Αποκλειστικά για δημοσιογράφους από την Ελλάδα έχει προκηρυχθεί το φετινό «Βραβείο Ελευθερίας του Τύπου 2014» από τη διεθνή οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα». Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 15 Οκτωβρίου, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την οργάνωση στη Βιέννη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το βραβείο απονέμεται σε κριτικές, ενημερωτικές και ερευνητικές δημοσιεύσεις που καλύπτουν θέματα πολιτικής, ελευθερίας του Τύπου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαφθοράς, ή άλλων συναφών κοινωνικών ζητημάτων. Μπορεί να είναι δημοσιεύσεις στον έντυπο ή ηλεκτρονικό Τύπο, όπως επίσης ραδιοτηλεοπτικές σειρές ή βιβλία, που δημοσιεύτηκαν ή παρουσιάστηκαν σε ελληνικό Μέσο Ενημέρωσης μεταξύ της 3ης Μαΐου 2013 και της 3ης Μαΐου 2014.

Το «Βραβείο Ελευθερίας του Τύπου – Ένα μήνυμα για την Ευρώπη» απονέμεται από το 2001 σε δημοσιογράφους, πολιτικούς αρθρογράφους και ανταποκριτές της νοτιοανατολικής Ευρώπης και από γειτονικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 6.000 ευρώ.

«Με αυτό το βραβείο θέλουμε να υποστηρίξουμε δημοσιογράφους στην Ελλάδα, άνδρες και γυναίκες, που με κίνδυνο της δικής τους ασφάλειας, έχουν δεσμευτεί και υπηρετούν τα διεθνή κεκτημένα της ελευθερίας του Τύπου και της ενημέρωσης» είχε δηλώσει, ανακοινώνοντας τη φετινή προκήρυξη του βραβείου, τον περασμένο Μάιο, η πρόεδρος του αυστριακού τμήματος των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα» Ρουμπίνα Μέρινγκ.

Όπως τονιζόταν στη σχετική προκήρυξη, στην Ελλάδα χιλιάδες δημοσιογράφοι είναι άνεργοι, δημόσια ενημέρωση και γνώμη βρίσκονται στα χέρια λίγων εκδοτικών συγκροτημάτων, ενώ σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου, στον φετινό σχετικό κατάλογο των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, η Ελλάδα έχει πέσει κατά 14 θέσεις και κατατάσσεται πλέον στην 99η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες.

Στην κριτική επιτροπή του φετινού βραβείου συμμετέχουν ο Φράιμουτ Ντούβε, ο οποίος διετέλεσε πρώτος ύπατος εκπρόσωπος για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που εδρεύει στη Βιέννη, η σημερινή ύπατος εκπρόσωπος Ντούνγια Μιγιάτοβιτς, η πρόεδρος της αυστριακής επιτροπής για την UNESCO πρέσβης Εύα Νοβότνι, ο Βόλφγκανγκ Πέτριτς, πρώην ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και νυν πρέσβης της Αυστρίας στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι, ο πρώην γενικός γραμματέας του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών της Αυστρίας Αλμπερτ Ρόχαν και η Ρουμπίνα Μέρινγκ, πρόεδρος του αυστριακού τμήματος της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα».

ΠΗΓΗethnos.gr
Προηγούμενο άρθροΔήλωση Λύσανδρου Γεωργαμλή (Ενωση Δημοτών) για την ένσταση Γ.Αράπογλου (νέο)
Επόμενο άρθροΑμφίπολη: Eνα βήμα πριν από το μεγάλο μυστικό…
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.