Οι τρεις κάλπες, 22.561 εκλογικά κέντρα, 39 κόμματα

0

ekloges-kalpi-apoxi-660

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την πιο πολύπλοκη, και ως διαδικασία διεξαγωγής και μετάδοσης αποτελεσμάτων, εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα. Στις 25 Μαΐου οι ψηφοφόροι θα βρεθούν μπροστά σε τρεις κάλπες οι οποίες θα βρίσκονται σε κάθε ένα από τα 22.561 εκλογικά κέντρα, καθώς για πρώτη φορά στη χώρα μας, διεξάγονται παράλληλα εκλογές για την ανάδειξη περιφερειαρχών, δημάρχων και μελών για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Θα ψηφίσουν ξανά για να αναδείξουν περιφερειάρχη σε 12 από τις 13 περιφέρειες (μόνο στην περιφέρεια Ηπείρου εξελέγη από τον πρώτο γύρο περιφερειάρχης ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης), δήμαρχο σε 211 δήμους της χώρας αλλά και τους 21 έλληνες ευρωβουλευτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές θα εκλεγούν με σταυρό προτίμησης – δεν ισχύει όπως πριν η λίστα.

Μόλις το μεσημέρι της Κυριακής έγινε γνωστό στο υπουργείο Εσωτερικών ότι τελικά 39 κόμματα θα ζητήσουν την ψήφο των ελλήνων ψηφοφόρων για τις ευρωεκλογές. Τρία κόμματα τα οποία είχαν ανακηρυχθεί από τον Άρειο Πάγο ενημέρωσαν ότι δεν θα μετάσχουν. Πρόκειται για την Ελληνική Αυγή (ήταν το κόμμα με το οποίο θα κατέβαινε η Χρυσή Αυγή σε περίπτωση απόρριψης της υποψηφιότητάς της από τη Δικαιοσύνη), την Ελευθερία και το κόμμα Χαρίζω Οικόπεδα.

Εκτίμηση για την ευρωκάλπη μεταξύ 21.30-22.00

Μεταξύ 21.30 και 22.00 θα γίνει η πρώτη εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος για τις ευρωεκλογές, που θα καταγράφει τα κόμματα τα οποία προηγούνται για την ανάδειξη μελών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Ωστόσο ο χρόνος μετάδοσης της εκτίμησης θα εξαρτηθεί από το πότε οι δικαστικοί αντιπρόσωποι στείλουν τα στοιχεία από τα αποτελέσματα των 4.900 τμημάτων τα οποία έχουν τη συσκευή τηλεφώνου του ειδικού συστήματος (SRT) για γρήγορη ενημέρωση.

Η εταιρεία SingularLogic έχει κάνει μια κατανομή σε αυτά τα εκλογικά τμήματα με SRT (αποτελούν το 20% του συνόλου των τμημάτων), ώστε 6 στα 10 να στείλουν κατά προτεραιότητα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, τα 2 στα 10 αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών και τα 2 στα 10 αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών. Αυτή τη φορά δεν θα καταγραφεί στο on line σύστημα της SingularLogic εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος για την ανάδειξη περιφερειαρχών και δημάρχων.

Πάντως, η ροή μετάδοσης των αποτελεσμάτων θα ξεκινήσει λίγο μετά τις 7.00 το βράδυ της Κυριακής, αφότου θα έχουν κλείσει οι κάλπες για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έχει σταλεί τα πρώτα στοιχεία από τα εκλογικά τμήματα.

Κατά την παρουσίαση του συστήματος συγκέντρωσης και μετάδοσης εκλογικών αποτελεσμάτων, το μεσημέρι της Πέμπτης, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της SingularLogic κ. Μιχάλης Καριώτογλου και ο διευθυντής έργου εκλογών κ. Ανδρέα Δρυμιώτης χαρακτήρισαν τις εκλογές αυτές ως τις πιο δύσκολες που έχουν κάνει ποτέ.

Καταμέτρηση σταυρών για τους ευρωβουλευτές

Η SingularLogic έχει οργανώσει και σύστημα για την καταμέτρηση των ψήφων που θα λάβουν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, η οποία θα ξεκινήσει να λειτουργεί από το πρωί της Δευτέρας, με στόχο το βράδυ της ίδιας μέρας να υπάρχει μια μερική αποτύπωση αποτελεσμάτων, για τους υποψηφίους που προηγούνται σε σταυρούς.

Υπάλληλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης σε περίπου 51 σημεία -στην έδρα κάθε διοικητικής περιφερειακής ενότητας- θα καταχωρούν τους σταυρούς που έλαβαν οι υποψήφιοι των κομμάτων τα οποία θα εισέλθουν στο Ευρωκοινοβούλιο. Έτσι, πολύ πιο γρήγορα θα υπάρχει μια σαφής εικόνα για το ποιοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές προηγούνται ενώ η διαδικασία θα γίνεται ολοκληρωμένα από το Πρωτοδικείο. Αξίζει να επισημανθεί ότι το έντυπο σταυρών για ένα εκλογικό τμήμα αριθμεί 18 σελίδες!

Κυβερνοεπιθέσεις

Οι ηλεκτρονικές επιθέσεις τύπου DdoS είναι ένας «πονοκέφαλος» που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ειδικοί που ασχολούνται με το σύστημα μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων. Πρόκειται για ομαδική συγκέντρωση σε ένα δίκτυο, από όπου πολλοί υπολογιστές μαζί «χτυπούν» ένα site, το οποίο πέφτει λόγω φόρτου «επισκέψεων». Αντιμετώπισε «κυβερνoεπιθέσεις» και η SingularLogic στο public site (αυτό που βλέπουμε στο ίντερνετ) κατά τις εκλογές της 18ης Μαΐου, αλλά τις αντιμετώπισε, όπως είπαν οι ιθύνοντες της εταιρείας, χωρίς να υπάρξει κανέναν πρόβλημα. Πάντως, η εταιρεία διερευνά από πού ξεκίνησε η επίθεση, μια και υπάρχουν διεθνή συστήματα που παρακολουθούν και καταγράφουν αυτού του είδους τις επιθέσεις.

Ωστόσο, πρέπει να διευκρινισθεί ότι το εσωτερικό σύστημα του υπουργείου Εσωτερικών που λαμβάνει και καταγράφει τα εκλογικά αποτελέσματα είναι απομονωμένο από το Ιντερνετ, είναι «θωρακισμένο» και δεν δέχεται κυβερνοεπιθέσεις.

Τα exit poll στην… κάλπη

Η προσπάθεια για ασφαλή εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος και οι αστοχίες των exit poll της περασμένης Κυριακής αποτέλεσαν πεδίο συζήτησης τις τελευταίες ημέρες. Ο κ. Καριώτογλου απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση επεσήμανε ότι η SingularLogic δίνει τα στοιχεία των εκλογικών αποτελεσμάτων στις εταιρείες δημοσκοπήσεων που κάνουν exit poll, τα οποία αφορούν τα αποτελέσματα όπως καταγράφονται από την καταμέτρηση στα εκλογικά κέντρα μετά τις 7 το βράδυ οπότε κλείνουν οι κάλπες. Πρόσθεσε πάντως ότι το πότε τα αξιοποιούν οι εταιρείες που κάνουν τα exit poll είναι δικό τους θέμα…

ΠΗΓΗtovima.gr
Προηγούμενο άρθρο“Δύναμη Πολιτών”: BINTEO από την κεντρική ομιλία του Άρη Βασιλόπουλου!
Επόμενο άρθροΠόσοι δεν πήραν το οικογενειακό επίδομα ΟΓΑ
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.