Επιστολή προς το Δήμαρχο Α. Βασιλόπουλο για το Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας

0

Θέμα : Προτάσεις για το δάσος

Κε Δήμαρχε,
Δεν είμαι ειδικός, όμως η 45 χρόνων εμπειρία μου ως εθελοντής στις αναδασώσεις και αυτή στο Συμβουλευτικό Management, με οδηγούν να σας κάνω κάποιες προτάσεις σχετικά με το δάσος. Προτάσεις για τα αυτονόητα, που όμως λόγω πιθανής απειρίας, αξίζει να γίνουν. Είναι αποσπασματικές και θα

kavakopoylos1
Του Σπύρου Καβακόπουλου

μπορούσαν να ήσαν πολύ περισσότερες. Όμως το πρόβλημα δεν βρίσκεται στον αριθμό, αλλά στα σχέδια δράσης (τα οποία ήδη έπρεπε να έχουν συνταχθεί) και τα οποία θα εμπεριέχουν τις επί μέρους προτάσεις και θα απαντούν στα ερωτήματα όπως: Ποια η υφιστάμενη κατάσταση, τι μπορεί άμεσα να διορθωθεί, πώς και με ποιους τρόπους, σε πόσο χρόνο, με ποιο κόστος, με ποιες εναλλακτικές λύσεις, με ποια αποτελέσματα κλπ κλπ.

Προτάσεις για Σχέδια Δράσης :
1. Με το τέλος κάθε αντιπυρικής περιόδου, ο δήμος πρέπει να συγκαλεί σε σύσκεψη όλους τους αρμόδιους παράγοντες όπως, Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας, ΣΝΟ (Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο), ΣΤΟ (Συντονιστικό Τοπικό Όργανο), υπηρεσία πρασίνου κλπ. Θέμα της σύσκεψης, ο απολογισμός (ποια προβλήματα υπήρξαν, πώς λύθηκαν, τι προτείνεται κλπ) και σύνταξη του νέου σχεδίου δράσης, για τις εργασίες μέχρι την έναρξη της επόμενης αντιπυρικής (1η Μαΐου).

2. Άμεση σύνταξη σχεδίου δράσης για την αναδάσωση (αρχίζει Οκτώβριο τελειώνει αρχές Φεβρουάριο στα πεδινά). Όμως, όσο πιο νωρίς ξεκινήσει τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να πιάσουν τα δενδρύλλια.
Το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης είναι πιο πολυσύνθετο καθώς θα πρέπει να προβλεφθούν πολλά επί μέρους θέματα όπως : Εργασίες φύτευσης (εκπαίδευση, συντήρηση κλπ) σε συνάρτηση με τους εργάτες ή εθελοντές που θα ποτίζουν το καλοκαίρι, εξεύρεση κατάλληλων δενδρυλλίων και φυτών, εξεύρεση σκαπτικών, προετοιμασία λάκκων και πολλά άλλα.

