα μεσαίο ή ανώτερο, το οποίο όμως έχει μειωθεί οδυνηρά τα τελευταία χρόνια. Υπήρξε ενεργός σε ένα από τα κόμματα εξουσίας τις τρεις πρώτες δεκαετίες της Μεταπολίτευσης. Ο λόγος που αποφάσισε να απέχει είναι η οργή του για το κόμμα και επιλέγει τις ευρωεκλογές για να εκφράσει τη δυσαρέσκεια του και ότι νιώθει προδομένος απέχοντας από την κάλπη.
Ο απολιτίκ
Είναι ηλικίας 20-35 ετών, χαμηλόμισθος ή άνεργος και συνήθως συντηρείται με το εισόδημα των γονιών του. Αποφασίζει να μην πάει στις κάλπες καθώς πιστεύει πως με την ψήφο του δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα.
Ο ετεροδημότητης
Είναι ηλικίας 40-50 ετών με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα. Πολιτικοποιημένος, αλλά το κόστος της μετακίνησης για να πάει στην ιδιαίτερη πατρίδα του προκειμένου να ψηφίσει είναι πλέον απαγορευτικό. Ειδικά τώρα που κόπηκαν τα δωρεάν εισιτήρια (αεροπορικά, ακτοπλοϊκά, ΚΤΕΛ) από τα κόμματα.