Λάβαμε από τον Σύνδεσμο Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας «Οι Αλησμόνητες Πατρίδες»:
“Την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής από τον Σύνδεσμο Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας «Οι Αλησμόνητες Πατρίδες».
Το μνημόσυνο τελέσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου (Παναγίτσα) παρουσία της Δημοτικής αρχής, του Δ.Σ. του Συνδέσμου, Συλλόγων, Σχολείων και Φορέων της πόλης, καθώς και πλήθους συμπολιτών μας.
Στη συνέχεια τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου Μικρασιατών. Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρασιάτων Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας Χρήστος Τριανταφύλλου είπε:
Τιμούμε σήμερα, μετά από 92 χρόνια, τα θύματα της μικρασιατικής καταστροφής, η οποία ήταν το αποτέλεσμα της υποτέλειας των ελληνικών κυβερνήσεων της εποχής εκείνης στα οικονομικά, πολιτικά και στρατηγικά συμφέροντα των τότε μεγάλων δυνάμεων, και κυρίως των Άγγλων, που κυριαρχούσαν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Η άνοδος του τουρκικού εθνικισμού και τα οικονομικά συμφέροντα συνδεόμενα σε μεγάλο βαθμό με την οικονομική διείσδυση της Γερμανίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία οδήγησαν σε συστηματικούς διωγμούς του ελληνικού στοιχείου που διήρκεσαν από το 1913 ως τη Μικρασιατική Εκστρατεία, ενός πολέμου που κατέληξε να εξυπηρετήσει για άλλη μια φορά τα συμφέροντα των ξένων, και που οι πολιτικοί της «Μεγάλης Ιδέας» είχαν δημαγωγικά παρουσιάσει σαν ιερό πόλεμο των Ελλήνων.
«Ο Κεμάλ γιόρτασε το θρίαμβό του με τη μεταβολή της Σμύρνης σε τέφρα με την τεράστια σφαγή του εκεί χριστιανικού πληθυσμού», έγραψε στα απομνημονεύματά του ο Ουΐνστον Τσόρτσιλ, για αυτό που σήμερα ξεδιάντροπα έφτασε να αποκληθεί «συνωστισμός».
Έχει ειπωθεί, ότι το Γένος δεν έχασε τότε απλώς ένα τμήμα του, αλλά στην κυριολεξία, απώλεσε τον μισό εαυτό του.
Σε όλες τις εποχές της ιστορίας μας, η Μ. Ασία αποτελούσε το ένα από τα δύο βάθρα του Ελληνισμού. Μετά το 1922, έχει μείνει το ένα μόνο βάθρο, η κυρίως Ελλάδα, και για αυτό σήμερα μας χτυπάνε.
Η σφαγή της Σμύρνης συγκλόνισε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο. Η απόβαση στη Σμύρνη ήταν η αρχή της εθνικής μας τραγωδίας. Είναι γνωστά τα νούμερα, αλλά είναι προφανές πως χρειάζεται να τα υπενθυμίζουμε: : 50.000 νεκροί και 75.000 τραυματίες στρατιώτες . Πάνω από 1.500.000 Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πανάρχαιες εστίες των προγόνων τους και να έρθουν σαν πρόσφυγες στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους πάνω από 600.000 νεκρούς.
Δεν μπορούμε να τιμήσουμε εκείνους τους μάρτυρες παρά μόνο με την παρουσία της Εκκλησίας. Όχι μόνο επειδή όλο το ιστορικό πλαίσιο του Μικρασιατικού Ελληνισμού δείχνει πως εκείνοι έτσι θα το ήθελαν, αλλά κι επειδή είναι πάρα πολλοί οι εκκλησιαστικοί άνδρες, που όχι μόνο εξέφρασαν τότε την αντίσταση του ελληνισμού σε όλα και όσα ήθελαν να τον αφανίσουν, αλλά και επειδή είναι ακόμη περισσότεροι εκείνοι που έγιναν μάρτυρες στα χέρια των Τούρκων για αυτήν τους την στάση.
Η τότε εποχή παρουσιάζει μεγάλες αναλογίες με τη σημερινή. Και τότε και τώρα οι ευθύνες των πολιτικών για την καταστροφή είναι μεγάλες.