Σίγουρα τα παραπάνω απαιτούν το χρόνο τους, όμως κάποιες εργασίες είναι αδύνατον να περιμένουν, καθώς το πιθανό κόστος από την μη εκτέλεσή των, μπορεί να γίνει πολύ μεγάλο. Συγκεκριμένα οι εργασίες που άμεσα πρέπει να εκτελεστούν είναι οι εξής:
1. Αφαίρεση από κάθε Πυροσβεστική Φωλιά της ανέμης αξονικής τροφοδοσίας, μαζί με τον υφασμάτινο πυροσωλήνα, τα ρακόρ και το ακροσωλήνιο. Τα παραπάνω να φυλαχθούν σε χώρο άνευ υγρασίας. Η παραμονή των στην υγρασία του δάσους, επιταχύνει την φθορά, οξείδωση, πιθανή κλοπή και βανδαλισμό. Φώτο 1, 2, 3, 4, 5.
2. Τα μηχανικά μέρη κάθε Πυροσβεστικής Φωλιάς και Κρουνού, θα πρέπει να λιπανθούν για την αποφυγή μεγαλύτερου κόστους επαναλειτουργίας των το καλοκαίρι.
3. Η στρόφιγγα κάθε Πυροσβεστικής Φωλιάς, θα πρέπει να αφαιρεθεί 1ον για να μην την σπάσουν ή την αφαιρέσουν και 2ον για να εμποδίζεται η χρήση του κρουνού λόγω παιδιάς. Φώτο 2.
4. Ο μεταλλικός πάτος κάθε Πυροσβεστικής Φωλιάς, θα πρέπει να καθαρισθεί από χώματα, σκόνες και σκουπίδια και να ανοιχτούν οι οπές διαφυγής νερού για την αποφυγή οξείδωσής του. Η εργασία πρέπει να επαναληφθεί στα μέσα του χειμώνα. Ορισμένες Π.Φ. δεν διαθέτουν οπές, με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό του νερού. Προτείνεται άμεσα να ανοιχθούν. Φώτο 6, 2.
5. Βαφή κάθε σημείου σκουριάς.

Επίσης όσο ακόμη η χλόη είναι χαμηλή, θα πρέπει στους χώρους μελλοντικής αναδάσωσης, να γίνει προσεκτικός οπτικός έλεγχος, προκειμένου να εξακριβωθεί πιθανή αναβλάστηση ή φυσική αναγέννηση. Να σημειωθεί ότι τα δενδρύλλια αυτής της προέλευσης, δεν χρειάζονται πότισμα ή άλλη μελλοντική υποστήριξη. Στα σημεία της φυσικής αναγέννησης, να τοποθετηθούν πάσσαλοι προκειμένου στις αποψιλώσεις να αποφευχθεί η καταστροφή των. Καταστροφή που στο δάσος μας συμβαίνει κάθε χρόνο.

Θα πρέπει να αποφασισθεί με ποιο τρόπο θα λειτουργεί ο χώρος, ως άλσος ή ως δάσος. Το ονομάζουμε δάσος, αλλά κάθε χρόνο αποψιλώνεται ως άλσος, με αποτέλεσμα να αποκλείεται η φυσική αναγέννηση και να εξαφανίζεται κάθε ίχνος δασικού θάμνου όπως σχίνα, θυμάρι, ασφάκα, ρίγανη και έρπουσας πανίδας όπως σκατζόχοιροι, χελώνες κλπ . Όμως με την αποψίλωση μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες πυρκαγιάς. Δεν είμαι ο ειδικός, αλλά θα πρέπει να ληφθεί η απόφαση, ώστε τα ετήσια σχέδια δράσης να έχουν τον αντίστοιχο προσανατολισμό.

Στις επισυναπτόμενες φωτογραφίες, ενδεικτικές καταστροφές πυροσβεστικών φωλεών σε άλση, εξ αιτίας της έλλειψης προληπτικών μέτρων μετά την αντιπυρική περίοδο.

Με εκτίμηση
Σπύρος Καβακόπουλος

ΥΓ 1 : Η υπάρχουσα εμπειρία από άλλους τόπους, έχει δείξει ότι όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να έχουν μηδενικό κόστος.

ΥΓ 2 : Ο γράφων ήταν πρώην μέλος ομάδας ελέγχου συστημάτων πυρασφαλείας ΕΡΤ ΑΕ στην Αττικοβοιωτία και εκπαιδευτής Τεχνικών Ασφαλείας του ίδιου οργανισμού.

ΥΓ 2 : Παρόμοιες επιστολές έχουν ξανασταλεί χωρίς καμία ανταπόκριση.

Προηγούμενο άρθροΤα Νέα του Α.Σ. Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας
Επόμενο άρθροΗ 17 Νοέμβρη & η διαχρονική αξία των ιδανικών…
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.