Όταν ο Στεργιάδης ανακοίνωσε στον νεαρό τότε πολιτικό Γεώργιο Παπανδρέου την επερχόμενη καταστροφή, δέχτηκε την ερώτηση: «Γιατί δεν ειδοποιείτε τον κόσμο να φύγει;»
Η απάντηση του «Έλληνα αρμοστή Σμύρνης» ήταν η εξής:
«Καλύτερα να μείνουν εδώ να τους σφάξει ο Κεμάλ, γιατί αν πάνε στην Αθήνα θα ανατρέψουν τα πάντα»!
Ε, λοιπόν οι πρόσφυγες πήγαν στην Αθήνα. Και ανέτρεψαν τα πάντα. Εκβιομηχάνισαν την Ελλάδα, εκσυγχρόνισαν την οικονομία και την κοινωνία της, έδωσαν λαμπρές προσωπικότητες στην επιστήμη και στα Γράμματα.
Κι αυτοί οι άνθρωποι, εκείνοι που γλύτωσαν μεν από το τούρκικο λεπίδι, και ήρθαν στην Ελλάδα για να ξαναστήσουν τη ζωή τους εξαρχής και να δώσουν τον αέρα εκείνον στην πατρίδα μας που την έκανε σύγχρονη χώρα, πρέπει επίσης να έλθουν σήμερα στη μνήμη μας, μαζί με τους υπόλοιπους νεκρούς προγόνους τους και προγόνους μας.
Και πέραν αυτού, ας πούμε ότι δεν θα αφήσουμε τις πολιτικές σκοπιμότητες και τα ξένα συμφέροντα να μειώσουν ούτε κατ’ ελάχιστον το μέγεθος της ιερής μνήμης τους.
Και μακριά από κομματικούς διχασμούς και μικροπολιτικές σκοπιμότητες «Μείνετε Έλληνες. Είστε Έλληνες και όχι Ευρωπαίοι, οι Ευρωπαίοι μας πρόδωσαν! Θυσιαστήκαμε για το Χριστό και για την Πατρίδα, για το Σταυρό και για την Ελλάδα. Χριστός και Ελλάδα, Ελλάδα και Χριστός!»
Η τελευταία αυτή προτροπή, δεν είναι δικά μου λόγια. Είναι τα λόγια μιας μεγάλης Ελληνίδας Μικρασιάτισσας, μιας σπουδαίας συγγραφέως, μιας γυναίκας που διέθεσε τη ζωή της για το δίκιο του ανθρώπου, της Διδώς Σωτηρίου!
Ακολούθησαν οι καταθέσεις στεφάνων των: Δημάρχου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος κ. Αριστείδη Βασιλόπουλου, Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος, Συνδέσμου Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας “ΟΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ”, Συλλόγου Ποντίων Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας “ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ”, Συλλόγου Αντιοχειτών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας “ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ”, Συλλόγου Ρουμελιωτών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας “ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ”, Συλλόγου Πελοποννησίων Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας “Ο ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ”, Συλλόγου Ηπειρωτών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας “ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ”, Ένωσης Κρητών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, Συλλόγου Κερκυραίων Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας ” ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ”, Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, Ένωσης Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος, Αθλητικού ομίλου Ν. Φιλαδέλφειας ” Ο ΑΤΤΑΛΟΣ”, Δημοτικής παράταξης Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας “Ένωση Δημοτών”, Δημοτικής παράταξης “νέο” ανεξάρτητη πρωτοβουλία Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Δημοτική παράταξη Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας ” Μπροστά”.
Το Σώμα του Ελληνικού Οδηγισμού Ν. Φιλαδέλφειας αντί στεφάνου κατέθεσε το αντίστοιχο ποσό για τα συσσίτια της “Παναγίτσας”.
Τέλος ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας ευχαριστεί θερμά τους:
Τους μαθητές, καθηγητές, δάσκαλους των σχολείων της πόλης μας που παρευρέθησαν με την σημαία των σχολείων τους.
Την Φιλαρμονική του Δήμου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνος για την παρουσία της.
Την Ένωση Παλαιών Προσκόπων για τη σημαντική βοήθεια τους.
Όλους τους Συλλόγους, Φορείς, Δημοτικές παρατάξεις που παρευρέθησαν στο ετήσιο μνημόσυνο θυμάτων Μικρασιατικής Καταστροφής.
Τους εργαζόμενους στο Δήμο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας για την άψογη συνεργασία.
Τους εκπροσώπους του τοπικού τύπου (έντυπου και ηλεκτρονικού)
Τους συνδημότες μας που παρευρέθησαν και τίμησαν τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Τον κ. Χρήστο Αμπατζόγλου για το φωτογραφικό υλικό.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Χρήστος Τριανταφύλλου Χρήστος Κοπελούσος